‘’Kaybettiğimiz değeri yeniden canlandırma peşindeyiz’’

28 Nisan 2015 19:00

ITSO Başkanı Başdeğirmen, kaybedilen halıcılığı yeniden kazanma fırsatı yakaladıklarını duyurdu. 3. Dünya ülkelerinden ithal edilen el halılarına ülkeye girişte ödenen vergilerine yüzde 50 artı zam yapıldığını duyuran Başdeğirmen, ‘’Ayrıca son 1 yıl içerisinde Isparta’da halı dokumacılığı konusunda 2 kooperatif kuruldu’’ dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ITSO) Şükrü Başdeğirmen, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın da katıldığı ‘Isparta Ekonomi Forumu’nun Isparta’ya büyük katkı sağlayacağını bildirdi. Forumda Bakan Yardımcısı Yıldırım’ın da gündeme getirdiği halıcılık konusunda Isparta lehine önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Başdeğirmen, acil çalışma içine gireceklerini söyledi.

‘’İTHAL HALIYA GELEN VERGİ YÜKÜ İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRACAK’’

Isparta halısının kaybedilen bir marka gibi gözükse de bu markayı tekrar canlandırma peşinde olduklarını dile getiren Başdeğirmen, şunları söyledi; ‘’Ekonomi Bakan Yardımcımızın Isparta ziyaretinde söylediği sözlere istinaden halıcılığın daha ileriye gitmesi için üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Hükümetimizin aldığı bir karar var; 3. Dünya ülkelerinden ithal edilen el halılarının Türkiye’ye girişte ödenen vergilerine yüzde 50 artı zam yapıldı. Bu da dışarıdan gelen halıların Türkiye’ye girmesi için zor bir etken. Bu hem ihtisas gümrüğümüzü güçlendirici hem de bu halıların Türkiye’de satışını engelleyici bir karar. Maliyet arttıkça girişin daha da zorlaşacağını düşünüyoruz. O yüzden dokumacılıkta bize çok faydası olacağına inanıyoruz.

‘’DOKUMACILARA DESTEK VERİLMESİNE SICAK BAKILIYOR’’

Son bir yıl içerisinde Isparta’da halı dokumacılığı konusunda 2 kooperatif kuruldu. Biz de bunu ITSO olarak destekliyoruz. Halıcılığın yeniden canlanarak hayata geçmesi konusunda bir çaba içerisindeler. Ekonomi Bakanlığı’nın ithalat ve ihracat birimleriyle yaptığımız toplantılar var. Orada anlattığımız sorunların çözümüne ilişkin bir çalışma var. Burada sadece yurtdışından gelen halıların yüzde 50 ithalat vergilerinin artması dışında Türkiye’de üretim yapılan halıların da dokumacılara verilecek desteklerin artması yönünde taleplerimiz oldu. Buna da olumlu yaklaşım oldu. Bakan yardımcımız bu konu da çalışma olduğunu söyledi.

‘’DOKUMAK KÜLTÜRÜMÜZDE VAR’’

Türkiye dokumacı olan bir ülke. Dokumak Türk insanının kültüründe var. Buna hükümetimizin de destek vermesiyle yeniden ivme kazanacağı inancındayız.’’   

Bu haber 735 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...