Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
‘’Sadece bölgesel teşviklere takılıp kalmayın’’
25 Nisan 2015 10:27‘Isparta Ekonomi Forumu’na katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, ilimiz adına önemli tespitlerde bulundu. Isparta’nın 2002 yılına göre ihracat alanında gelişme kaydettiğini ve ihracat yapmayı öğrendiğine dikkat çeken Yıldırım, teşvik sistemi üzerinden de mesaj verdi: ‘’Sadece bölgesel teşviklere takılıp kalmayın. Birlikte hareket edersek Isparta için daha iyi şeyler olacağına inanıyoruz.’’
İlimizin ihracat ve ekonomik alanda yaşadığı sorunların masaya yatırıldığı ‘Isparta Ekonomi Forumu’ dün Barida Hotel’de gerçekleştirildi. Foruma; Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi bilgiç, Vali Vahdettin Özkan, Meslek Odaları Yönetimleri, iş dünyasının temsilcileri ve daire müdürleri katıldı. Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Vali Özkan, Isparta’nın önemli bir gün yaşadığına dikkat çekti. Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlarla ilgili konuların Ankara’da oturulup koordine edildiğini ve yatırımcıların, ihracat yapmak isteyenlerin sorunlarının tek tek ilgili birimlere aktarılması yerine karar mercilerin ilimize gelerek bu hizmeti sunmalarının önemli olduğunu ifade eden Özkan, ‘’Diğer illerden öncelenerek bu organizasyon yapılıyor.
‘’GELECEKTE ISPARTA’DA HAVACILIK SEKTÖRÜ VE
ALTERNATİF TURİZM ALANLARI REVAÇTA OLACAK’’
Bilindiği üzere İlimizde tarımsal potansiyel çok yüksek. Kırsal turizm alanında da ciddi potansiyel var. Bunların yanında iyileştirmemiz gereken alanlar var. Isparta deyince ilim şehri, eğitim kenti akla geliyor. İlimizde yaşam standartları oldukça yüksek. Bunun sonucu olarak kamu görevlileri emekli olduktan sonra buraya yerleşmektedir. Emeklilere güzel olanaklar sağlayan bir şehir. Bunun yanında gelecekte havacılık sektörü ve alternatif turizm alanlarının revaçta olacağına inanıyorum. Vizyonu oluştururken bu alanlar üzerinde ödevler hazırlamamız gerektiğini düşünüyorum. İyileştirmemiz gereken alanlar nelerdir bugün ona çalışacağız’’ dedi.
‘’ASIL RESMİ ISPARTA’DAN ÇEKECEĞİZ’’
Öte yandan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Isparta’ya yabancı olmadığını gençlik yıllarında Isparta’da epeyce bulunduğunu ifade etti. İlleri tek tek gezerek ekonomi zirveleri yaptıklarını belirten Yıldırım, ‘’Bugün Isparta’ya çalışmaya geldik. Bugün sizleri dinleyeceğiz. Bu toplantıların amacı; Sizlere çözüm önerileri sunmaktır. Bu toplantıyı yeniden düzenleyeceğiz. Ankara’dan gördüğümüz resimle buraya geldik ama asıl resmi burada çekeceğiz’’ diye konuştu. Ortaya koyulan 2023 hedeflerinde sadece iş dünyasının değil kentlerin de hedefleri bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ‘’Bu hedeflere ulaşmada belli problemler oluyor ise bunları gün be gün takip ediyoruz. Dünyada ciddi rekabet var. Katma değeri yüksek malları ihracat etmemiz çok daha önemli. Bunun altınızı çizerek söylüyorum’’ şeklinde konuştu.
‘’ISPARTA İHRACAT YAPMAYI ÖĞRENİYOR’’
Diğer taraftan Isparta’nın durumunu ortaya koyan ve önemli tavsiyelerde bulunan Bakan Yardımcısı Yıldırım şöyle devam etti; ‘’Isparta; Önem verdiğimiz, gönlümüzde önemi büyük olan kentimiz. 2002 yılına göre 2014 yılında ihracat 3 kat artmış. Yaklaşık 140 milyon dolarlık ihracat hedefi Isparta için yeterli midir? Potansiyeline göre güzel rakam. Pek çok kentimize göre dış ticaret açığı olmayan ithalatı düşük bir kent. Isparta ihracatının 200 milyon Dolarlara yaklaştığını varsayabiliriz. Isparta ihracat yapmayı öğreniyor. 2002 yılında Isparta’da 58 firma 55 ülkeye ihracat yaparken bu rakam 2014 yılında 127 firma 96 ülkeye çıkmış. İhracata doğru olumlu bir gelişme görüyoruz. İlk 100 ihracatçımız içinde Isparta’da 2 firma var. Bu sayı artmalı.
‘’ISPARTA’DAN UMUTLUYUZ’’
Potansiyeline, gelişimine baktığımız zaman Isparta’dan umutluyuz. Önemli bir yerde bulunuyorsunuz, tarım açısından değil sanayi anlamında da fırsatlara sahip bir kent Isparta. Önümüzdeki dönemde önemli bir ticaret merkezi olacağından eminiz. Ispartalılara ihracata yönelik önemli destekler veriyoruz. Ancak Ispartalıların bu desteklerden fazla yararlanmadığını görüyoruz! Bu anlamda ITSO ile işbirliği içinde Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projeleri yapabileceğimizi düşünüyoruz. Genellikle kendi imkânlarımızla yaşamaya alışkın insanlarız. Şunu da bilelim ki sağlık, eğitim, turizm, tarıma yönelik ciddi desteklemelerimiz var. ITSO ile bu alanda daha çok çalışmak istiyoruz. Verdiğimiz desteklerimizi bu bölgede daha da fazla kullandırtmak istiyoruz.
‘’SADECE BÖLGESEL TEŞVİKLERE TAKILIP KALMAYIN’’
Bu arada 2012 Haziran’dan itibaren yeni bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Yatırım teşvikleri. Bu teşvikler bir kaç parçadan oluşuyor. Ama Isparta’nın bölge sistemi üzerinde durduğunu biliyoruz. Yeni teşvik sistemi bölgeler esasına dayanıyor. Isparta’nın da bu kısmı fazla sevdiğini söyleyemem. Bu Antalya ve Denizli için de geçerli. 4-5-6. Bölgelerin lehine olan bir sistem. Kalkınma Bakanlığımızın 61 kriterine göre oluşturulan bir sistem bu. Bizim teşvik sistemimiz bundan ibaret değil. Bu teşvik sistemimizin sadece 5’te 1 i. 4 ayrı bölüm daha var. Örneğin öncelikli sektörler var. O alanlar da yatırım yaparsanız 5. bölgedeki teşviklerden yararlanabilirsiniz. Öncelikli sektörler çıktığı gibi de kalmadı. Önerilere göre 6 madde daha yazıldı. Öncelikli sektörlerin sayısı artırılıyor. Bunlara yatırım yapanlar çok avantajlı. Stratejik yatırımlar var birde. Bu alanda yatırım yapıyorsanız hangi ilde yatırım yaptığınızın önemi yok. 5. Bölge teşviklerinden faydalanıyorsunuz. Bir de büyük yatırımlar var. Bunlar Denizli, İzmir için de geçerli. Sadece bölgesel teşviklere takılıp kalmayın. Ancak teşvik sitemiyle ilgili yaşadıklarınızı tek tek bilmek istiyoruz. Birlikte hareket edersek Isparta için daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyoruz.’’ Bakan Yardımcısı Yıldırım’ın konuşmasının ardından forumun ikinci bölümüne geçildi. Bu bölümde sektör temsilcileri ile bakanlık yetkilileri arasında soru cevap şeklinde devam eden bir bilgilendirme oldu. Ardından program sona erdi.