‘’Gelişi güzel enerji kullanamayız’’

22 Nisan 2015 18:18

ISBİAD Başkanı Ünal Sofulu, ilimizde en büyük eksikliğin enerji olduğunu belirterek, ‘’Enerjimizi çok iktisatlı kullanmamız gerekiyor. Enerji kullanımında farkındalık oluşturmak için proje sunduk. Isparta’da hiç kimse bilinçlendirme anlamında son kullanıcıya bir tanımlamada bulunmadı’’ dedi.

Isparta menfaatlerini kendi menfaatleri önünde tutan arkadaşları bir çatı altında tutarak, Isparta için faaliyetlerde bulunmak üzere hizmet yaptıklarını belirten Birleşik İşadamları Derneği (ISBİAD) Başkanı Ünal Sofulu, önemli açıklamalarda bulundu. Derneklerinin üst kuruluş veya hiçbir siyasi yere bağlı olmadığını ve bünyelerinde enerji, tarım komisyonu gibi komisyonlar oluşturduklarını ifade eden Sofulu, özellikle enerji kullanımına dikkat çekti.

‘’TARAFIMIZ ISPARTA’’

Isparta ile ilgili sorunlara çözüm bulmak için kurulduklarını ve Isparta için ortak akıl oluşturarak, sosyal sorumluluk projeleri üretmek, üyelerin sorunlarını tüm kurum ve kuruluşlarla çözümlerini bulmak, üyelerin Isparta ve bölgesi için kalifiyeli eleman ve ara eleman yetiştirmelerinde yardımcı olmak istediklerini bildiren Sofulu, şunları söyledi; ‘’Nitellikli elemanda Isparta ve Türkiye’de büyük bir şekilde ara eleman sorunu yaşanmaktadır.

‘’VEKİLLERİMİZDEN RİCA EDİYORUM ARA ELEMAN KONUSUNDA BİZE YARDIMCI OLSUNLAR’’

Sanayimiz şuanda ara eleman sıkıntısına girdi. Ben yıllardır sanayide makine imalatı yapıyorum. Soğuk sistem makine imalatı yapıyorum. Bu yaşıma kadar ara eleman arama zorunluluğu hissetmedim. Geçtiğimiz aylarda radyoda anons vererek, torna ve kaynakçı aramak zorunda kaldım. Ama gelen çok az oldu. Gün geçtikçe nitelikli eleman sayısı azalmaktadır. Sanayide çıraklık eğitim merkezi vardı. Yanına yurt yapıldı. Köy ve kasabadan çocuklar gelsin burada yatılı kalsın dedik. Biz işadamları olarak ne gerekirse yapalım dedik. Bir çalışma yaptık ama maalesef bunu da başaramadık. Ben bunu ITSO Başkanımız veya yeni çıkacak milletvekillerinden rica ediyorum. Ara eleman konusunda bize yardımcı olsunlar.

‘’SOĞUK HAVA DEPOLARINA ÇIKAN DESTEĞİN MİKTARI ARTIRILMALI’’

Öte yandan yıllardır halı, elma ve gül için teşvik isteyelim şöyle yapalım diye devamlı isteklerimiz oldu. Biz de değişik alternatifler arayalım dedik. Bir proje hazırladık. Ekonomi Bakanımız Isparta’ya geldiğinde kendisiyle görüştük. Biz teşvike diğer yerden bakalım dedim. Neden maliyetlerimiz yüksek dedik. En yüksek gider kaleminin enerji olduğunu tespit ettik ve bunu dosya halinde sayın bakanımıza sunduk. Soğuk hava depolarında yenilebilir enerjiyi nasıl kullanabiliriz diye çalışmalar yaptık. Bunu TKDK’ya da anlattık. Bakanımız da buna sıcak baktı. Soğuk hava depolarına yenilenebilir enerji teşviki verilmesi gündeme geldi. Sayın milletvekillerimize ricada bulunuyorum. Çıkan destek 10 bin metreküple sınırlandırılmış. Ama Isparta’da en küçük soğuk hava deposunun 40-50 bin metreküp olduğu görülüyor. Enerji miktarı yetersiz. Onun için rica ediyoruz. Çıkarılan teşvikin kapasitesinin yükseltilmesini istiyoruz. Kiraz, elma ve diğer ürünlerimizde enerjiyi düşürdüğümüz zaman üreticimiz ve satıcımız daha iyi para kazanacak. Bu 50 bin metreküplere çıkarsa en güzel teşviki alacağımızı tahmin ediyorum.

‘’ENERJİ KULLANIMINDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ’’

Enerji tüketiminde üst seviyedeyiz. Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 74’ünü dışarıdan alıyor. Enerjimizi çok iktisatlı kullanmamız gerekiyor. Enerjimizin gelişi güzel kullanılmaması gerektiği konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bunun en güzel örneği Avrupa Birliği projemizdir. Enerji kullanımında farkındalık oluşturmak isminde bir proje sunduk. Isparta’da hiç kimse bilinçlendirme anlamında son kullanıcıya bir tanımlamada bulunmadı. İki komşudan birisi ben çok az yakıyorum diğeri de faturam çok geliyor diyor. Biz enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Gelişi güzel kullanamayız.’’

 

Bu haber 750 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...