´´Ispartalı çiftçi yeni yeni bilinçlenmeye başladı´´

13 Nisan 2015 15:42

Isparta'nın tek özel toprak ve bitki laboratuvarı yetkilisi Ziraat Mühendisi Hayri Çetin, daha 3 yılda 187 toprak analizi yaptıklarını belirterek, ''Bu sayı Isparta için oldukça düşük. Çünkü çiftçi zamanında toprağa çok yüklenmiş. Isparta’da genellikle PH ve kireç çok yüksek. Ama çiftçi bunun farkına yeni yeni varıyor'' dedi.

2012 yılında kurulan Isparta Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı ilimizin tek özel laboratuvarı olarak çiftçilere hizmet veriyor. Laboratuvar yetkilisi Ziraat Mühendisi Hayri Çetin, amaçlarının; Bitki besin elementlerini belirleyerek gübreleme programı çıkarmak ve toprakta yüksek verimli ürünler yetiştirilmesini sağlamak olduğunu bildirdi.

''ANALİZE DEVLET DESTEĞİ VAR''

Destekleme analizleri için bu yıl yetki aldıklarını ve çiftçilerin devletin tanımış olduğu desteklerden faydalanmaları için toprak analizi yaptırmaları gerektiğine dikkat çeken Çetin, ''Artık çiftçimiz bize gelip bu analizleri yaptırabilir. Ayrıca yaprak analizi yapıyoruz. İlerleyen süreçlerde su ve farklı analizler de yapabiliriz. Ama çiftçiler daha çok toprak analizi için getiriyorlar. Arkasında da yaprak analizi geliyor. Çiftçiler yüksek verim almak için topraklarını analiz ettiriyorlar. Daha çok topraktaki mineral eksikliğine bakılıyor. Ona göre doğru gübreleme yapmak için analiz yaptırılıyor. Daha çok ezbere gübreleme yapılıyor. Toprak analizi sayesinde bilinçli bir çiftçilik oluşuyor'' dedi.

''TOPRAK ANALİZLERİ YENİ YENİ YAPILMAYA BAŞLANDI''

öte yandan çiftçileri toprak durumlarına göre yönlendirdiklerini ona göre gübreleme yaptırdıklarını ifade eden Çetin, şöyle devam etti; ''Isparta’da yeni yeni çiftçilerimiz bilinçlenmeye ve toprak analizine başladılar. Ama toprak analizi yaptırmayan kesim çoğunlukta. Çiftçilerimizi bilinçlendirmek için her akşam köylere gidiyoruz. Topraklarınızı da analiz için biz alalım diyoruz. Çünkü analiz için yanlış toprak almak sonuç vermiyor. Biz alırken diğer çiftçiler de görüyor. Bizim toprağımızı da alın diyorlar. Şuana kadar 187 toprak analizi yaptık. İl dışından olanlar da var. bu sayı Isparta için oldukça düşük.

''ÇİFTÇİLERİMİZ TOPRAĞA ÇOK YÜKLENMİŞLER''

Bazı çiftçilerimiz toprağa aşırı yüklenmişler. Toprak insanda olduğu gibi doymuş. Demir fazla olduğunda toprak, azotu, fosforu ve potasyumu alamaz. Toprakta bağlanır. Bu sıkıntılar var. Isparta’da genellikle PH ve kireç çok yüksek. Bu durum diğer bitki besin elementlerinin alınmalarını olumsuz etkiler. Örneğin kireç ve PH yüksekse fosfor alımını direkt zorlaştırır. Isparta’da bir bilinçlilik yok ama yeni yeni oluşmaya başlar. Gübreleme programı çıkardığımızda bu kadar az gübre mi atılır diyor. Sonra gidiyor programa uymuyor, kafasına göre gübre atıyor sonra sizin program işe yaramadı diyor. Toprakla insan eşdeğerdir. İnsan nasıl tahlil yaptırıyorsa toprağını da getirip tahlil yaptırmalısın. İçinde ne var ne yok bakmalısın. Azot eksik sen sürekli fosforlu ve potasyumlu gübre ver bu eksiklik gitmez ki.

''YETER Kİ KENDİLERİNE BAKTIKLARI GİBİ TOPRAKLARINA BAKSINLAR''

Çiftçilerimize tavsiyemiz toprak analizlerini yaptırsınlar. Bu analizler 2-3 yıl geçerlidir. Toprağın yapısı bir anda değişmez. Bir anda değiştirmeye çalışırlarsa verim kesilir. Toprağı uygun koşullara getirmenin yolu da yaprak analizle birlikte yaptırmaktan geçer. Yaprak analizinin önemi de topraktaki bitki besin elemelerini yaprak alabiliyor mu? Buna bakmak gerekir. Toprak bağlıyorsa yaprak alamaz. Verim alabilmek için bunu gidermek lazım. Burada da yaprak gübresiyle toprağı uygun koşullara getirene kadar takviye etmeleri gerekir. Yaprak analizi her yıl, toprak analizi 2-3 yıl yapılmalı. Toprağı gidip biz alıyoruz. Çiftçi gidiyor gübre kullandığı, sulu bir yerden alıyor. Bunlara dikkat etmeleri lazım. Bu yüzden biz kendimiz almayı uygun görüyoruz. Yaprağı da biz alıyoruz. Çiftçilerimiz bilinçli olduktan sonra hiçbir tehlike yok. Yeter ki kendilerine baktıkları gibi topraklarına baksınlar.''

 

 

Bu haber 822 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...