Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır!

3 Nisan 2015 18:30

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya;  1 – 7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada erken teşhisin önemine dikkat çekerek vatandaşları KETEM’de ücretsiz yapılan kanser taramalarına davet etti.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Son yıllarda dünyada ve ülkemizde artış gösteren önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere yönelik Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından oluşturulan kanserle mücadele politikası ilimizde de etkin bir şekilde yürütülmektedir. Özellikle meme, kolorektal (kalınbağırsak) ve serviks (rahim ağzı) kanserlerinde Ulusal Kanser Tarama Standartları çerçevesinde sürdürülen tarama faaliyetleri ile kanser önleme ve kanser kayıtçılığı alanında yürütülen çalışmalar önemli bir hız kazanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi bulaşıcı olamayan hastalıklardan kaynaklanan ölümleri 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmaktır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Yapılan eğitimlerle meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak gibi kanserlerde taramalarla erken dönemde teşhisle ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir.

Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal (genetik) faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.

İlimizde ise Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün desteği ile KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’ de Toplum Tabanlı Meme Kanseri Taraması, Rahim Ağzı Kanseri ve Kalınbağırsak Kanseri Taramaları ücretsiz yapılmaktadır. Bu tarama programlarının uygulandığı yaş grupları şu şekildedir;

  • 30-65 yaş kadınlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması,
  • 40-69 yaş kadınlara meme kanseri taraması,
  • 50-70 yaş kadın ve erkeklere kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taraması,
  • Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır”.

KETEM Hızırbey Mahallesi 1509 sok No:3 Kızılay Kan Merkezi yanındaki Yeni Hizmet Binasında ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Randevu ve  İletişim için 0 246 211 72 86-87

 

Bu haber 613 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...