Çanakkale Destanının 100.yılında Çanakkale savaşları Resim ve Fotoğraf sergisi açıldı

19 Mart 2015 18:39

Türkocakları Isparta Şubesinin 10 yıldır tertiplediği "Çanakkale Savaşları Resim ve Fotoğraf Sergisi" bu yılda Şehitler haftasında Iyaş Park AVM de Isparta'lıların gösterimine sunuldu. Açılışında Vali Vahdettin Özkan , İl Protokolü, Daire Müdürleri, Çeşitli Sivil Toplum kuruluşların başkan ve yöneticileri, Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşması yapan Türkocakları Isparta Şubesi Başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit, şunları söyledi: “100 sene önce idi. Daha önce Evladı Fatihan Balkanlardan, Suriye-Irak-Filistin'den, Fas-Cezayir-Tunus'dan Anadolu'ya sürülen Türk'ler bu kez Anadolu'da  4 bir taraftan saldırıya uğramıştı. İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan ve diğerleri. Bu kez hedefleri Türkleri Anadolu'dan  Orta Asya Bozkırlarına sürmek, Hafızalardan İstanbul'u, Konya'yı, Diyarbakır'ı silmekti. Çanakkale boğazı açıklarında silah gücü çok yüksek müthiş bir gemi toplanması olmuştu. Gemilerden Deniz görülmüyordu. Öyle ki menzili tutsa Çanakkale'den atılan her top mutlaka bir gemiye rastlayacaktı. Vakti geldi Çanakkale boğazını geçmek için harekete geçtiler. Nusrat mayın gemisinin,215 kğ lık mermi'yi kaldırıp yerleştiren ve Fransız Zırhlısı Bouvet'i  vurarak  Çanakkale boğazının serin sularına gömen Seyit Onbaşının, Hepsi şehit olan 57.Alayın, Askeri Deha Atatürk'ün ve Esareti kabullenmeyen Türk milleti'nin de bir diyeceği vardı. Önce "Çanakkale Geçilmez" dediler, sonra "Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın bu toprak, Bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver bu sessiz yığın, bir vatan kalbinin attığı yerdir" diyeceklerdi.

İşte birazdan açılışını yapacağımız  sergi  de bu kahramanların yaşadığı ve yaşattıkları acıları, hüzünleri, sevinçleri, Kahramanlıkları gösteren 110 parça resim ve fotoğraf göreceksiniz. Bu sergide Vangogh'tan, Picassodan resim bulamayacaksınız. Sizden ricam Resimlere, Fotoğraflara bakıp geçmemeniz, altındaki yazıları  okumanızdır.5 dakikası olanlar "Bir avuç Leblebi "yi okusunlar.10 dakikası olanlar "Bir avuç Leblebi ile birlikte Kuru fasulye sever misiniz"i okusunlar. Bu sergide ki resimlerin tamamını okumak için 5-6 saate ihtiyaç var.

Sözlerime son verirken bizleri ve şehitlerimizi pazar akşamına kadar 5 gün bu mekanda misafir edecek olan Iyaş Park  yetkililerine, resimleri yerleştirdiğimiz Şovalye'leri temin eden SDÜ'ne, Orman Bölge müdürlüğüne, Güzel Sanatlar Lisesi müdürlüğüne teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Vali Vahdettin Özkan'ın konuşması ve il müftüsü Galip Akın'ın  kısa bir Kur'an-ı Kerim tileveti sonrası  Şehitlerimiz için Fatihalar gönderildi ve  kurdelası kesilerek sergi gösterime açıldı.

Bu haber 633 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...