“Dönüşüm binalarda değil kafalarda olmalı”

19 Mart 2015 16:03

Risk Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Mimar Caner Ataseven, bugüne kadar test ettikleri 400 binadan sadece 1 ya da 2’nin sağlam raporu aldığını söyledi. Yaptıkları deneylerden ürkütücü boyutta sonuçlar çıktığını itiraf eden Ataseven, “Keşke bunları görmeseydik” dedi.

Risk Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Mimar Caner Ataseven, ilimizin coğrafi ve kent yapısı hakkında hiç de iyi bilgiler paylaşmadı. Isparta’nın 1000 yıllık tarihi üzerine bir tez hazırladığını ve her 100 yılda bir ilimizde büyük bir depremin meydana geldiğini ileri süren Ataseven, “1914’te bir deprem olmuş. Uzmanlar şaşma yılını artı eksi 10 yıl olarak söylüyor. Eksi 10 yılı bitirdik artı 10 yıldayız. Bu deprem olacak. Bundan kaçış yok. Peki, hazır mıyız? Kentsel dönüşüm büyük fırsat. Vakit işliyor” dedi.

“BUGÜNE KADAR 262 BİNA KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ”

Kentsel dönüşümün aynı doğalgaz ve mantolamada olduğu gibi zamanla hızlanacağını belirten Ataseven, “Nasıl birileri yaptı onlarda başkalarına faydalarından bahsedip yaygınlaştıysa bu da öyle olacak. Isparta’da 262 binanın kentsel dönüşüme girdiği, risk tespitinin yapıldığı, tapuya şerh koşulduğu ve yıkılma sürecinde olduğu anlaşılıyor. Bunların 234’ü merkezde. İlçeler bu konuya uyandı diyemeyiz.

“HALK KORKUYOR İSTİŞARE HALİNDE GİTMELİYİZ”

Bu konuda ilk görev belediyeye düşüyor. Hatta medyadan takip ettiğimiz kadarıyla belediye anket çalışması yapmış. Bu anketten de yüzde 70 evet çıkmış. Gönül ister ki bu anketler istişare içerisinde yapılsın. Çünkü halk korkuyor. Kendilerine bugüne kadar sorulmamış. Burada da dikkatli olunması lazım” diye konuştu.

“ŞEHRİN HER NOKTASI GEDİK GÜDÜK OLUYOR”

Öte yandan Kentsel Dönüşüm’ün Isparta’da sağlıklı yürümediğine dikkat çeken Ataseven, şöyle devam etti; “40-50 yıllık binalar kimse ölmeden yıkılıyor ve yenileri yapılıyor. Şehir merkezinde binalar yıktık yaptık. Otopark yoktu yenisinde yine yok. Yollar dardı yine dar. Yeşil alanlar yoktu yine yok. Şehrin her noktası gedik güdük oluyor şuanda. Keşke önceden bütünsel bir çalışma olsaydı. Kapalı kutu ilerliyor.

“GERÇEKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR”

Bugüne kadar 400 bina test etmişizdir. Sağlam raporu alan 1 ya da 2 bina oldu. Gerisi riskliydi. Yaptığımız deneyler insanı ürkütecek boyutta sonuçlar çıkartıyor. Keşke bunları görmeseydik. Bir binayı taşıyan kolonda C1 beton çıkıyor. Bugün C30’dan aşağı pek dökülmüyor. Yığma olduğu söylenen 4 katlı bina var. Binada her yeri pencere yapmış duvar yok.  Üniversiteden hocamla gittik inceledik. Biz şaşkın şaşkın 10 dakika bu bina nasıl ayakta duruyor diye baktık. Kendi ağırlığını nasıl taşıyor? 2000 öncesi yapı stokumuz tam bir kapalı kutu. Şimdi o kara kutular açılıyor. Gerçekler gün yüzüne çıkıyor. Bir zamanlar birileri çok iyi paralar kazanmış veya cehaletten. Nedenini tam bilemiyorum.

“HER 100 YILDA ISPARTA’DA BÜYÜK BİR DEPREM OLMUŞ”

Tez konusu olarak Isparta’nın 1000 yıllık tarihini inceledim. Her 100 yılda bir deprem olmuş. 1914’te bir deprem olmuş. Uzmanlar şaşma yılını artı eksi 10 yıl olarak söylüyor. Eksi 10 yılı bitirdik artı 10 yıldayız. Bu deprem olacak. Bundan kaçış yok. Peki, hazır mıyız? Kentsel dönüşüm büyük fırsat. Vakit işliyor.

“EMNİYETİN BİNALARI RİSKLİ ÇIKTI”

Kamu binalarında risk tespiti yaptığımız kamu binalarının çoğu riskli çıktı. Isparta’da emniyet binalarını test ettik. Çoğu riskli ve yıkım çıktı. Bir kısmı yıkıldı. En son emniyet müdürlüğünün Davraz’daki lojmanlarını test ettik. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullarını test ediyoruz. Yıkım pek göremedik. Kamunun başka binaya taşınması kolay değil.

14 milyon binanın dönüştürülmesi planlanıyor. Bu 30-40 yıldan aşağı bitmez. Her sektör buradan ekmek yiyecek. İnanılmaz bir iş potansiyel doğacak. 5-10 yıl içinde teknik personelin yetmeyeceğini düşünüyorum. Eleman sıkıntısı çok fazla. Ancak dönüşüm şu anda maddi kazanç gibi görülüyor. Dönüşüm binalarda değil önce kafalarda olmalı.”

Bu haber 842 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...