Sağlık çalışanları 13 Mart’ta grevde

10 Mart 2015 19:24

13 Mart 2015 Cuma günü tüm sağlık çalışanları olarak dayanışma içinde grevde olacaklarını duyuran Isparta Tabip Odası Başkanlığı, “yurttaşlarımızı, en temel insan hakkı olan "sağlık hakkı "adına bu önemli eylemde sağlık çalışanlarına destek olmaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

Türk Tabipler Birliği öncülüğünde Isparta Tabip Odası Başkanlığı 13 Mart’ta grev kararı aldı. 13 Mart 2015 Cuma günü sağlık çalışanları acil sağlık hizmeti dışında sağlık hizmeti sunamayacak.

Konu ile ilgili olarak Isparta Tabip Odası Başkanlığı’ndan yapılan duyuruda; “14 MART TIP HAFTASI yaklaşırken, SÜTCÜLER ilçemizde, Aile Hekimi olarak görev yapan Dr. Gökay ÇETİN’ii sözleşmesinin sonlandırıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Bu karar, kendisi sağlık izninde olan arkadaşımıza tebliğ bile edilmeden, görev yaptığı Aile Hekimliği birimi, boş pozisyon olarak ek yerleştirmeye açılmıştır.                                                                                                                       

İş-can- gelecek güvencesi ile ilgili kaygılarımızı haklı çıkaran bu sözleşme sonlandırma işleminin, hukuka uygun olmadığı kanaatını taşıyor ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz.

Yaklaşık on yıldır uygulamaya çalıştığımız sağlıkta dönüşüm programının, dönüşümünü ne zaman tamamlayacağını merak ediyoruz.  On yıllık  süre içinde birinci basamak sağlık hizmetlerini özveriyle yürüten Aile hekimlerinin, Toplum sağlığı hekimlerinin  görev tanımını bile yapamayan sağlık politikası ne kadar sağlıklı olabilir. Görev tanımları yapılamadığı için Aile hekiminin iş yükü her geçen gün artmaktadır. Bir gün acil servislerde çalışmaya zorlanırken, bu tutmayınca esnek çalışma sistemi,ve haftalık 40 saati aşan, kölelikdüzenini andıran çalışma sistemi dayatılmaktadır. Aynı zamanda tek taraflı olarak hazırlanan ve dayatılan sözleşmeler, sağlık çalışanını korumaktan uzak ve elini kolunu bağlar niteliktedir.

14 Mart Tıp Bayramını kutlamaya hazırlanırken, sağlık alanında yığılmış sorunlar, 14 Mart’ı bayram olmaktan çıkarıp , sorunlarımızı dillendireceğimiz bir platform haline geldi.

Öğrencisinden emeklisine tüm sağlık çalışanları, sorunlar yumağı ile boğuşur durumdadır. Sağlık alanında yaşanan tüm bu olumsuzluklar, halkımızın en temel hakkı olan ‘’sağlıklı yaşam hakkı’’nı elinden almaktadır. Sağlık çalışanlarının sorunları doğrudan halkın sağlığını ilgilendirmekte, sağlık hizmet sunumunu olumsuz etkilemektedir.

Sorunlarımızın çözümü için Sağlık Bakanlığı’ndan acil taleplerimizi sıralamak istiyoruz:

1) INSAN ÜSTÜ BİR ÇABAYLA, İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA ÇALIŞIYORUZ.

Esnek 36 saat kesintisiz, ihtiyaç molası dahi veremeden, performans-ciro baskısı altında, sağlıksız koşullarda, şiddet baskısı altında, taşeron sistemiyle çalışıyoruz.

ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZIN ACILEN DÜZELTILMESINI talep ediyoruz.

Yetkilileri yeni nöbetler ekleme gayretlerine, taşeron sistemine, "çağdaş köleliğe" son vermeye çağırıyoruz.

2) ÇALIŞIRKEN DE EMEKLILIKTE DE INSANCA YAŞAYABILECEK GÜVENCELI BIR GELIR talep ediyoruz.

Sağlık Bakanlığı'na ve TBMM'de grup başkan vekilliklerine ilettiğimiz teklifte yer alan mevcut emekli hekim ve tüm sağlık çalışanların gelirlerini de yoksulluk sınırı üzerine, iki katına çıkaracak biçimde, emekliliğe yansıyan temel ücretlerimizin artırılmasını talep ediyoruz.

3) Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen FİİLİ HIZMET ZAMMINI talep ediyoruz.

4) Başta tıp eğitimi olmak üzere sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu, bunun halkımızın geleceğini tehdit ettiğini görüyoruz.

Tıp ve sağlık eğitiminde meslek örgütleriyle ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılmasını, SAYIYI DEĞIL NİTELİĞİ ÖNCELEYEN BIR POLITIKAYI talep ediyoruz.

5) Katkı, katılım paylarıyla, istisnai hizmet tanımıyla, fark ücretleriyle,5 dakikalık randevu süreleriyle halkımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimi kısıtlanmaktadır.

Biz BÜTÜN YURTTAŞLARIN EŞIT-ÜCRETSIZ -NITELIKLI SAĞLIK HIZMETINE ULAŞABILMESINI talep ediyoruz

Bizler sağlığın "fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hali " olduğunu biliyor, iktidarı her türlü antidemokratik baskıdan, polis devleti arayışlarından, tek adam özleminden, muhalefeti düşman gibi gören ve gösteren anlayıştan, din ve milliyetçilik üzerinden toplumu bölme çabalarından vazgeçmeye çağırıyor, herkesin kendisini özgürce ifade edebildiği, demokratik bir Türkiye'de barış içinde, birlikte,kardeşçe yaşamak istiyoruz.

Taleplerimizi görünür kılmak ve halkın sağlık hakkına dikkat çekmek için;

13 Mart 2015 Cuma günü tüm sağlık çalışanları olarak dayanışma içinde g(ö)revde olacağımızı, acil sağlık hizmeti dışında sağlık hizmeti sunamayacağımızı yetkililere ve kamuoyuna duyuruyoruz.

Yurttaşlarımızı, öncelikle en temel insan hakkı olan "sağlık hakkı "adına bu önemli eylemde sağlık çalışanlarına destek olmaya ve birlikte mücadeleye çağırmaktayız.

Kamu oyuna saygılarımızla duyururuz” denildi.

 

 

Bu haber 805 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...