SDÜ´de "Türkiye´de Romantik ve Popüler Tarih Yazımı" Konulu Konferans Düzenlendi

5 Mart 2015 15:53

SDÜ Sosyal Bilimler Enstitülüsü tarafından organize edilen etkinliğe; Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Oral ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özcan konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin ilk konuşmacısı Mustafa Oral, Türkiye’de tarih anlayışı, tarih yazımı ve tarihsel düşünce konuları üzerinde genel bir bilgilendirme yaptı. Artık makro tarihçilik anlayışından mikroya doğru kayılması gerektiğini savunan Oral, Türkiye’de ortak bir tarih söyleminin gelişmesinin devletin gücüyle ve yapılandırmasıyla doğrudan ilgili olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mustafa Oral Tarihsel birliğin bir takım ayrışmaların da önüne geçeceğini vurguladı.

Doç. Dr. Ahmet Özcan ise devletin resmi tarih anlayışı nedeni ile akademik tarih yazımının her konuya giremediğini, bu açıdan popüler yayınların resmi tarihin boşlukta bıraktığı konularda yayınlar yaptığını ifade etti. Özcan, Türkiye’de insanların tarihi bilgiyi, akademik yayınlardan değil, popüler tarih dergileri, televizyon dizileri, filmler ve tarihi romanlar vasıtasıyla ediniyor olduğunu söyledi.

Katılımın yoğun olduğu etkinlik sonunda SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Belma Keklik katılımcılara teşekkür etti.

Bu haber 734 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...