“Pilotlarımızın şehadetinde ağır vebal vardır”

27 Şubat 2015 16:30

TBMM Dışişleri, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonları Üyesi, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Malatya’da iki askeri uçağın düşmesi sonucu 4 pilotun şehit olması nedeniyle Genel Kurul’da söz aldı.

Kazada hayatını kaybeden pilotların ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı dileğinde bulunan Öner, kamuoyunda adı “Uçan Tabut”a çıkan F-4’lerin Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinden çıkartılması gerektiğini belirtti. İki usta pilot tarafından kullanılan uçakların birbirleriyle çarpışma ihtimalinin düşük olduğunun altını çizen Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, soruşturma neticesinde hazırlanacak olan Kaza Kırım Raporu açıklanmadan, kaza ihtimalinin ihtiyatla karşılanması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında çarpıcı bilgilere yer veren Ali Haydar Öner, 1994 yılında ABD ordusu tarafından emekli edilen söz konusu uçakların, pilotların atış eğitimi sırasında hedef olarak kullanıldıklarını açıkladı.

Türkiye’nin ASELSAN ve TAI gibi önemli kuruluşlara sahip olmasına karşın F-4’lerin modernizasyonunun İsrail tarafından yapıldığını dile getiren CHP’li Öner, “İsrail, 2004'te bu uçakları emekli etmişti ancak biz onlara modernizasyon yaptırıyoruz. Modernize edildiği iddia edilen 17 uçağın 15'inde yakıt sızıntısı belirlendi” diye konuştu.

Uluslararası piyasada F-16, MIG-29, Mirage-2000 ve Saab tarafından üretilen JAS-39 Gripen uçakları varken Türkiye’nin neden hala F-4 uçaklarının kullandığını da soran Ali Haydar Öner, “pilotlarımızın şehit olmasında bu ihmalin ağır vebali vardır” dedi.

Öner ayrıca, Kaçak Saray’ın inşaatına harcanan para ile F-4’lerin modern muadili olan uçaklardan en az 250 adet alınabileceğini de belirtti.  

Bu haber 698 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...