‘’Arazi toplulaştırması olmadığı sürece yurt dışı bizim için hayal’’

25 Şubat 2015 18:37

Elmacılığın günümüzde geldiği noktayı değerlendiren İşadamı Osman Gök, Isparta’nın iyi ürettiğini fakat satamadığını söyledi. Maliyetin yüksek olmasından dolayı Türkiye’de üretilen elmanın yüzde 3’ünün ancak yurtdışına satıldığına dikkat çeken Gök, ‘’Arazi toplulaştırmasına gitmemiz lazım’’ dedi.

Kendisi de elma üreticisi olan işadamı Osman Gök, ilimizin marka değeri olan elmayı ele aldı. Isparta’nın elma kapasitesinin 700 bin ton olduğunu ve İstanbul’dan sonra en büyük soğuk hava deposuna sahip ilin Isparta olduğunu ifade eden Gök, soğuk hava depoları ve paketleme tesislerinin son teknolojik sistemlerle çalıştığını belirtti.

‘’YURT DIŞINA PAZARLAMA ŞANSIMIZ YOK’’

Isparta’nın elmayı iyi ürettiğini fakat satamadığına dikkat çeken Gök, ‘’Türkiye’de üretilen elmanın yüzde 3’ünü yurtdışına satıyoruz. Maliyet yüksek olduğu için satamıyoruz. Arazi toplulaştırmasına gitmemiz lazım. Arazi toplu halde olursa örneğin 20 kuruş, parçalı olursa 50-60 kuruş. Bu tarzda yurtdışına pazarlama şansımız az gözüküyor. Dünyanın 3. elma üreticisiyiz. Çin, Amerika ve Türkiye. İhracata baktığımız zaman 20’inci sıradayız. Rakamlardan dolayı ihracat yok. Şuanda Ortadoğu’ya gidiyor. 60-70 kuruştan. İstanbul’a satacaksın 1,20’den dışarıya satacaksın 1,40’dan. Teşvik kısa süreli bir çözüm. Arazi toplulaştırmasına gitmediğimiz ve birlikte olmadığımız sürece yurtdışı bizim için hayal. Özel sektörün 500 dekar arazisi varsa maliyeti 20 kuruş, senin de 20 dekarın varsa maliyet 50 kuruş’’ dedi.

‘’DAHA YENİ TİP AĞACA GEÇMEDİK’’

Öte yandan Isparta’da daha yüzde 50 yeni tip ağaca geçildiğini bildiren Gök, ‘’Buna geçsek verim ve kalite artacak. Boğazova’da o konuda hızlı bir çalışma var. Önümüzdeki yıllarda orada bahçeleri yenileyeceğiz. Bu şekilde para kazanılır’’ diye konuştu.

 

Bu haber 676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...