‘’Isparta’ya revizyon imar planı değil bütünsel imar planı gerekiyor’’

23 Şubat 2015 19:17

Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam, normalde 400 bin konutun inşa edilmesi gereken Isparta’ya 80 bin konut inşa edildiğine dikkat çekti. Buradan yola çıkarak kentsel dönüşümü ele alan Sağlam, ‘’Riskli alan tanımlamak bir yandan doğru bir yandan yanlış. Ama bana göre yeni bir imar planı yapılmalı’’ dedi.

Kentsel dönüşüm sürecinde olan Isparta’da beklenen müracaat gerçekleşmedi. Şu anda riskli alan tespiti olayının gündemde olduğunu belirten Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam, ‘’Burada mülkiyet problemleri vs giriyor. Birçok prosedürde sıkıntı oluyor. Riskli alan tanımlamak bir yandan doğru bir yandan yanlış. Bana göre Isparta’nın artık revizyon imar planlarıyla değil, bütünsel olarak yeni bir imar planının yapılması gerekiyor’’ dedi.

‘’ISPARTA ASLINDA 400 BİN KONUTUN İNŞA EDİLMESİ GEREKEN BİR YER’’

Öte yandan ‘Şu mahalleyi dönüştürelim oradaki insanları başka yerlere taşıyalım orası da yeşil alan olsun’ diyenlerin bulunduğunu dile getiren sağlam, ‘’Benim kendi hesabıma göre Isparta’da 400 bin konut alanı üzerinde duruyoruz. Şuanda 80 binini kullanıyoruz. Emsal ve kat yüksekliği hesapladığınız zaman 400 bin konut alanı. Isparta’yı yeni bir yere götürmenin manası var mı? Altyapıyı tekrar götüreceksiniz vs. bir sürü iş. Afet Kanunu çok büyük şans. Bir tarafında insanlara depreme dayanıklı binalar yapacaktık, halen yapma olanağımız var. İkinci tarafında da konutun nicelliği, niteliği, yaşam şartları yüksek kentler oluşturacaktık. Bazı mahallelerimizin imar planında 6 metrelik yolları var. Bir araba koyduğunuz da diğeri geçemiyor.

‘’BİNAYI YENİLEMEKTEN ZİYADE DÖNÜŞTÜRMEK GEREKİR’’

Kentsel Dönüşüm yasasıyla bir şey elimize geçirdik. Yani kenti dönüştürmek. Gülistan’da birkaç alan yıkıldı. Bir tanesi bile dönüştürülse faydalıdır. Ama oradaki caddenin büyüklüğü değişmedi, oradaki sosyal donatıdaki yeşil alan artmadı. Binayı yenilemekten ziyade dönüştürmek gerekir. Gülistan Mahallesi 37 hektarlık bir arazi. Ortalama 1300 adet bağımsız bölüm var. Anayol kenarları 5 kat. Buralar ada bazında yapıldı. Bunlar yapılsın. Fakat Gülistan planlanarak yapılabilirdi. Daha büyük yeşil alanlar, geniş yollar olabilirdi’’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 794 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...