İşaret diliyle vaaz

22 Şubat 2015 16:43

İl Müftülüğü, camilere gelen işitme engellilerin hutbeleri anlamaları için yaklaşık 2 yıl önce işaret dili uygulaması başlatmıştı. Dünden itibaren de işaret diliyle vaaz verilmeye başlandı.

İl Müftülüğü’nce yaklaşık 2 yıl önce Anadolu Camii’nde hutbeler aynı zamanda işaret diliyle anlatılmaya başlanmıştı. Ancak bu Camii İşitme Engelli vatandaşların gerek iş ve gerekse evlerine uzak olmasından dolayı İşitme Engelliler Derneği başvuruda bulunarak uygulama Valilik onayıyla Kavaklı Camiine alındı. Söz konusu uygulama gelecek hafta Cuma günden itibaren Kavaklı Camiinde de uygulanmaya devam edecek.

İŞARET DİLİYLE ANLATILDI

Bu doğrultuda, uygulama Anadolu Mahallesi Camiinden Çarşı merkezine alınmasının ardından İl Müftüsü Galip Aydın’ın dün Mimar Sinan Camiinde vaaz vermesi nedeniyle çarşı merkezindeki işaret diliyle anlatım uygulaması ilk olarak Mimar Sinan Camiinde yapılmış oldu. Dünkü Cuma namazında İl Müftüsü Galip Akın tarafından verilen vaaz ve yine İl Müftüsü Galip Akın tarafından okunan hutbe İşaret Dili Tercümanı Ahmet Yavuz tarafından işaret diline çevirerek işitme engellilerin anlaması sağlandı.  

İŞİTME ENGELLİLERİN DE RAHAT ORTAMDA İBADET HAKLARI VAR

Konuyla ilgili olarak gerek vaazda gerek hutbe okurken bir açıklama yapan İl Müftüsü Galip Akın, işitme engellilerin de anlayarak ve rahat ortamda ibadet edebilme haklarının bulunduğunu belirterek, bu konuda kendilerine yardımcı olan Tercüman Ahmet Yavuz’a teşekkür etti.

HUTBEDEN OKUNAN DİNİ BİLGİLERİ ANLAMIYORDUK

İşitme Engellilerin de katıldığı dünkü Mimar Sinan Camiinde kılınan Cuma namazındaki bu uygulama sayesinde işitme engelliler hutbenin yanı sıra verilen vaazı da anlama olanağına sahip oldu. Isparta İşitme Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Yavuz, İşaret Dili Tercümanı Ahmet Yavuz aracılığıyla Cuma namazı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bilindiği gibi biz işitme engelliler olarak ibadetimizi yapmakta zorlanıyorduk. Özellikle Cuma namazlarında Hutbe’den okunan dini belgeleri anlayamıyorduk. Yaklaşık iki yıl önce Dernek olarak bu konuda İl Müftülüğümüze başvurduk ve bu konudaki talebimizi ilettik. Müftülüğümüz o dönemde Anadolu Mahallesindeki Anadolu Camiinde işaret diliyle hutbe uygulaması başlatmıştı. Bizde bundan çok memnun olduk. Ancak, zamanla işitme engelli arkadaşlarımızın gerek evlerinin gerekse işyerlerinin Anadolu Mahallesindeki Camiye uzak olmasından dolayı bu uygulamayı çarşı merkezinde bir camide yapılmasının daha uygun olacağını düşündük. Konuyu kendisine aktardığımız İl Müftümüz sayın Galip Akın da konuya son derece olgun bir yaklaşım gösterdi hem işaret diliyle hutbe uygulamasını genişleterek vaazı da buna dahil etti hem de bu uygulamayı Kavaklı Camiine aldı. Bu doğrultuda, İşitme engelli arkadaşlarımız bundan böyle çarşı merkezindeki camiye daha rahat ve yakın bir şekilde gidebileceklerdir. Bu bizi son derece mutlu etmiştir” dedi.

Dernek Başkanı Yavuz, başta İl Müftüsü Galip Akın olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. 

Bu haber 725 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...