“ Hac Kurası 12 Mart’ta çekilecek”

14 Şubat 2015 10:45

İl Müftüsü Galip Akın, 2015 yılı için yeni Hac müracaatı alınmayacağını belirterek, “Bu yıl Isparta’dan yaklaşık 600 kişi Hacca gidebilecek. Kura 12 Mart tarihinde çekilecek” dedi.

Isparta İl Müftüsü Galip Akın, dün düzenlediği basın toplantısında 2015 yılı Hac ibadeti hakkında bilgiler verdi. Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin hacca gitmek için beklediğini dile getiren Akın, bu yıl adaylardan sadece 59 bin 200 kişinin hacca gidebileceğini bildirdi. 2014 yılında Isparta’da Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla 356, acenteler ile de 248 olmak üzere toplam 604 kişinin hacca gittiğini belirten Akın, şuanda Isparta’da yaklaşık 500 kişinin sırada beklediğini bildirdi.

YAKLAŞIK 600 KİŞİ GİDECEK

İl Müftüsü Galip Akın şu bilgileri verdi: “2014 yılında ilimizden 356 kişi Diyanet İşleri Başkanlığımız kanalıyla; 248 kişi ise Acentalar aracılıyla; toplamda ise 604 kişi hacca gitmiş durumdadır. Bu sene de yaklaşık 600 kişi ilimizden hacca gidebilecek. Bunların yüzde 60 Diyanet, yüzde 40 ise acenteler vasıtasıyla gidebilecektir” dedi.

16-20 ŞUBAT ARASI BİLGİ GÜNCELLEMELERİNİ YAPMALARI GEREKİR

2015 yılı Hac organizasyonu ile hacca gidecek hacı adaylarının, kayıt ili değişiklikleri ile konaklama türü tercihi ve adres güncellemelerini yapabilmeleri için 16-20 Şubat 2015 tarihleri arasında il ve ilçe müftülüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca 2007 yılında kayıt yaptırıp, müteakip yıllarda da yanına yakınını almak sureti ile birliktelik yaparak kayıt yeniletenlerden 16-20 Şubat 2015 tarihleri arasında il ve ilçe müftülüklerine müracaat ederek bağlantılarından ayrılanlara 2015 yılı haccı için kuraya girmeden kesin kayıt hakkı verilecektir. Birlikteliklerini koparmak istemeyenler ise çekilecek kuraya dâhil edilecektir. Önceki yıllarda olduğu gibi hacca gitmek üzere sırada bekleyen hacı adaylarının kayıtlarının 2015 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığınca yenilenecektir.

2014 yılında hacca gitmeye hak kazandığı halde mazeretsiz olarak hacca gitmeyenlerin ön kayıt yaptırdığı yıllara göre kat sayı verilerek çekilecek kuraya dahil edileceklerdir.

KURALAR 12 MART’TA ÇEKİLECEK

2015 yılı hac kurası 12 Mart 2015’te çekilecektir. Hac kesin kayıtları 16-27 Mart 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. 2007 yılında kayıtlı olan ve 2014 yılına kadar da kesintisiz kayıt yenileten hacı adaylarına 2014 yılı kura sıra numarasına göre kesin kayıt hakkı verilecektir. Kurada kesin kayıt elde eden hacı adaylarımız belirlenen kontenjan çerçevesinde tercihini Diyanet veya Acenta olarak kendisi belirleyebilecektir.

2007’DEN BU YANA DÜZENLİ KAYIT YAPTIRANLAR KURASIZ GİDECEK

Kayıt sırası geldiği halde herhangi bir sebeple kaydını yaptırmayanlar, Süresi geçtikten sonra müracaat ederlerse bunlara her hangi bir kayıt hakkı verilmeyecektir. 2007 yılından itibaren düzenli olarak kayıt yaptıran, ancak 2014 yılında kontenjan yetersizliğinden dolayı hacca gidemeyenler ile çekilecek kurada kesin kayıt hakkı elde ettikten sonra vefat edenlerin yerine, varislerinin noterden vekâletname verecekleri bir kişinin, daha önce hacca gidip gitmediğine ve kura listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın kayıtları yapılacak ve bu şekilde gidişler arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecektir.

Kesin kayıt hakkı elde edenlerden her hangi bir mazeret sebebiyle kayıt yaptırmayarak, bu haklarını gelecek yıllara devretmek isteyenlere bu imkân tanınmayacaktır.

GAZİ VE EŞİ İLE ŞEHİT YAKINLARINA AYRI KONTENJAN VERİLECEK

Kesin kayıt hakkı elde edenlerden; sağlık durumu ve yaşlılık sebebiyle hacca gidemeyeceği heyet raporu ile tespit edilen hacı adaylarının yerine, noterde vekâletname verecekleri bir kişiye daha önce hacca gidip gitmediğine ve kura listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın kesin kayıt hakkı verilecek, bu şekilde gidişler arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecek, vekâlet verenin ise hac arşiv kaydı tutulacaktır. İki yıl üst üste kesin kayıt hakkı elde ettiği halde, mazeretsiz olarak hacca gitmekten vazgeçenler kuraya; ilk kez ön kayıt yaptıran hacı adaylarına uygulanan kat sayı verilerek dahil edileceklerdir. 2015 yılı kurasına dahil olup, kurada çıkmayan Gazi ve gazi eşi ile, Şehit yakınlarına ayrı bir kontenjan ayrılacaktır.

3 TAKSİT YAPILACAK VE KURBAN PARALARI DAHİL EDİLECEK

Yine alınan karar gereği hac ücretleri dolar üzerinden olup, 3 taksit yapılabilecek ve verilecek ücretlere Kurban paraları da dahil edilecektir. Fiyatlar önümüzdeki günler konaklama türlerine göre açılanacaktır.”

Bu haber 702 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...