Ziraat Fakültesinde TAGEM AR-GE Proje Tanıtım Toplantısı Yapıldı

14 Şubat 2015 10:17

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen ‘Arthrobotrysspp.’nin Kök Ur Nematodlarına Karşı Biyonematisit Olarak Kullanılma Olanaklarının Araştırılması’ başlıklı projenin tanıtım toplantısı 5 Şubat 2015 tarihinde Ziraat Fakültesinde yapıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin’in katıldığı toplantıda TAGEM yetkilileri, Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları da yer aldı.

Prof. Dr. Cafer Eken’in yürütücülüğünü yaptığı projede Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dudu Demir ve Arş. Gör. Nurdan Alkan ile Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Söğüt ve Arş. Gör. Fatma Gül Göze yer aldı. Eken, bu proje ile Isparta’da topraktan izole edilen 5 Arthrobotrys izolatının, domates bitkisinde 3 farklı kök-ur nematodu (Meloidogyne incognita, M. javanica ve M. hapla) türüne karşı etkinliğinin belirlenerek biyolojik mücadele çalışmalarında biyonematisit olarak kullanılma potansiyellerinin araştırılması amaçlandığını ifade ederek araştırma ve yerelde uygulamaya dönük sonuçlar beklentisinin projenin önemini artırdığını söyledi.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman, projenin uygulamaya başlamasından duyduğu memnuniyetini ifade ederek Türkiye’de kurumların artık gerçek gündemine dönmesi gerektiği söyledi. Üniversitelerin gerçek gündeminin de eğitim ve araştırma olduğunun bu anlamda kamu desteklerinin önemli olduğunu belirten Akman, genç bir bölüm olmasına rağmen araştırma faaliyetlerine ciddi katkıları olan Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyelerine ve projeyi destekleyen TAGEM’e teşekkür etti.

Program, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş’ın TAGEM ve AR-GE projeleri ile ilgili bilgiler içeren sunumu ile sona erdi.

Program sonunda TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman’ı makamında ziyaret etti.

 

Bu haber 795 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...