Isparta Türkiye’nin meyve üretim ve ihracat merkezi haline gelecek

13 Ocak 2015 19:13

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ilimizin 2015-2020 yılları arasındaki vizyonunu rakamlarla ortaya koydu. Bakanlık olarak Isparta’ya pozitif ayrımcılık yapacaklarını dile getiren Eker, “Elma üretimi 800 bin tona, Gül üretimi 16 bin tona, Büyükbaş Hayvan sayısı 130 bine ve Küçükbaş hayvan sayısı 600 bine çıkacak” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dün ilimizde katıldığı Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısında Bakanlık olarak Isparta’nın 2020’ye kadarki planlarını ve hangi tasavvura sahip olduklarını anlattı. 6 ana başlıkta ilimizdeki tarım ve hayvancılığı geliştirme adına hedefler ortaya koyan Bakan Eker, 5 yıllık rotayı şu şekilde çizdi;

“ELMA ÜRETİMİ 800 BİN TONA, KİRAZ ÜRETİMİ DE 50 BİN TONA ÇIKACAK”

“Mevcut bahçelerin yenilenmesi ve yeni modern bahçelerin kurulmasıyla elma üretimi 635 bin tondan 800 bin tona çıkarılacak. Isparta Türkiye’nin kiraz üretim ve ihracat merkezi haline getirilecek. Kayısı ve armut üretiminde önemli artışlar sağlanacak. Kiraz üretiminde Türkiye’de 4. sırada olan Isparta’nın 30 bin ton olan üretimi ilave 20 bin ton artırılarak 50 bin tona çıkarılacak. Kiraz ihracatı yüzde 100 artırılarak 15 bin tondan 30 bin tona çıkarılacak. 16 bin ton olan kayısı üretimi iki kat artırılarak 32 bin tona çıkarılacak. Armut üretimi olan 300 dekardan 13 kat artışıyla 4000 dekara çıkarılacak. Başta Deveci Armudu olmak üzere Isparta’nın armut ihracatında önemli bir seviyeye ulaşması sağlanacak

“KALİTELİ ÜRETİM İÇİN ERKEN UYARI İSTASYONU SAYISI 40’A ÇIKACAK”

Erken uyarı istasyonlarıyla meyvecilikte kaliteyi artıracağız. Ülkemizde meyvecilik alanında erken uyarı sisteminde ilk uygulama yeri olan Isparta’da 27 olan istasyon sayısı 40’a çıkarılacak. Böylece etkin zirai mücadele yapılarak verimli ve kaliteli üretim sağlanacak. Isparta’nın soğuk hava deposu kapasitesi artırılacak. Mevcutta 95 adet olan soğuk hava deposu 110 adede, 384 bin ton olan kapasite de 450 bin tona çıkarılacak. Böylelikle ürünü koruyacağız, verimi artıracağız ama ilave hususunu da dikkate almak lazım. Kullanılan ilaçların zarar vermeyecek şekilde kontrollü kullanılması, erken uyarı sistemleriyle bunların denetlenmesi, ihracat pazarlarıyla ilişkilerinin sağlıklı olması, biyolojik yöntemlerin kullanılması da üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Ürün sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bir proje bu. Önceden üretici elmasını saklamak için Nevşehir’e mağaralara götürüyordu. Şimdi yanı başında soğuk hava depolarında saklayabiliyor.

“GÜL ÜRETİMİ 16 BİN TONA ÇIKACAK”

Yayla şartlarında kaliteli ve Pazar değeri yüksek çilek üretimi yetiştiriciliği geliştirilecek. Çilek üretim alanı 5 yıl içinde 300 dekardan 5000 dekara çıkarılacak. Yayla şartlarında sera domates üretim alanı yüzde 100 artırılarak 1500 dekardan 3000 dekara çıkarılacak.  Isparta’nın başta domates olmak üzere bölgesinde önemli bir sebzecilik üretim merkezi olması sağlanacak. Yağ gülü üretiminde dünya lideri olan Isparta’nın gülyağı üretiminde dünyadaki payı daha da artırılacak. 8 bin ton olan yağlık gül üretimi 5 yıl içinde yüzde 100 artırılarak 16 bin tona çıkarılacak. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karşılayana Isparta’nın dünyadaki üretim payı yüzde 75’e çıkarılacak. Kesme çiçek yetiştiriciliğinde Türkiye’de 3. sırada olan Isparta’nın bu potansiyeli değerlendirilecek. Kesme çiçek üretim alanı 480 dekardan 650 dekara çıkarılacak. Karanfil üretimi yıllık 50 milyon adetten 70 milyon adede çıkarılacak.

“ISPARTA’DAKİ HAYVAN VARLIĞI 730 BİNE ÇIKACAK”

Verimi yüksek kültür ırkı hayvan sayısı artırılacak. Etkin ıslah çalışmalarıyla verimi yüksek saf kültür ırkı hayvan sayısı yüzde 50 artırılarak 86 bin baştan 130 bin başa çıkarılacak. Sanayinin talep ettiği kaliteli süt ve et üretimi artırılacak. Süt üretimi 200 bin tondan 300 bin tona çıkarılacak. Kırmızı et üretimiyle birlikte modern et işleme tesislerinin sayısı da artırılacak, kırmızı ette katma değerin il içinde kalması sağlanacak. Hayvan pazarı sayısı artırılacak. Hayvan hastalıklarıyla etkin mücadeleye devam edecek. Hali hazırda sadece merkezde 1 adet ruhsatlı hayvan pazarı sayısı artırılacak. Yalvaç, Şarkikaraağaç, Keçiborlu, Senirkent ve Eğirdir’de ruhsatlı hayvan pazarı kurulması sağlanacak. Isparta turistik merkezlere ve Anadolu’ya yakınlığı sebebiyle konumu bize avantaj sağlıyor. İklimi de müsait. Süt üretimini çok geliştirirsek hem turistik alanlara hem de Anadolu’daki pazarlara ulaştırmamız mümkün. Bunların oranlarının artırılması önemli. Isparta’da ne kadar çok işleme tesisi, üretim tesisi kurulursa büyük bir nimet. Hayvancılığın miktarı arttığında hayvan hareketi de artıyor. Ayrıca biz Isparta’yı mandacılıkta öne çıkarmak istiyoruz. Isparta’nın da içinde bulunduğu Afyon’a kadar olan hat bu anlamda önemli. Küçükbaş hayvancılık geliştirilecek, hayvan sayısı 450 bin baştan 600 bin başa çıkarılacak. Küçükbaşta gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar artırılacak.

“BAL ÜRETİMİ 450 TONA ÇIKACAK”

Isparta’nın potansiyeli yüksek florası en üst seviyede değerlendirilecek, bal üretimi artırılacak. Başta IPARD olmak üzere diğer desteklerle Isparta’da arıcılık geliştirilecek; Kovan sayısı 29 bin adetten 350 bin adete, bal üretimi 285 tondan 450 tona çıkarılacak.

“67 BİN HEKTARDA ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YAPILACAK”

Arazi toplulaştırma çalışmaları hızlandırılacak. Isparta’da 67 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanacak.”

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...