‘’Borcumuzu ödeyebilmemiz için karma olmamız şart’’

5 Ocak 2015 16:06

OSB’ler yeni yatırımlar için uygulanan yüzde 50 arsa teşviği, Deri İhtisas OSB'de mevcut tesisler için de geçerli oldu. Bu kaynak işletmelerin borcunu yarı yarıya azaltıyor ancak Deri OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Eşref Bıtrak, kalan borcu da ödeyebilmek için Karma OSB olmaları gerektiğini söylüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın uyguladığı Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yüzde 50 oranında arsa teşviği, Deri İhtisas OSB'de eski işletmeler için de geçerli oldu. Daha önce yatırımını yapıp, işletmesini sürdüren tesislerin bu haktan faydalanması sağlandı. Deri OSB'de eski işletmelere yönelik arsa teşviği uygulamasından 30 işletmenin 28'i yararlandı. Uygulama ile işletmelerin altyapı ve arıtmadan kaynaklanan toplam borcu 14 milyon TL'den yaklaşık 7 milyon TL'ye kadar düştü.

KALAN BORÇ 8 YILA YAYILDI

Deri OSB Müteşebbis Heyetin aldığı kararla, işletmeler devlete olan bu borçlarını 8 yılda ödeyecekler. İşletmelerin bu zamana kadar ödedikleri paralar da yüzde 20 peşinat olarak kabul edildi. Bakanlığın arsa teşviği uygulaması kapsamında Deri OSB Müteşebbis Heyetin her yılsonunda devlete ödemesi gereken para miktarı da yarı yarıya azaldı. Bu yılsonunda ödenmesi gereken 2 milyon TL'lik taksit tutarı 948 bin TL'ye düştü. Deri OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Eşref Bıtrak, söz konusu teşvik uygulamasının işletmeler açısından sevindirici olduğunu söyledi.

‘’BORCUN HEPSİNİ BU ŞARTLARDA ÖDEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’’

Ancak Müteşebbis Heyetin her yıl ödeyeceği yaklaşık 1 milyon TL'lik tutarın sıkıntılı olduğunu belirten Bıtrak, "her yıl ödeyeceğimiz 2 milyon TL'lik borç 1 milyon TL'ye düştü. Ama yine de büyük sıkındı. 30 işletme bu parayı nasıl ödeyeceğiz. Ödememiz mümkün değil. Temerrüte düşmemek için biraz ödeme yapıyoruz ama hepsini ödememiz mümkün değil. Bir an önce Karma OSB'ye dönüşmemiz gerekiyor. Aksi taktirde yaşama imkanımız yok" diye konuştu.

 

 

Bu haber 868 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...