Elmada pazar sorunu masaya yatırılacak

20 Ekim 2012 13:42

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü elmanın pazarlama sorunu Türkiye'nin dört bir yanından gelecek ilgililer ve uzmanlarla çalıştayda tartışacak. Çalıştayın aralık ayında yapılması planlanıyor. 

Türkiye'de üretilen elmanın yüzde 20'sini karşılayan Isparta, tescil ettirdiği elmasıyla ülke çapında markalaşmayı hedefliyor. Yüksek üretim potansiyeline sahip yöre elmasının hak ettiği yere gelmesi için çalışmalara devam ediliyor. Isparta'da 600 bin ton elma üretilmekte, fakat pazarlama sorunu her yıl tartışma konusu olmaya devam ediyor. Elma yetiştiriciliğinde Türkiye’nin en önemli merkezi olan Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM) şimdide üretimin yanında pazarlama sorununa el atıyor. Aralık ayı içinde Türkiye’de elma üretimi ile öne çıkan merkezlerden temsilcilerin katılacağı bir çalıştay düzenleyecek olan MARİM elmada ki pazarlama sorununu masaya yatırarak çözüm arayacak.

MEYVECİLİĞE YAYLA ŞARTLARINDA SEBZECİLİK EKLENDİ

Meyvecilik açısından Türkiye’nin en önemli kurumu sayılan Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ülkemizin ılıman iklim meyve çeşitleri konusunda çalışma yapan tek araştırma kurumu. Son yapılan düzenleme araştırma merkezi ismi değiştirilerek istasyon ismi verilen fakat kurumsal yapısında her hangi bir değişiklik olmayan kuruma şimdi yayla şartlarında sebze yetiştiriciliği de eklendi. Yayla şartlarında sebze yetiştiriciliği konusunda çalışmalara başlayan kurum öncelikle bölgemizde yetiştirilen domates, biber gibi sebze örneklerini toplamaya başladı. Kurum bünyesinde çalışan ziraat mühendislerinden biri ise kavun konusunda doktora yapmaya hazırlanıyor. Doktora çalışması sırasında bölgede yetiştirilen türlerden örnekleri toplanacak ve kavun gen bankası oluşturularak sebze konusunda çalışmalara başlanacak. Kurum elma, armut ve ayva konusunda da Türkiye’nin tek gen bankası olma özelliğini taşıyor.

ELMA ÜRETİMİNİN YANINDA PAZARI DA ARAŞTIRILACAK

Türkiye’deki elma yetiştiriciliği konusunda ön açıcı proje çalışmaları yapan ve dünya genelinde elma yetiştiricilerine eğitimler veren Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu şimdi de üretilen elmanın pazarlanması konusunda çalışma yapamaya hazırlanıyor. Aralık ayı içinde Türkiye genelinden katılım sağlanacak olan çalıştayda Türkiye’de yetişen elmada neden Pazar sorunu yaşandığı ve pazarlama konusunda alınması gereken önlemler masaya yatırılacak. Çalıştaya Türkiye genelinde elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden ilgililer katılacak. Elma konusunda fidan yetiştirilmesinden, dikimine, budamadan, sulamaya kadar detaylı çalışmalar yapan merkez elma yetiştiriciliğinin her yönü ile ele alındığı birde kitap hazırlamıştı. Merkez özellikle Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezlerinden olan Isparta başta olmak üzere ülke genelinde yetişen elmaya Pazar bulma konusunda da ön açıcı olmayı planlıyor.

 

 

Bu haber 809 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...