Akdenizli belediyeler proje üretmeye hazırlanıyor

25 Aralık 2014 16:10

Akdeniz’deki belediyelerin proje ekiplerine BAKA’nın verdiği eğitim programında; teorik eğitimin ardından katılımcıların hazırladıkları örnek projelerin analizi yapıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya, Burdur ve Isparta ile Muğla illerinden 44 belediyenin üye olduğu Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB) ile bölgenin kalkınmasına yönelik imzalanan işbirliği protokolü sonrası proje eğitimi çalışmaları sürdürüldü. Proje hazırlama kapasitesi kazandırılmasını sağlayıp yurtiçi ve yurtdışındaki hibe mekanizmalarına ulaşımı kolaylaştırmayı hedefiyle BAKA’nın verdiği proje hazırlama eğitiminin ikincisinde AKBB üyesi belediyelerin proje ekiplerine uygulama yaptırıldı. BAKA’nın Kalkınma ajansları, AB ve diğer kurumların desteklerinden yararlanabilmek için proje hazırlanırken nelere dikkat edilmesi, mantıksal çerçeve, bütçe gibi proje formatı konularında verdiği eğitimin uygulama bölümünde katılanların hazırladığı örnek projelerin analizi yapıldı, eksikler ve neler yapılması gerektiği konularında bilgilendirme yapıldı.

Antalya, Isparta ve Burdur’u içeren bölgedeki kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK’lara planlama ile proje yapma konularında destek sağlamak görevi de bulunan BAKA, örnek işbirliği protokolü imzaladığı Akdeniz Belediyeler Birliği’ne (AKBB) üye belediyelere proje hazırlama eğitimi verme çalışmasını sürdürüyor. Antalya ASAT Toplantı Salonu’ndaki ikinci proje hazırlama eğitimi, BAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Candan ile AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün açılış konuşmalarıyla başladı.

YERELDE YEREL PAYDAŞLAR İLE BÖLGESEL KALKINMA

Antalya, Isparta ve Burdur merkez ile ilçe belediyelerinden proje hazırlamak isteyen çalışanların katıldığı ikinci eğitimin öncesinde açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Mehmet Candan, bölgesel kalkınmaya ivme kazandırmak amacıyla kurulan BAKA’nın bölgesel kalkınmayı yerelde yerel paydaşlar valilikler, belediyeler, ticaret sanayi odaları, STK’lar, üniversiteler ile birlikte sağlamayı hedefleyen kuruluş olduğunu belirtti. 2010’dan faaliyetlerine başlayan BAKA’nın çıktığı 4 mali destek programlarında hibe desteği verdiğini ve proje sahiplerinin katkılarıyla bölgede 100 milyon TL’yi geçen yatırım gerçekleşmesini sağladığını vurgulayan Mehmet Candan, “Yeni destek programımız bu ayın sonunda ilana çıkacak. Bu eğitim semineri, belediyelere 5. mali destek programına proje hazırlamalarına destek sağlayacaktır. BAKA’nın 2015 Mali Destek Programı’nın bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Proje hazırlama eğitimlerinin üye belediyelere çok önemli yeni imkanlar açacağını vurgulayan AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de,  bölgenin kalkınmasında önemli bir kuruluş olan BAKA’nın bölge kazandırdığı sinerji için teşekkür etti. Birlik üyesi belediyelerin personelinin fonların kullanımıyla ilgili bilgi sahibi olmaları ve tecrübe kazanmaları hedefiyle eğitimin verildiğini belirten Hakan Tütüncü şöyle devam etti:

“BAKA ile bu niyetle başlayan görüşmelerimiz bir protokolle neticelendirdik. BAKA, bize ulusal ve uluslararası fonlara ulaşabilmenin eğitimini verecek. Birlik olarak bu fonlara ulaşabilmenin yöntemini öğreterek, belediyelerimize kaynak sağlayabilecek, kapıları aralayabileceğiz. Örnek işbirliği ortaya koyduğumuz çok değerli BAKA’ya teşekkür ediyorum. Belediyelerimizin hizmet alanlarıyla ilgili ulusal veya uluslararası fonlardan istifade etmeye yönelik bir eğitim verebilirsek kaynağa nasıl yöneleceklerini gösterirsek özellikle ilgisizlikten dolayı kullanamadığımız bu kaynakları son derece itici bir güç olarak belediyelerimize aktarabiliriz’ diye düşünüyoruz. Birliğimizin ve BAKA’nın ortak çalışması; bölgenin kalkınması için öncelikli çalışmalar içerisinde ulusal ve uluslararası kullanılabilecek kaynakları göstermek bakımından çok önemli.”

KATILIMCILARIN ÖRNEK PROJELERİ ANALİZ EDİLDİ

Sürdürülebilir kalkınma hedefi için çalışmalarını sürdüren proje yapma kültürünün geliştirilerek AB ile diğer kurumlardan daha fazla destek sağlanabilmesi hedefiyle gerçekleştirilen proje hazırlama eğitimini BAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Kamil Demirbaş verdi. BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, Stratejik Yönetim, Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan’ın da katıldığı toplantıda, kalkınma ajansları ile Avrupa Birliği (AB) ve diğer kurumların desteklerinden yararlanabilmek için nasıl proje hazırlanaması ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ile proje formatı hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

Projenin nasıl hazırlanacağı, mantıksal çerçeve yaklaşımı, faaliyet planı, bütçe, iş planı kavramları, teklif hazırlama ve sunma süreci ile başvuru formu ve eklerinin doldurulmaları konularında bilgiler verilen eğitimde katılımcıların hazırladıkları örnek projelerin analizi yapıldı.

 

Bu haber 938 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...