“Hormonlu kurban haramdır”

20 Ekim 2012 13:39

İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, sadece kurbanlık hayvanlarda değil, diğer tüm hayvanlarda hormon kullanmanın dinimizce haram olduğunu belirterek; “Hile ile para kazanmak çok kötü bir davranıştır” dedi.

Bir canlıyı veya eşyayı daha fazla fiyata satma adına o canlı veya eşya üzerinde hile yapılmasının dinde yeri olmadığını ifade eden İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Hormon konusu genel bir konudur. Ancak, kurbanlıklara satışı arttırmak için hormon uygulanması yapmamak gerekir. Tabi bu durum sadece kurbanlık hayvanlar için geçerli değildir. İster kurbanlık olsun ister olmasın normal bir canlının üzerinde hile yapmak ve bundan daha fazla para kazanmak dinimizce uygun bir davranış değildir, haramdır. Vatandaşlarımızın böyle şeylere tevessül etmemeleri gerekmektedir. Hormonlu bir hayvanı bilmeden kurban satın alıp kurban olarak kesen kişinin bu hilekarlıkta bir sorumluluğu yoktur ve bunun günahı tamamen hormonlu hayvanı satan kişidedir. Eğer, kişi aldığı hayvanın hormonlu olduğunu biliyorsa ve bilerek satın alıyorsa o zaman sorumluluk alan kişide de olur ve günah her ikisinde de olur.

Dinimizde kurban edilecek hayvanlarda belli bir yaş sınırı vardır ve buna uyulması şarttır. Keçi ile koyunun bir yılını tamamlaması gerekir. Sığırın büyükbaş hayvanın 2 yaşını doldurmuş olması, devenin 5 yaşında olması lazım. Derken bu yaş durumu da önemli. Koyun eğer gösterişli ise 6 aydan gün almışsa oda olabiliyor. Bu bakımdan hayvanın birde kusursuz olması gerekiyor yani hayvanın gerek fiziki yapısı itibari ile herhangi bir kusuru hastalığı olmaması gerekiyor. Kurban ibadettir bu ibadeti yaparken sağlıklı bir hayvanı ve sağlam selim bir şekilde onu Allah’a  o şekilde bir kulluk görevidir. Çünkü bu mali bir ibadettir.Gelişi güzel bir hayvan kesme olayı değildir,mali ibadettir bu mali ibadet hali vakti yerinde olan Müslümanların Allah’a karşı bir kulluk görevidir.Aynı zamanda beşeriyete de insanlığa da bir hizmettir,bir ikramdır, cömertliktir, her yönüyle de tebrik edilecek bir durumdur. Kurban kesen kardeşlerimize de kolaylıklar diliyorum. Allah kurbanlarını kabul eylesin. Kurbanın her bir kan damlası günahlara kefarettir inşallah inancımız budur ve mahşerde de insanlar cennete gideceklerdir inşallah. Bu yönüyle de kurban gerekli bir ibadettir. Kardeşlerimizi de bu yönden teşvik ediyoruz.

Hali vakti yerinde olan kişi birden fazla kurban kesilebilir. Ama sadece bir tanesini kesmek zorundadır. Birden fazla keserse kendi takdirindedir. Peygamber efendimiz 60 tane kurban kesmiştir. Ama bir bakıma 63 tane kurban kesmiştir. Bazıları derler ki 63 tane kurban kesti 63 yaşında vefat etti. Böylece yani kurban sadece büyükler için değil de küçük çocuklar için de Akika kurbanı vardır. Kurban ibadeti dinimizde geniş bir ibadettir. Güzel bir ibadettir.Hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum” dedi.

 

Bu haber 838 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...