“Amaç, profesyonel sürücüler yetiştirmek”

22 Aralık 2014 16:38

29 Mayıs 2013’te yayımlanan yeni yönetmeliğin sürücü kursları ve ehliyet alacak kişiler için büyük değişiklikler getirdiğini söyleyen Isparta Özel Sürücü Kursları Dernek Bakanı ve Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Hasan Körük “yönetmelik öncelikle teorik derslerin süresini azalttı. Trafik dersi saati 35 saatten 16 saate, motor dersi 16 saatten 6 saate, ilk yardım dersi süresi ise 12 saatten 8 saate düşürüldü. Böylece kurslar için teorik eğitim süresi 15 günden bir haftaya düştü. Trafik ve çevre dersinin içine trafik adabı bölümü eklendi” dedi.

Direksiyon sınav kurallarının katı yaptırımlar içerdiğini bildiren Hasan Körük “direksiyon sınavında emniyet kemerini takmayan sürücünün sınavı hemen bitirilecek. Bu kadar katı kuralların nedeni ise daha profesyonel sürücüler yetiştirmektir” dedi

Körük “Bunun yanında kalkarken sinyal vermeyen, rahat kalkış yapamayan sürücü adayının sınavına da son verilecek. Direksiyon sınav formunda belirtilen hatalardan bazılarını bir kez bazılarını 2 kez yapan sürücü adayları başarısız sayılacak. Direksiyon sınavında iki araç arasına park etmek gibi yeni uygulamalarda var. Yazılı sınav soruları ise 120’den 50 soruya düştü artık her dersten ayrı ayrı sınav yapılmıyor tek sınavın içinde tüm derslerden sorular yer alıyor” dedi.

Direksiyon sınav süresinin yarım saate çıkarıldığını belirten Körük “artık direksiyon sınavları randevu sistemi ile yapılıyor. Aday sürücü direksiyon sınavı yapılan alanda yığılıp saatlerce sırasını beklemiyor. Randevu saatinde gelerek sınavını oluyor. Bunun yanı da ehliyet çeşitleri de arttı. Eskiden 7 çeşit olan ehliyet sınıfı 17 çeşide çıktı. Otomatik vites kullanacak sürücü adayları için B1 ve B2 sınıfları getirildi. Otomatik vites sınıfından ehliyet alan sürücüler manüel vitesli araç kullanamayacak” diye konuştu.     

1 Ocaktan itibaren ehliyet alacaklara çipli yeni ehliyet kartlarından verileceğini söyleyen Körük “yeni ehliyetler pasaport gibi adrese gönderilecek. Ayrıca daha önceden ehliyet almaya hak kazanmış fakat dosyasını verip ehliyetini almamış olan kişilerin 29 Mayıs 2015 tarihine kadar ehliyetlerini alması gerekiyor. Aksi takdirde dosyaları yanacak. 1 Ocaktan itibaren aday sürücülük uygulaması da başlayacak. Ama aday sürücülük sadece 1 Ocaktan itibaren kurslara başvuran kişilere uygulanacak daha önceden her hangi bir sınıftan ehliyeti olan sürücüler yeni alacakları ehliyet sınıfları için aday sürücülüğe tabi olmayacak” dedi.

 

Bu haber 867 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...