“Mülteciler zor şartlar altında geliyor”

19 Ekim 2012 18:59

İçinde SDÜ’nün de bulunduğu‘Mülteci Haklarının Kullanılması İçin Sivil Hareket Projesi’ne start verildi. Proje Yerel Koordinatörü SDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökdayı, bu kişilerin can güvenliği nedeniyle evlerini, barklarını ve ülkelerini terk edip geldiklerini belirterek; “Onlara bu zor anlarında destek olmalıyız” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Ağrı ve Hatay Baroları ortaklığıyla “Mülteci Haklarının Kullanılması İçin Sivil Hareket Projesi” hayata geçirildi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN KATILIMIYLA TOPLANTI

Proje kapsamında seçilmiş uydu kentlerde yaşayan mülteci ve sığınmacıların temel gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik alan çalışmaları ve mevcut durum tespiti yapılacak. Projenin eğitim semineri dün Süleyman Demirel Konuk Evinde sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

GÖKDAYI; “MÜLTECİLERLE İLGİLİ ALAN ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Projenin genel hedefinin Türkiye’de yaşayan mülteci ve sığınmacıların temel gereksinimlerinin karşılanması olduğunu belirten Proje Yerel Koordinatörü Süleyman Demirel Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökdayı, temel haklarının kullanılması sırasında ihtiyaç duydukları hizmetlere etkin ve kolay erişimlerine katkıda bulunmak olduğunu bildirdi. Bu amaca bağlı olarak akademi, sivil toplum ve kamu kuruluşları arasında işbirliğinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Gökdayı,  Isparta, ağrı ve Hatay ve İzmir illerinde mülteci ve sığınmacılarla görüşülerek alan çalışmaları ve mevcut durum tespiti yapılacağını açıkladı.

“MÜLTECİLER GÜVENLİK NEDENİYLE

KENDİ ÜLKELERİNDE YAŞAYAMIYORLAR”

Mülteci teriminin yanlış kullanılmakta ya da benzeri kavramlarla sıkça karıştırıldığını anlatan Gökdayı, “Irkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından, haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korunmasından yararlanamayan kişiye mülteci denir. Kendi ülkesi dışında bulunan ve uluslar arası korumadan yararlanmak için mülteci statüsü almaya yönelik başvurusunu yapmış ama bu başvurusu henüz karara bağlanmamış kişilere ise sığınmacı denir” diye konuştu.

“MÜLTECİ VEYA SIĞINMACI GERİ GÖNDERİLEMEZ”

Mültecilerin sahip olduğu haklar hakkında da bilgi veren Gökdayı, “Zulüm altında, başka ülkelere sığınma hakkı, yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği hakkı, İşkence, kötü muamele, insanlık dışı aşağılayıcı ceza ve muameleye maruz kalmama hakkı, serbest dolaşım ve ikamet hakkı, mülkiyet hakkı,  eğitim hakkı, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkı, sosyal güvenlik hakkı, çalışma, işini serbestçe seçme, işsizliğe karşı koruma, beslenme giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı, hiç kimse hayatı ya da özgürlüğü tehdit altında olacak ülkelere, her ne şekilde olursa olsun geri gönderilemez veya iade edilemez, hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz, tutuklanamaz ve sürgün edilemez” dedi.

“MECBUR KALDIKLARI İÇİN TOPRAKLARINDAN AYRILIYORLAR” Günümüzde yaklaşık 15 milyon insanın mülteci statüsü altında yaşamlarını sürdürmekte olduğunu kaydeden Gökdayı, hiç kimsenin sonunu göremediği bir yolculuğa çıkmak istemeyeceğini söyledi. Yaşamlarını kurtarmak için evlerinden ayrıldıklarını ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyduklarını açıklayan Gökdayı, “İnsanlar pek çok farklı nedenden dolayı evlerinden ayrılmak zorunda kalabilirler; siyasi görüşleri sebebiyle, etnik kökenleri, cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri ya da bazen yalnızca doğru ve sorumlu gazetecilik ilkelerine sadık kaldıkları için. Görüşleri, kökenleri veya tercihleri nedeniyle vatandaşı oldukları devletlerin baskıları, silahlı muhalif grupların tehditleri ya da içinde bulundukları toplumun ve hatta ailelerinin baskısı, mültecilerin tüm yaşamlarını geride bırakarak, güvenli bir bölgeye kaçmalarına neden olabilmektedir” dedi.

 

 

Bu haber 922 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...