Deney Hayvanları Kullanımı Eğitim Sertifikasyon Kursu Başladı

12 Aralık 2014 19:02

Süleyman Demirel Üniversitesi Deney Hayvanları ve Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi(DEHATAM) tarafından düzenlenen “XI. Araştırmacılar Deney Hayvanları Kullanımı Eğitim Sertifikasyon Kursu” başladı.

Özellikle sağlık ve diğer biyolojik bilimlerde araştırma yapan bilim insanlarının deney hayvanları ile yapacakları araştırmalarda güvenirliliğin artırılması ve kullanılan deney hayvanlarının refahının sağlanması, acı ve ızdırap çektirmeden işlem yapılması amacıyla düzenlenen kursun açılış konuşmasını, Deney Hayvanları Etik Kurul Başkanı ve DEHATAM Müdürü Doç. Dr. Efkan Uz yaptı.

33 araştırmacının katıldığı eğitimde, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Iraz “Deney Hayvanlarının Davranış Özellikleri” dersini verdi.

Daha sonra verilen açılış kokteylinde Tıp Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Köylü ile etik kurul üyeleri ve kursiyerler tanışma fırsatı buldular.

Sertifikasyon kursundan bir gün önce ise son yıllarda özellikle antiaging (yaşlanmayı önleme) ve jetlag (kıtalar arası uçuşlarda görülen uyku düzeni bozukluğu) tedavisinde kullanılan melatonin çalışmaları için önemli bir yöntem olan “pinealektomi (pineal bezin cerrahi olarak çıkarılması)”  kursu 13 kişinin katılımı ile düzenlendi. Kursa katılan tüm araştırmacılar işlemleri bizzat kendileri uygulamalı olarak gerçekleştirdiler.

Devam eden sertifikasyon programında işlenen konular araştırmaların insan uygulamasından önceki hayati bir aşamasını oluşturmaktadır. Kurs süresince deney hayvanlara yaklaşımda ahlaki konular (etik) özellikle vurgulanmaktadır. Birçok araştırıcı önümüzdeki dönemlerde düzenlenecek kurslara katılabilmek için sıra beklemektedir.

 

Bu haber 979 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...