"İstisnai memuriyetle büyükşehirlere, valiliklere kabul ediliyorlar”

9 Aralık 2014 17:46

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, istisnai memuriyetle büyükşehir belediyelerinde ve valiliklerde sınavsız işe yerleştirmenin yurttaşlar arasında genellik ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Öner, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin TBMM Başkanlığı tarafından, kişilik ve özel yaşama ilişkin olduğu gerekçesiyle işleme konulmadığını belirtti.

Soru önergesinde Başbakanlık için yapılan "kaçak saray"ın neden Cumhurbaşkanlığının kullanımına alındığını, Muhafız Alayı'nın buraya taşınıp taşınmayacağını, yurttaşlar için kişi başına kaç liraya mal olduğunu, yer altında "kaçış yolu" olup olmadığını sorduğunu anlatan Öner, "Burada kişilik ve özel yaşamı içeren ne var? Bilgi edinme hakkını kullanmak üzere soruyoruz. Meclis Başkanı, sorulara hükümet temsilcisi gibi yaklaşıyor. Bu TBMM Başkanına ve onun görevlerine uygun bir davranış değildir" diye konuştu.

Öner, soru önergesini, sarayın çevreleyen duvar ve demirlerin miktarıyla, maliyetine ilişkin soruyu da ekleyerek yeniden sunduklarını ifade ederek, bu sorulara cevap beklediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "sarayın millete ait olduğunu" söylediğini anımsatan Öner, "O halde bir önerimiz var. Soyadı 'A' ile başlayanlar her ayın birinci günü, 'B' ile başlayanlar 'ikinci günü, 'Z' ile başlayanlar yirmi dokuzuncu günü sarayı gezsinler. Madem Saray milletin, isteyen gecesini sarayda geçirebilsin" dedi.

GÜVENLİK VE İSTİHBARAT KOMİSYONUNUN GİZLİLİĞİ 

Öner, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyesi olduğunu da ifade ederek, Çarşamba günü MGK'nın sunum yapacağını anlattı. Komisyon haberlerine yayın yasağı getirilmesinin söz konusu olduğunu belirten Öner, şunları söyledi: 

"Bizim o komisyonu kurma nedenimiz bahçede dolaşmak değil, kozmik odalara ilişkin, kişisel verilerin saklanıp saklanmadığına ilişkin, milletvekillerinin, sanatçıların, gazetecilerin dinlenip dinlenmediğine ilişkin, ülke güvenliğine ilişkin uygulamaların denetlenmesini yapmaktır. Aldığı bilgileri toplumla, partisinin genel başkanıyla, grup başkanvekilleriyle, milletvekilleriyle paylaşmayan üyenin edindiği bilgileri mezara götürme hakkı yok. Elbette devletin sırları, edindiği bilgileri saklama terbiyesi olanlar tarafından korunacaktır, ancak sır olmayan konularda gizlilik aldatmacadır. Yolsuzluklar, yasaklamalar ve yoksulluk gerekçesiyle gelen AKP iktidarının ikiyüzlü tavrının örneğidir."

Öner, bir gazetecinin, CHP Sözcüsü Haluk Koç'un "kamuda torpil listesi" iddiasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine, valilikler ve özel kalemlerinin istisnai memuriyet niteliğinde olduğunu ve sınavsız işe alım yapılabildiğini belirtti.

AK Parti'nin hile-i şeriye yöntemi uyguladığını savunan Öner, "İstisnai memuriyetle büyükşehirlere, valiliklere kabul ediliyorlar. Bir gün bile çalışmadan başka yerlere aktarılıyorlar. Aktarıldıkları yerde füze hızıyla yükseltiliyorlar. Bu, yurttaşlar arasında genellik ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Yandaşların kollandığı, yandaş olmayanların dışlandığı yönetim, yöneticilere puan kazandırmaz, sadece suçlarını ve günahlarını artırır" dedi.

 

Bu haber 860 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...