“Adalet mekanizması daha kötüye gidiyor”

4 Aralık 2014 18:35

Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Teklifte değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, teklifte, Adalet Akademisi'nde örgütlenmiş bir yapının yarattığı haksızlığın giderilmesine yönelik düzenleme yer aldığını belirtti.

Prensip olarak söz konusu düzenlemeye katıldıklarını ancak bu süreçte mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini anlatan Cihaner, "Hükümet de bu durumlarda Adalet Akademisi'ndeki örgütlü yapı kadar sorumlu. Bu kadar hakim ve savcıyı mağdur ettiniz. Fişleme sonucunda intihar eden arkadaşlarımız oldu. Adalet Bakanlığı acaba bu isimlerden, ailelerinden özür dilemek ister mi?" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, büyük bir gürültüyle kaldırılan özel yetkili mahkemelerin, teklifte gizlice yeniden getirilmeye çalışıldığını savundu. Öztürk, "Fetullah Gülen cemaati ile birlikte devleti işgal ettiniz, hukuksuzluklar yaptınız, şimdi kendi elinizle yerleştirdiğiniz ve sizin tarafınızda 'paralel yapı' diye adlandırılan kişilere karşı düzenlemek istediğiniz operasyonun altyapısını oluşturuyorsunuz" dedi.

MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, Cumhurbaşkanı'nın adaletten şikayet ettiği bir ülkede, sade vatandaşın derdini kimseye anlatamayacağını ifade etti. Adalet mekanizmasının daha kötüye gittiğini belirten Korkmaz, sokaktaki vatandaşın haklarının haklı değil, güçlünün haklı olduğuna inandığını söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, iktidarın, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının ardından telaş içinde hukuk düzenini tarumar ettiğini polis, savcı ve hakimlerin darmadağın edildiğini ileri sürdü.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, teklifteki "makul şüphe" ifadesinin kamuoyunda büyük tepki gördüğünü söyledi. Değişiklik önergelerinde "makul" ifadesi yerine "yeterli" ifadesi kullanılmasını önerdiklerini belirten Aldan, böylece Türkiye'de insan hakkı ihlallerinin önemli derecede önüne geçilmiş olacağını kaydetti.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da "makul şüpheli" ifadesine tepki göstererek, "Allah sizi makul şüpheli durumuna düşürmesin. Çocuklarınızı düşürmesin, amcalarınızı, dayılarınızı, teyzelerinizi düşürmesin. O zaman anlarsınız; polisin, jandarmanın makul şüpheli diye istediği saatte gözaltına alıp, aracınızı durdurduğunu, evinizde arama yaptığını" dedi.

 

Bu haber 843 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...