“Yoga sağlık ve huzurunuzu artırır”

28 Kasım 2014 18:13

SDÜ YBEM'de Yoga Akademi antrenörü Güncel Dilmen tarafından yoga eğitimi verilmeye başlandı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'nde (YBEM) yeni açılan yoga kursunda, ilk eğitim yoga antrenörü Güncel Dilmen tarafından verildi.

 Antrenör Dilmen, kursun ilk dersinde gazetecilere yaptığı açıklamada Yoga Akademide yoga kelimesini kullandığımızda Orjinal Yoga Sitemini kastediyoruz. Orjinal Yoga Sisteminde derin teorik bilgiye dayanan pratik uygulamanın kişiyi gerçek deneyim ve doğru anlayışa ulaştırdığını, yoga tekniklerinin sağlıksız bedeni sağlam bir vücuda, rahatsız zihni dingin bir zihne ve telaşlı hisleri huzurlu duygulara dönüştürdüğünü söyledi. 

 Eğitimler sonucunda zihnin dinginleşip odaklandığını, farkındalığın geliştiğini ifade eden Dilmen, "Zihin odaklandığında, solunum, dolaşım ve sinir sistemleri yavaşlar. Bu, bedenin ve zihnin gevşemesine yol açar. Duygular sakinleşir, düşünce akımı yavaşlar ve gerçek ruhi benlik algılanır" dedi. 

Bu anlamda Isparta ilk kez YBEM'de yoga eğitimi vermeye başladıklarını ifade eden Dilmen, kursun ilk dersinin bugün gerçekleştirildiğini kaydetti. 

Katılımcılara ilk aşamada doğru nefes alıp verme eğitimi verdiklerini dile getiren Dilmen, kasların gelişimi için yapılan çalışmanın ardından konsantrasyon ve meditasyon aşamalarından geçtiklerini anlattı.

 Dilmen, yoga eğitimin kişisel gelişim açısından son derece önemli olduğunu, bunu sağlamak adına herkesi YBEM'e beklediklerini sözlerine ekledi.

YOGA NEDİR?

Yoga Academy'de Yoga kelimesini kullandığımızda Orijinal Yoga Sistemi’ni kastediyoruz. Orijinal Yoga Sistemi esasen sadece teorik değil, aynı zamanda da pratik yani uygulamalı bir bilimdir. Yalnızca derin teorik bilgiye dayanan pratik uygulama kişiyi gerçek deneyim ve doğru anlayışa ulaştırır..

Orijinal Yoga Sistemi bütünsel ve kuvvetli bir dönüşüm aracıdır. Yoga teknikleri sağlıksız bedeni sağlam bir vücuda, rahatsız zihni dingin bir zihne ve telaşlı hisleri huzurlu duygulara dönüştürür. Zihin dinginleşip odaklanır, farkındalık gelişir, içsel anlayış ve sezgisel zekâ tekâmül eder. Zihin odaklandığında, solunum, dolaşım ve sinir sistemleri yavaşlar. Bu, bedenin ve zihnin gevşemesine yol açar. Duygular sakinleşir, düşünce akımı yavaşlar ve gerçek ruhi benlik algılanır.

Aynı zamanda, Yoga etkili bir sağaltım aracıdır. Yoga teknikleri sayesinde her tür rahatsızlık giderilebilir ve önlenir. Düzenli uygulama baş, boyun, sırt, bel ve eklem ağrılarını ortadan kaldırmaktadır. Ciddi akciğer, kalp, multipl skleroz ve hatta kanser hastaları ya hastalığı tamamen yenerler ya da yenmeseler bile büyük ölçüde rahatlarlar. Bireyler hastalığın yarattığı stresle daha kolay baş edebilirler.

Orijinal Yoga Sistemi’nin amaçlarından biri mutluluğa ulaşmak için bedendeki enerjileri dengelemektir. Enerjiler dengelenince birey sağlıklı ve mutlu olur. Yaşam dengeli hale gelmeden insan mutlu olamaz. Yoga, yaşamı dengeleme yoludur.

Yoga hormon salgıları ve beyin dalgalarını olumlu bir şekilde etkiler, sinir sistemini gevşetir, zihni sakinleştirir, hafıza ve konsantrasyonu güçlendirir, daha iyi insani ilişkiler geliştirmeye, daha fazla zevk almaya, daha iyi bir şekilde eğlenmeye, dengeli, mutlu ve sağlıklı yaşam sürdürmeye yardım eder. Ayrıca, birey varoluşun daha derin bilgilerine, daha yüksek bilinçlilik ve farkındalık düzeyine ulaşır. Bedenin, zihnin ve bilincin tam olarak gelişmesini sağlayan Yoga sistemi doğaüstü yeteneklerin elde edilmesinin en sistematik yoludur.

Orijinal Yoga Sistemi, şifa bilimini de içerir. Negatif enerjilerden arınarak birey pozitif enerjilerle dolar ve böylece otomatik olarak sağlıklı, huzurlu ve mutlu olur. Yoga sisteminde uygulama, ılımlılık, sağlıklı yaşam tarzı, gevşeme, pozitif düşünce, meditasyon ve disiplin konuları vurgulanmaktadır.

Yoga teknikleri sayesinde birey kendisinin sadece beden ve zihin değil, ruh olduğunu da kavrar. Birey kendisine dair sahip olduğu kavramı tüm düzeylerde geliştirir, bu yüzden mutluluğu sadece beden ve zihin aracılığıyla yaşamaz. Gerçek mutluluğu yakalamak için ruhun devreye girmesi zaruridir. Zira gerçek kişilik beden, zihin, duygu ve algının ötesindedir. Orijinal Yoga Sistemi bunların ötesinde olan ruhun idrak edilmesi, farkında olunması ve yaşanmasını sağlar.

Orijinal Yoga Sistemi’nin uygulanışı iç ve dış dünyanın daha net bir şekilde algılanmasını kolaylaştırır ve deneyimlerin niteliğini daha üst düzeye taşır. Orijinal Yoga Sistemi birleşik ve bütünleşmiş bir Yoga çalışması sunar. Bu çalışma sayesinde kişiliğin tüm seviyeleri gelişir. Kişiliğin alt seviyesi beden, zihin ve duygularla ilişkili iken üst seviyesi spiritüel zihin ve duygulara bağlıdır.

Sanskrit kelimesi olan Yoga, sözcük anlamıyla ‘birleşmek’, ‘bağlanmak’ veya ‘bütünleşmek’ demektir. Bu işlem birkaç düzeyde gerçekleşir. Yoga uygularken, fiziksel düzeyde organizmanın tüm sistemleri birbirine bağlanarak uyum içinde çalışır. Zihinsel düzeyde düşünce ve duygular bütünleşerek rahatsız edici karşıtlıklar üretmezken, kişisel düzeyde, Yoga teknikleri sayesinde beden, zihin ve ruh birleşerek uyum içinde birbiriyle kaynaşmış tek bir birim haline gelir. Evrensel düzeyde ise bireysel ruh Evrensel Ruh ile birleşerek bütünleşir.

Yoga, en kadim bütünsel sağlık sistemidir, çünkü hem beden hem zihin hem de ruh üzerinde yoğunlaşır. Yoga teknikleri sayesinde birey bedeni ve zihniyle bağ kurar ve ruhunu keşfeder, bütünlüğüne kavuşur, fiziksel benliğinin rahatsız edici etkilerinden kurtulur ve ruhi benliğini yakından tanır. Orijinal Yoga Sistemi, benliğin bütün parçalarıyla bağlantı kurma sanatıdır.

Yoga, kişisel nitelikleri geliştirmeyi ve gerçek benliği keşfetmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bu sistem, bütün yöntemlerden önce var olan, çok eski bir psikoterapi yöntemini de içerir. Kişisel gelişim ve spiritüel evrim için mükemmel bir araç olup, spiritüel gelişim için fiziksel, zihinsel, duygusal ve psikolojik yarar ve engelleri inceler. Orijinal Yoga Sistemi, birtakım ahlaki kurallar dahilinde davranmayı içeren ruhsal bir disiplindir.

Orijinal Yoga Sistemi, fizyolojik gerçekliğe sıkıca bağlı olan bir bilimdir. İnsanın dış dünyaya ilişkin deneyimleri genetik özelliklerinden, bulunduğu ortamdan, sergilediği davranışlardan ve yediği besinlerden etkilenen sinir sisteminin sağlığına bağlıdır. Yoga teknikleri sinir sistemini güçlendirir, dengeye sokar ve arındırır. Böylece birey dünyayı olumlu bir tutum içinde, bilinçli ve net olarak algılar. Sonuçta, dış dünyayla etkileşim mümkün olan en olumlu düzeyde gerçekleşir.

Yoga çalışmaları bir lisanın öğrenilmesine benzer. Yoga uygularken, bedeninize ve zihninize yeni bir lisanda konuşmayı öğretiyorsunuz. Yeni bir lisan birkaç gün içinde öğrenilemez. Yoga düzenli uygulama ile incelik kazandırılması ve deneyime dönüştürülmesi gereken bir disiplin; davranış ve düşünceleri analiz etmeyi içeren deneyimsel bir bilimdir.

Deneyim ve kişiliğe ilişkin bilgi edinmek için Yoga teknikleri düzenli olarak uygulanmalıdır. Bu yüzden, Yoga bir uygulama olarak nitelendirilir. Yoga çalışmaları sayesinde sabır ve kararlılık gelişir. Deneme ve doğru uygulama aceleye getirilmemesi gereken bir süreçtir. Bu süreç esnasında beden ile zihin olumsuz alışkanlıkları olumlu davranış ve düşünce tarzlarına dönüştürmeye yardım eden birer deney laboratuvarıdır. Yoga sisteminde yürünen yol varılacak yerden daha önemlidir.

1. Belkemiği esnekliği artmaktadır

2. Eklemler hareketlenmekte ve esnemektedir

3. Kaslar kuvvetlenmekte, gevşemekte, canlanmakta ve bol bol oksijenli kan almaktadır

4. İç organların ve bezlerin fonksiyonları düzene girmektedir

5. Lenfatik sistem ve metabolizma canlanmaktadır

6. Bağışıklık sistemi güçlenmektedir

7. Dolaşım ve kan basıncı normal ve dengeli hale gelmektedir

8. Sinir sistemi sakinleşmekte ve kuvvetlenmektedir

9. Doku taze ve canlı olmaktadır

10. Sindirim sistemi sağlıklı kılınmaktadır

11. Boşaltım sistemi canlanmaktadır

12. Üreme sistemi dengeye girmektedir

13. Solunum sistemi güçlenmektedir

14. Tüm beden canlanmakta ve güçlenmektedir

15. Tüm organlar uyumlu bir şekilde çalışmaktadır

YOGA’YI HERKES YAPABİLİR Mİ?

Evet Yogayı 0’dan 100’e her yaştan, cinsiyetten, dinden, ırktan insan yapabilir. Yoga yapmak için sadece istemek yeterlidir.

BİR YOGA DERSİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Normal bir Yoga dersi 1.5 saat civarındadır. Bunun dışında Meditasyon, Zayıflama için Yoga, Nefes Teknikleri, Hamileler için Yoga, Anne-Bebek için Yoga, Çocuklar için Yoga gibi özel grup çalışmaları 1 saat civarında sürmektedir. 

Günlük 1-1.5 saat zamanınız yoksa da Yoga yapabilirsiniz. Sabahları 20 dakika yapılacak nefes çalışması gün boyu uyanık, zinde ve dinamik olmanızı sağlayacaktır. Akşam yatmadan önce yapacağınız 20 dakikalık duruşlar ise gün boyu yaşanılan stresi atmanıza ve rahat ve huzurlu bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.

 İlk Yoga dersimde benden daha önce başlayan diğer üyelere uyum sağlayabilir miyim?

Yoga tamamen kişinin kendi bedeni, zihni ve duygularının dönüşmesi ile ilgili bir uygulamadır. Kendinizi diğer üyelerle kıyaslamanız size doğru sonuçlar vermeyecektir. Teknikleri bedensel olarak tam yapamasanız bile zihinsel olarak tekniğe odaklanmanız uygulamanın etkisi %80 civarında artıracaktır.

YOGA DURUŞLARINI DAHA İYİ YAPMAK İÇİN VÜCUDUMU ZORLAMALI MIYIM?

Hayır, asla. Hiçbir duruş veya nefes tekniğinde vücudunuzu zorlamamalısınız. Kendi bedeninizi dinleyerek rahat olduğunuz aşamaya kadar teknikleri yapmanız, daha ileriye gitmeye çalışmamanız iyi bir Yoga dersinin sırrıdır.

 YOGA YAPMAK İÇİN ET YEMEYİ, ALKOL VE SİGARA KULLANMAYI BIRAKMALI MIYIM?

Yoga yapmak için hayatınızda hiçbir değişiklik yapmanıza gerek yok. İstediğiniz gibi yiyip-içebilirsiniz.

 

 

 

 

Bu haber 993 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...