“Kim, kimin adına, nasıl karar alabiliyor?”

18 Ekim 2012 18:17

İçişleri Komisyonunda görüşülmekte olan Büyükşehir Belediyesi Kanunu sert tartışmalarla devam ediyor. Eski Vali Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, komisyonda yaptığı konuşma da tasarıyı getiren iktidar kanadına, ''Ey ahali, misket bombası geliyor! Hem bu, Esad’ın ya da Esed’in misket bombası değil. Esed’e düşmanlık söylemlerini sıkça duyduğumuz, hâlihazırdaki Sayın Başbakanın ve şürekâsının misket bombası. Ona yardımcı olan arkadaşlarının misket bombası. Bu bombanın biri Devlete, anayasal düzene, bir parçası millete, milletin birlik ve beraberliğine'' diyerek kanun tasarısının Ülkemizi hangi karanlıklara götüreceğine dikkat çekti.

''Devletin Başbakanı Devletin anayasal düzenine yönelik bomba atabilir mi?'' diye soran Öner, ''Farkına varmadan atıyor ya da bilerek atıyor, ya da birinin talebi doğrultusunda atıyor. Birinin eldiveninin içindeki el olarak atıyor. Ne gaflet! Ne kadar vahim! Bu misket bombasının bazı parçaları yurttaşlara, hem beldedeki yurttaşlara, kapanacak 1.582 beldenin yurttaşına, hem de 16 binden fazla köylerin yurttaşlarına. Buna kimin hakkı var? Siz Meclise gelmeden önce Millete çıkıp 16 bin köyü kapacağız mı dediniz? Beldelerle ilgili niyetiniz belliydi. Anayasa Mahkemesi'nden bir şekilde döndü. Milletin rızası hilafına böyle bir karar almaya kalkışıyorsunuz. Kim, kimin adına, nasıl karar alabiliyor? Böyle bir yetkiyi kim, kime vermiş? Hükümet programında var mı? Seçim vaatleri arasında var mı?'' diyerek sorularını artırdı.

ÖNER, ''SİYASİ KÖRLÜK BAĞIŞLANAMAZ''

Yönetişim beceriksizliğinin ve öngörüsüzlüğün hat safhaya çıktığını, bir ilin yönetilebilirliğinin, bir yönetim biriminin yönetilebilirliğinin optimum büyüklükle orantılı olması gerektiğini belirten Ali Haydar Öner, ''Siz Antalya’yı, Konya’yı, Muğla’yı bir belediye mekânı olarak nasıl düşünebilirsiniz? Daha küçük vilayetler için benden seçmenlerim “Filan belediye başkanından benim için randevu alır mısın?” diyor. “Ben belediye başkanının özel kalem müdürü müyüm?” dedim en sonunda. Pek çok arkadaşımıza benzeri talepler gidiyor. Seçilmiş başkan astığı astık, kestiği kestik. Haydi, bunlar Devletin birliği, dirliği içinde aykırı düşüncelere sahip olmasalar yine sineye çekelim. Aykırı düşüncede oldukları belli olanları, ayrı bayrak isteyenleri Sayın Bakan açığa alabildi mi? Peki, bir tanesiyle başa çıkamazken kaç tanesiyle başa çıkabileceğiz? Söyleyince söyledi oluyor. Öngörüsüzlük, siyasi körlük bağışlanamaz'' dedi.

Milletvekili Ali Haydar Öner komisyondaki konuşmasında Peygamber Efendimizin hadislerinden bazı bölümler aktararak, “Kendinize yapılan kötülükleri bağışlayınız” Kim söylüyor bunu? Yüce inancımıza sahip olanlar biliyor. Halkımızın yüzde 99’undan fazlası elhamdülillah belli bir inanca sahip. O inancın Önderi diyor ki: “Şahsınıza yapılan kötülükleri affedebilirsiniz ama Milletinize, Memleketinize yapılan ve yapılabilecek olan kötülükleri affetmeye yetkiniz yok” Kim bunu yapma haddine sahip? Herkes aklını başına toplasın. Bugün bunları söylüyoruz ki kaydı düşsün, sonra ben farkına varamadım, öngöremedim diye kimse söylemesin. Büyükşehir belediye başkanı her gün bir beldeye gitse yetişemez. Sivas’ın kaç köyü var, beldesi var? Antalya’nın kaç köyü, beldesi var? Valiler için belli şart var, ilçelerin yarısına, beldelerin şu kadarına, köylerin bu kadarına… Onlara bile kanunen mecburiyet konmuş. Belediye başkanına nasıl böyle bir yükümlülük koyacaksınız? Her gün birkaç beldeye gitse, her gün birkaç belde başkanını kabul etse dahi zamanı yetmez. Bunlar çok açık arkadaşlar. Bunu görmemek için herhâlde milletvekili olmamak gerekiyor. Milletvekili olanın bunu görmesi lazım, bakan olanın görmesi lazım, Başbakan olanın muhakkak görmesi lazım'' diye konuştu.

ÖNER, ''BAYRAK KANUNUNU NASIL UYGULAYACAKSINIZ?''

Öner konuşmasına, ''Valiler Devletin Ülkesi ve Milletiyle bölünmez bütünlüğünün temsilcileridir. Makamda bayrak niye var? Bunun için var. Konakta bayrak niye var? Bunun için var. Oto da bayrak niye var? Onun için var ve Bayrak Kanunu’nun uygulanmasından yükümlü olan Vali görevini yapmak zorunda, muhtar da, kaymakam da. Bazı belediye başkanları ayrı bayrak isterken Bayrak Kanunu yükümlülüğünü onlara nasıl vereceksiniz? Bayrak Kanununu, bazı belediye başkanlarına nasıl yükümlülük olarak vereceksiniz. “Görmedim” diyecek, “Duymadım” diyecek, “Yanına bir başka bayrak daha çeksek ne olur” diyecek'' uyarılarıyla devam etti.

 

 

Bu haber 787 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...