“Tekelci anlayıştan vazgeçin”

20 Kasım 2014 15:21

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, dış politika ve kültür alanında Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan bütün etnik kimliklerin ve inançların ortak değerlerinin yurt dışına taşınması ve tanıtılması gerektiğini söyledi. Öner, hükümete “tekelci, ideolojik anlayışı terk edin” çağrısında bulundu.   

Meclis’te konuşan Ali Haydar Öner, Makedonya’da Türk Kültürünü tanıtmak ve karşılıklı etkileşimde bulunmak üzere görevlendiren Yunus Emre Kültür Vakfı’nın muhalefeti dışlayarak, sadece AKP’nin görüşlerini uluslararası alanda pazarladığını ileri sürdü.     

“AMAÇ İKTİDARIN İDEOLOJİSİNİ YAYMAK”

Hükümete yüklenen Öner, “Enstitü belli görüş sahibi biriyle ve yönetimiyle faaliyet gösterecek. Belirgin amaç, iktidarın ideolojik görüşlerinin uluslararası alanda yayılmasıdır. Dış politika ve kültürel ilişkiler toplumun tamamını kapsamalıdır. Sadece iktidarın ve iktidara yandaş olanların görüşleri yansıtılırsa olmaz. Bu Yunus Emre’nin, ‘Yaratılanı Severiz, Yaradan’dan Ötürü’ deyişine, öğüdüne aykırı bir yapılanmadır” diye konuştu.

“BAKANLIK İKİYE AYRILSIN”

Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığının aynı çatı altında birleştirilmesinin kültürel değerler bakımından isabetli olmadığını savunan CHP’li Ali Haydar Öner, Türk Kültürü’nün Avrupa Birliği’ne taşınacak en önemli değer olduğunu belirterek, bakanlığın tez zamanda Kültür ve Turizm olarak ikiye ayrılması gerektiğini söyledi.    

GÖRMEZ’E SERT ELEŞTİRİ

Diyanet İşleri Bakanı Görmez’in Yunus Emre Kültür Vakfı bünyesinde yer alarak, görev yapmasını eleştiren Öner, 17-25 Aralık sürecini hatırlatarak, “bunca olayları, yolsuzlukları, yalanları, kul hakkı yenmeleri görmezden duymazdan gelen, hutbeleri, vaazları değiştiren Diyanet İşleri Başkanı Türk Hükümetinin sesi olmaktan başka ne yapacak?” diye sordu.

“YAZIKLAR OLSUN BÖYLE ANLAYIŞA”

Öner, sözlerini başından geçen bir olayı anlatarak tamamladı. Sabah kahvaltısı sırasında karşılaştıkları AKP’li bir bakan ve bakanlık çalışanlarını eşiyle birlikte teker teker “günaydın” diyerek selamladıklarını aktaran Ali Haydar Öner, buna karşın söz konusu bakan ve personelinin kendilerini görmezden gelerek kalkıp gittiklerini söyledi. “Bu davranış şekli, Türk Kültürü’nün belirgin bir vasfı mıdır?” diye soran CHP’li Öner, “böyle bir anlayış dışarıya taşınacak ve yansıtılacaksa yazıklar olsun” dedi.

Bakan adı ve Bakanlık ismi belirtilmeyen konuşma sırasında AKP’li üyelerin birbirlerine dönerek merakla bakmaları dikkati çekti.   

 

Bu haber 906 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...