SDÜ Hastanesinde Antibiyotik Konusuna Dikkat Çekildi

20 Kasım 2014 15:19

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, antibiyotik konusuna dikkat çekmek amacıyla “18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” etkinlikleri kapsamında bir panel düzenlendi. SDÜ Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, konuşmacı Stj. Dr. Şule Kılınç ve Hastane Enfeksiyonları ve Antibiyotik Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, antibiyotiklerin uygun kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından da belirtildiği; bilinçsiz ve kontrolsüz antibiyotik kullanımının dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk sağlığını tehdit eden önemli bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, “Enfeksiyon hastalıkları sık rastlanan hastalıkların başında gelmektedir. Bu hastalıklara bakteri, virus, parazit ve mantarlar neden olmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde mikropların öldürülmesini sağlayan ya da üremesini durduran antimikrobiyal ajanlar sıklıkla kullanılmaktadır. Bunların içerisinde hepimizin bildiği dibi antibiyotikler, en sık kullanılanlardır. Ancak unutulmamalıdır ki, antibiyotikler esas olarak bakterilere karşı etkilidir. Özellikle en sık enfeksiyon etkeni olarak karşılaşılan virüslere hiçbir etkisi yoktur.” dedi.

Halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak düşüncesi ile her yıl 18 Kasım’da “Avrupa Antibiyotik Farkındalık” etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.” diyen Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, antibiyotik kullanımının kontrol altına alınıp akılcı kullanımı sağlanamazsa, kolaylıkla tedavi edilebilecek bir enfeksiyon hastalığının bile, direnç nedeniyle ölümcül olabilecek sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Bu haber 900 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...