Hayvancılıkta yerli aşı üretiminde stratejik adım

17 Kasım 2014 16:32

BAKA’nın desteklediği proje ile Burdur MAKÜ’de hayvancılık için yerli aşı üretiminin alt yapısı olacak hücre kültürü laboratuvarı hizmete girdi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) mali destek verdiği projeyle Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi’nin hücre kültürü laboratuvarı, hayvancılıkta ishale bağlı buzağı kaybını önleyecek yerli aşı üretimi için çalışmaya başladı. Ar-Ge tabanlı aşıda ithalata bağımlığın önüne geçilmesini hedefleyen laboratuvar, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın katıldığı törenle hizmete girdi. Laboratuvarda; hayvancılık sektöründe büyük ekonomik kayıplara neden olan tedavisi oldukça güç viral hastalıkların teşhis, kontrol ve önlenmesine yönelik programların oluşturulmasını sağlayacak.

Antalya, Burdur ve Isparta’nın kalkınma ajansı BAKA, süt inekçiliği, damızlık sığır yetiştiriciliği ile süt üretiminde önemli paya sahip olan Batı Akdeniz’de yöre halkının önemli ekonomik faaliyeti olan hayvancılık için çok önemli projenin hayata geçmesini sağladı. Burdur’un üniversitesi MAKÜ’nün ‘İshal Kaynaklı Buzağı Ölümlerinin Yerli Aşı İle Önlenmesi’ Projesi, BAKA’nın 2012 Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi Programı’ndan hibe desteği aldı. Türkiye’de toplam 2 milyon 988 bin 218 sığır işletmesinin hedef kitle olarak belirleyen proje ile sığır yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara yol açan buzağı ishallerinden korunmak amacıyla ithal aşılara alternatif ilk yerli aşının üretileceği altyapısı oluşturuldu.

ÜST DÜZEYDE AÇILIŞ

TOSYÖV'ün Burdur’da düzenlediği ‘Kobilerin Orta Gelir Tuzağından Kurtarılmasında Kalkınma Politikaları’ konulu panele katılmak için Burdur'a gelen Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Vali Hasan Kürklü’yü makamında ziyaret etti. Vali Kürklü’den kentteki yatırımlar hakkında bilgi alan Mehmet Ceylan, MAKÜ Veterinerlik Fakültesi’nde BAKA’nın desteğiyle kurulan ‘Hayvancılıkta Yerli Aşı Üretimine Yönelik Hücre Kültür Laboratuvarı’nın açılışına katıldı. Açılış kurdelesini Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kürklü, MAKÜ Rektörü Prof.Dr Mustafa Saatcı, Köy-Koop Genel Başkanı Köy-Koop Burdur Birliği Başkanı Yakup Yıldız ve TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez ile birlikte kesen Ceylan, proje ekibi adına Yrd.Doç.Dr. Sibel Hasırcıoğlu’ndan projeyle ilgili bilgi alarak laboratuvarı gezdi. MAKÜ’nün Burdur’un kalkınmasına önemli oranda katkıda bulunduğunu söyleyen Kalkınma Bakan Yardımcısı Ceylan, şöyle devam etti:

“Burdur’da olmaktan mutluyum. Çok gurur duydum üniversitemizden. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gurur kaynağı olan üniversite olmuş. Önemli bir laboratuvarı açmış bulunmaktayız. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın da destek verdiği laboratuvarı açıyoruz. Hocalarımızın verdiği bilgilerle laboratuvarımızın buzağı ölümlerini engelleyen yerli aşı üretimini amaçlayan laboratuvar niteliği taşıyor. Hocalarımızı ve emeği geçenleri kutluyorum. İthal aşılar yerli hayvanlarımıza tam manasıyla uyum sağlayamayabiliyor. Yerli aşı üretimi son derece önemli. Laboratuvar, bir hücre üretim merkezi. Belki Türkiye'de ilk olanlardan biri. Bu alanda fakülte belki de Türkiye'de öncü olabilecek çalışmalar yürütüyor.”

VERİM KAPASİTESİ ARTACAK

Batı Akdeniz’de ve Türkiye’de hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sağlayacak BAKA desteğiyle Burdur, Isparta ve Antalya’da uygulanan projede, çoğunluğunu kültür ırkı hayvanlar oluşmasına karşın verim kapasitesini azaltan sağlık problemlerini en düşük düzeye indirme hedefleniyor. Projeyle kurulan ‘Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında Doku Kültürü Laboratuvarı’nda, hayvancılık sektöründe büyük ekonomik kayıplara neden olan tedavisi güç viral hastalıkların teşhis, kontrol ve önlenmesine yönelik programlar oluşturulacak. BAKA desteğiyle hizmete giren Hücre Kültürü Laboratuvarı ile de Burdur, Isparta ve Antalya’daki yetiştiricilerin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının viral hastalıkların teşhisi konusunda büyük bir açık kapatılmış olacak.

Bu haber 912 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...