‘’Mecliste aldığımız 12 kat uygulaması yanlıştı’’

29 Ekim 2014 17:10

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, geçen dönem Belediye Meclisi’nde alınan yüksek kat oranı kararının Isparta’ya zarar verdiğini itiraf etti. Bu durumu başka olaylarla düzeltmeye çalıştıklarını ifade eden Günaydın, ‘’Yapacağımız şey bir nevi yarayı sarmak olacak’’ dedi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Yüksek Kat Yönetmeliği ile Kentsel Dönüşüm hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak geçtiğimiz dönem alınan yüksek kat oranının yanlış olduğunu itiraf eden Günaydın, çok katlı binaların artmasından sonra altyapıyla ilgili sorunların ortaya çıkmaya başladığını duyurdu. Çok kat uygulamasının Gülistan Mahallesi’nde başlatıldığını ve bunun olmaması gerektiği halde olduğunu ileri süren Günaydın, ‘’Geçen dönemde mecliste aldığımız bu karar Isparta’ya zarar vermiştir. Bunu da itiraf etmek istiyorum. Ama bu oldu. Onu daha güzelleştirmemiz gerekir. O olayı başka olaylarla düzelterek gitmek istiyoruz. Bir nevi yarayı sarmaktır bu. Altyapıyı da çözmek istiyoruz’’ dedi.

‘’BİZ ISPARTA’YI YÜKSEK BİNALARLA DONATMAK İSTEMİYORUZ’’

Eski Türk sokaklarının halen daha özenilen sevilen yerler olduğuna dikkat çeken Günaydın, ‘’Çünkü oralarda çok kat yükseklikleri olmaz. Ama şimdi büyükşehirlerde de gökdelenlere giriliyor. Bunun psikolojik ve altyapı durumları düşünülmüyor. Birde bunun trafik olayı var. O da düşülmüyor. İstanbul’da bunun örneklerini görüyoruz. Yüksek yüksek binalar yapılıyor. Tamamen bilinçsiz yapılıyor. Biz bunu Isparta’da yapmak istemiyoruz. Yeni meclis üyelerimiz bu konuyu anlayabilecek seviyedeler. AK Parti’de grubu da anlayış içerisindeler. Bu güzel aydınlık fikirler, her şey ittifakla geçmektedir. Geçen nasıl yanlış karar çıkıyor dediysem bu dönem arkadaşlara teşekkür ediyorum. Isparta hizmetinde herkesin kalbi ortak atıyor. AK Parti grubu da dahil. İyi noktayı yakalamada hız kazanıyoruz. Kendi partim ve AK partili meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Böyle meclis üyelerinin olması için de bende bir özlem doğmuş. İnşallah bu 4 yıl devam eder ve en güzel şehircilik bizde olur’’ diye konuştu.

‘’14 AY ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ KURDUK VE

VATANDAŞLARIMIZA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’’

Öte yandan ilimizde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Günaydın, işin rantçılığa döndüğünü söyledi. Burada aslına insanların canını düşünmesi gerektiğini belirten Günaydın, şöyle devam etti; ‘’Kentsel dönüşüm Türkiye genelinde biraz rant olaylarıyla hareket edilen duruma dönüştü. Isparta’da bu duruma düşen yerlerimiz var. Biz bu olayda süratle dönüştürme çabası içerisindeyiz. 14 ay önce özel bolüm olarak Kentsel Dönüşüm Ofisi kurduk. Ben fiiliyatçı adamım, uygulayıcı ve projeci adamım. Ondan dolayı bugüne kadar konuşmadım. Ancak yasalar çıkıyor ama tam uygulanma noktasına geliyor mu gelmiyor mu? Zaten Türkiye’de siyasi iktidarda yasalar çıkar ama net yüzde 100 uygulanmaz. 14 ay evvel biz ofisi kurduk. 5 kişilik bir mühendis komisyonu oluşturduk. Onlar hem Türkiye genelini hem de bizim yaptıklarımızı takip edecekler. Yaptıklarımızda ne mahsurlar var onları tespit edecekler. Sonra girişecekler.

114 KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜRACAATI OLDU

Isparta’da 114 müracaatımız oldu. Bunlar uygulandı ve 144’ü de yapıldı. Müracaatlar devam ediyor. Ama bir baktım ki bireysel ve fertçilik üzerinde daha çok duruluyor. Belediyeye nasılsa hiçbir şey ödenmiyor. Bu fırsatı ganimet bilip ferdi şeyler yapılıyor. Grup ve ada çalışmalarına yönlenilmiyor. Çevre Müdürümüz rantçılıktan öteye gidilemedi demişti. Buna hak veriyorum.

ŞEHİR RANTÇILIĞINDAN ÇIKIP GENEL PLANLAMALAR YAPMAMIZ LAZIM

Fakat görüyoruz ki başvurmaya gelenlerin neredeyse hepsi bana kaç daire düşüyoru öğrenmeye çalışıyor. Canını düşünmeden ne kadar kat alacağını öğrenmeye geliyorlar. Bu da Isparta’da büyük yanlışlık. Bundan Isparta olarak rahatsızlık oluyor. Bazen de  öyle şeyler geliyor ki. Boş arazi içerisinde bir kulübe var. O kulübe bize geliyor. O yıkılsa insan ölmez ki, bu kentsel dönüşüm olarak bize geliyor. Aslında beton sağlamlığı olmayan binalarda başvuru yapılması gerekiyor.

ANKET ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ

Bu arada anket yapacağız. Parklar, yeşil alanlar arasında dolaşabilen huzurlu bir kent yapmak istiyoruz. Buna belediye güvencesi vereceğiz. Arada biz garantör olacağız. Başarılı müteahhitleri çağırıp mini bir ihale de yapılabilir. Ankette yüzde 90’ın üzerinde evet dediyse derhal riskli bölge alan uygulamasına geçeceğiz. Onun aşamaları var. Birinci ayda bakanlığa gönderiyoruz, 2. ayda cevap alıp, 3. ayda uygulamaya başlıyoruz.’’

 

 

Bu haber 654 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...