Şenol´dan ´Cumhuriyet´ kutlaması

29 Ekim 2014 16:55

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91’nci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Şenol’un mesajı şöyle: “Mondros Ateşkes Antlaşması ile öz yurdumuz olan Anadolu toprakları yabancılar tarafından paylaşılmaya kalkışılınca Atatürk; Erzurum ve Sivas Samsun Kongreleriyle ve Amasya Genelgesiyle Türk Ulusunu milli mücadeleye hazırlayarak yurtta bağımsızlık savaşını başlattı. Anlatılması mümkün olamayacak kadar büyük kahramanlık gösteren halkımız 9 Eylül l922 de Yunan askerlerini de yurdumuzdan kovarak zaferlerini Lozan Barış Anlaşmasıyla güvence altına aldılar.

Ata’mız halkıyla birlikte emsalsiz bu mücadelenin bitiminde yeni bir savaşın başlamasının gerektiğini arkadaşlarına ve halkına bıkmadan usanmadan anlatıyordu. Bu savaş Cumhuriyetin ilanı demokrasiye geçiş, gericilikle mücadele idi. Nihayet halkımızın çok fazlasıyla hak ettiği herkesin adil, eşit bir biçimde temsil edildiği bağımsız bir devletin özgür uygar üreten yurttaşları olarak yaşam biçimine geçilmesiydi. 29 Ekim 1923 tarihinde büyük bir coşkuyla ilan edilen devletin yeni rejiminin adı babadan oğula geçen monarşik idarenin yerine çağdaş devletlerin kabul ettiği Cumhuriyet’ti, tüm dünya bu kararımızı hayranlıkla izledi.

Atatürk’ün dediği gibi “Yurtta sulh cihanda sulh” olmalıydı artık. Tüm dünyanın saygıyla andığı her alanda dahi kabul ettiği Allah’ın bize lütfettiği Türklerin Atası halkımızı; devrimlerini anlatarak birlikte uygulayarak bir an önce medeni devletlerin seviyesine hızla çıkarmak, acıları unutturmak, mutlu bir yaşam kazandırmaktı, her türlü zorluklara engellemelere rağmen çok büyük ölçüde bunu başardığını özellikle bugünlerle kıyasladığımız zaman daha iyi görmekteyiz. Çünkü bize bağımsız, borçsuz bir devlet ve onurlu saygın millet olma duygusunu kazandırmıştı. Cumhuriyet her şeyden önce yüksek ahlaki değerlere ve niteliklere sahip, bizim millet olarak karakterimize yakışan en uygun rejimdir. Cumhuriyeti önceki idare şekliyle mukayese ettiğimizde egemenliğin ulusa ait olduğu, devleti oluşturan organların seçimle iş başına getirildiği bir idare şeklidir. Cumhuriyet yaşamın her alanında gelişmiş ülkelerin kabul ettiği hukuk kurallarını kabul eder ve uygular. İnsanların insanlarla, devletle, ilişkilerinden doğan hukukları hiç kimsenin iki dudağı arasına bırakmaz. Yani, cumhuriyetin kazanımlarını tam olarak uyguladığımızda   demokrasiyi uygulamış oluruz. Gerçek anlamda uygulanan cumhuriyet rejimlerinde devletin başı kral, padişah değil cumhurbaşkanıdır. Ödülü de, cezayı da halkın arasından seçilmiş devletin çeşitli organlarında görev almış bağımsız özgür görevliler verir. Atatürk’ün iktisadi alanda bağımsız olmayan milletler bağımsızlıklarını uzun zaman devam ettiremezler sözünden hareketle cumhuriyet döneminde bu alanda da devlet zorunlu olarak bir müteşebbis gibi hareket ederek çok kısa bir zamanda hayal bile edilemeyen işler başarmıştır. Halkın üretime katılmasını sağlamış. Sosyal ve kültürel anlamda uçurumları yok etmeye çalışmıştır. Halkın inançlarını işin ehli olmayanlara bırakmayarak din ilmini bu konuda işini en iyi yapanlara yaptırmıştır. Özellikle kadınlarımıza hala birçok ülkede olmayan haklar sağlamıştır. Irkçı, şovenist, gerici yaklaşımların ülkemize zarar vereceğini düşünerek daha çok gençlerimizin pozitif bilimde uğraşmalarının alt yapısını gerçekleştirmiştir.

Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün yol gösterici liderliğiyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak, yükseltmek ülkenin tüm vatandaşlarının görevidir.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımızın 91. yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü, silah arkadaşlarını ve vatan topraklarını kanlarıyla yıkamış tüm aziz  şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Yaşasın Cumhuriyet…”

 

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...