Yakında tarım yapacak alan bulamayacağız

23 Ekim 2014 14:48

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen, Isparta’daki tarım alanlarının geldiği boyutu gözler önüne serdi. Arazilerin her geçen bölünmeye devam ettiğini belirten Şölen, yakında tarım yapılamaz hale geleceğimizi ve alarm durumuna geçtiklerini söyledi.

Tarım arazilerin varisler aracılığıyla ya da başka şekillerde bölünmesi hayati tehlike doğurmaya başladı. Zaten betonlaşmaya başlayan ve tarım arazilerinin giderek azaldığı günümüzde bir de bu arazilerin bölünmesi yeterli tarımın yapılmasına engel oluyor.

‘’ISPARTA’DA ORTALAMA TARIM ALANI BÜYÜKLÜĞÜ 3,5 DEKAR’’

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen, Isparta’da tarım alanlarının bölünmesi sonrası ortaya çıkan manzarayı gözler önüne serdi. Dünyada tarıma elverişli arazi miktarının Dünya yüzey alanın yüzde 10’u kadar olduğunu ve Türkiye’ de bu oranın yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirten Şölen, ‘’Bu yönden Türkiye çok şanslı bir ülke. Ancak Isparta verimli tarım alanlarına sahip olup, Türkiye’de tarım ve hayvancılık noktasında çok daha iyi noktalarda olması gerekiyor. İlimizde ortalama tarım alanı büyüklüğü 3,5 dekardır. Halbuki bir ailenin emeğini koruması için kuruda 150 dekar, sulu da 50 dekar ve sebzecilikte-meyvecilikte 10 dekar, seracılıkta da 3 dekar arazisi olması gerekir. Isparta tarımının en büyük problemi budur. İl Müdürlüğü olarak tarım arazilerinin daha fazla bölünmemesi ve toplulaştırma çalışmalarının daha hızlı olmasına ağırlık veriyoruz’’ şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 579 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...