Hukukçular SDÜ’de bir araya geldi

21 Ekim 2014 14:21

Türk Medeni Usul ve İcra İflas Hukukçuları Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Isparta Barosu tarafından düzenlenen  “XII. Medeni Usul ve İcra-İflas Hukukçuları Birliği Toplantısı” SDÜ ev sahipliğinde yapıldı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “HMK Çerçevesinde Yargılamaya Hakim Olan İlkeler” toplantıda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ile ilgili uygulamalar masaya yatırıldı. Toplantının açılış konuşmasını SDÜ Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Turhan, fakülte hakkında bilgi vererek yeni yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunun önemli ilkelerinin tartışılacağı organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Sözlerine “Hukuk düzenlemelerinin adaleti gerçekleştirmek, toplumsal ihtiyaçları karşılamak ve toplumsal düzeni sağlamak olmak üzere üç temel işlevi var” diyerek başlayan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talip Türcan, toplumsal ihtiyaçların gerektiği biçimde karşılanabilmesi için kuralların aynı zamanda hem adaleti gerçekleştirecek biçimde olması hem de insanların ve toplumların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini belirterek SDÜ’de düzenlenen bu toplantının bu ideallere önemli katkıları olacağına duyduğu inancı ifade etti.

Türk Medeni Usul ve İcra- İflas Hukukçuları Birliği Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Öztek, Isparta’da bulunmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarında söz alan Prof. Dr. Ali Cem Budak ile Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Arabacı da bazı teknik detaylar hakkında bilgi verdiler.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı oturumlarına geçildi. Toplantıda, “Medeni Yargılama Hukukunda Tasarruf ve Taleple Bağlılık İlkesinin Kapsamı ve Bazı Güncel Kararların Değerlendirilmesi”,  “Medeni Usul Hukukunda Aleniyet İlkesinin Sınırlandırılması”, “Hâkimin Tarafsızlığı İlkesi İle Davayı Aydınlatma Ödevi Arasındaki İlişki”, “Doğrudanlık İlkesi”, “Resen Araştırma İlkesi”, “Hukuk Muhakemeleri Kanununun Yürürlüğe Girmesinden Sonra Yargılama Giderlerine İlişkin Olarak Ortaya Çıkan Bazı Güncel Sorunlar ve Usul Ekonomisi İlkesi”,  “Boşanma Davalarına Hakim Olan İlkeler”, “Usul Ekonomisi İlkesinin İhlaline Karşı Başvuru Yolları”, “Hakimin Vasıfları” başlıklı konular tartışıldı.

 

Bu haber 761 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...