‘’Elmaya teşvik güme gitti!’’

21 Ekim 2014 14:12

ITB Başkanı Ahmet Adar, elmaya teşvik konusunu daha önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ekonomi Bakanı’yla elmaya teşvik konusunu defalarca görüştüklerini, tam sonuç alacakları zaman yerel, ardından genel ve daha sonra Ortadoğudaki  karışıklıklar nedeniyle taleplerinin unutulduğunu bildirdi.

Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Ahmet Adar, içinde bulunduğumuz elma sezonunda önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle üreticileri yakından ilgilendiren elmaya teşvik ile ihraç konularını gündeme alan Adar, komşulardaki karışıklığın Isparta’ya pek yaramadığını itiraf etti.

‘’ERDOĞAN TOPU TACA ATMAYIN DEDİ ANCAK…’’

Elma borsası başta olmak üzere elmaya teşvik konularında ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ile birlikte bakan ve Başbakanı ziyaret ettiklerini açıklayan Adar, ‘’Bakanımız bize Türkiye’nin öncelikleri var dedi. Yağ olmazsa olmaz dedi. Ayrıca ülkenin şeker, et, süt ve un öncelikleri var dedi. Bu 5 ürün olmazsa olmaz dedi. Biz o dönemde gül için de destek istemiştik. 2009 yılında elmaya teşvik olarak 75-100 dolar istedik. 50 dolar çıktı. Ondan sonra da çıkmadı. Ekonomi Bakanımızla görüştük. Kendisi de bütçeyi aştığını söyledi. En son Başbakanımızın gezisinde kendisine söyledik. Sayın Başbakanımız da Ekonomi Bakanına da topu taca atma, hallet dedi.  Sonra bir sürü gündem, süreç derken bu talebimiz güme gitti’’ dedi.

‘’KOMŞUDAKİ KARIŞIKLIK İHRACATTA MALİYETİ ARTIRDI’’

Öte yandan Isparta’dan direkt Irak’a elma satabildiklerini ancak son olaylarda ihracat maliyetinin 2 kat arttığına dikkat çeken adar, ‘’Suriye ve İran’ın kendi elması var. Dönem dönem ihtiyaç olursa Türkiye’den alıyorlar. Ancak şuanda Ortadoğu’daki karışıklıktan dolayı 3 bin Avroya giden TIR, başka ülkelerden geçmek zorunda kalıyor. Bu yüzden maliyeti 5.500-6 bin Avroya çıkıyor. 3 bin Avro daha maliyet yükseliyor. Ama bunun yanında 30 Mart’taki soğuktan dolayı diğer illerde elma olmadı. Bu yüzden bizim elmamız satılır’’ diye konuştu.

‘’DÜNYA DÖNDÜĞÜ SÜRECE ELMACILIK BİTMEZ AKSİNE ARTAR’’

Son olarak bu gelişmelerin Isparta’daki elmacılığı bitirip bitirmeyeceği sorusuna da yanıt veren Adar, ‘’Isparta, elma da modayı takip ediyor. Şuanda bir çok çeşit çıktı. Dünya döndüğü sürece ilerleyen zamanlarda tarım ve elmacılık daha iyi olacak. Çünkü toprak azalıyor. Biz İtalya’ya gittik. Adamlar toprağı karış karış değerlendirmiş. Biz burada araba geçsin diye yol bırakıyoruz. Orada bir karış boşluk yok. 10 bin m2’de almış olduğu elma miktarı bizimkinin 2-3 katı. Bizim arazilerimizin çoğu Türkiye’de boş. Bu Isparta’da da boş’’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 704 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...