“Sulama Birlikleri iflasın eşiğinde”

16 Ekim 2012 17:03

TEDAŞ’a borçlarını ödeyemediğinden dolayı elektrikleri kesilen Sulama Birliklerinin bu durumundan çiftçinin de olumsuz etkilendiğini belirten MHP İl Başkanı Yalçın, bir an önce yeniden yapılandırma, faizini silme veya borçların ertelenmesi gibi birtakım çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı İsa Yalçın, Isparta’lı çiftçinin durumu değerlendirirken 2011 yılında İl genelindeki Sulama Birliklerinin TEDAŞ’a toplam borcunun 29.766.580 TL olduğunu kaydetti. Bu nedenle elektrikleri kesilen çiftçinin tarladaki ürünlerinin susuzlukla karşı karşıya kaldığını belirten İl Başkanı Yalçın; çiftçinin perişan durumda olduğunu, Isparta AKP teşkilatının ise bu konuda ağzını bıçak açmadığını söyledi.

İl Başkanı Yalçın’ın açıklaması şöyle; “ Çiftçimizin can damarı olan çiftçimize kullanacağı suyu sağlayan ve dağıtan "sulama birliklerinin"  2002 'den beri süregelen ve çiftçimizin tek başına aşamayacağı sorunları bulunmaktadır.2011 yılında çiftçimizin Isparta genelinde Sulama Birliklerinin toplam borcu 29.766.580 TL.dir.(2012 yılı borçları bu rakama dâhil değildir.) Bugün bu borç bir kartopu yumağı gibi büyümekte TEDAŞ’a olan borçları nedeniyle sulama birliklerinin elektrikleri kesilmektedir. Elektrikleri kesilen çiftçimizin tarlalarındaki pancar, yem bitkileri, slajlık mısır, ceviz ağaçları, elma, sebze bahçeleri susuzluk nedeniyle kurumaktadır.

“ISPARTA AKP TEŞKİLATI ‘ÜÇ MAYMUN’U OYNUYOR”

Bu gün Yenişarbademli ile Beyşehir gölü arasındaki yol, tıpkı Iraktan gelen mazot tankerleri yoluna benzemektedir. Herkes traktörlerinin arkasına taktığı 5-10 tonluk tankerlerle bağını bahçesini sulama derdine düşmüştür. Diğer ilçelerimiz de hemen hemen aynı sıkıntıyı çekmektedir. Kısacası çiftçimiz perişan duruma düşürülmüştür. İktidar milletvekilleri çiftçimizin sorunlarına duyarsız kalmaktadır. Şu anda borçlarından dolayı sulama birliklerinin elektrikleri kesiktir. Bunun son örneği Şarkikaraağaç’ta geçtiğimiz aylarda yaşanmıştır. Şarkikaraağaç "Sulama Birliği Başkanlığının"2012 yılı itibariyle TEDAŞ'a olan yaklaşık 8 Milyon TL borcundan dolayı TEDAŞ Sulama Birliğinin elektriklerini kesmiş. Çiftçi vatandaşlarımızın tamamı mağdur olmuştur. Peki, birliğe borcu olmayıp su alamayan çiftçilerimizin hakkını kim koruyacak. Çarpık bir uygulamanın sonucu olarak da şeker pancarı ve meyve ağaçlarına su veremeyen çiftçilerin mahsulleri kurumaya başlamıştır. Bu konuda her zaman çiftçinin yanında olduğunu söyleyen Isparta AKP Teşkilatının ağzını bıçak açmamakta adeta üç maymunları "görmüyorum, bilmiyorum, duymuyorum u" oynamaktadır. Peki, burada tek suçlu çiftçimiz mi, 10 yıldır iktidarda olan AKP'nin uyguladığı tarım politikalarının hiç mi suçu yok?

“SADECE ISPARTALI DEĞİL, TÜRK ÇİFTÇİSİNİN TAMAMINI İLGİLENDİRMEKTE”

Zamanın Çevre ve Orman Bakanın bir soru önergesine verdiği bilgilere göre, “Türkiye’de 388 adet sulama birliği bulunmaktadır ve bu sulama birliklerinin toplam 276 milyon 339 bin 335 Türk lirası borcu bulunmaktadır. Kime bu borçlar? TEDAŞ’a, Sosyal Güvenlik Kurumuna, vergi dairelerine, maliyeye ve Devlet Su İşlerine ve de personele yaklaşık her sulama birliğinin 1 milyon yani eski parayla 1 trilyona yakın borcu bulunmaktadır. Demek ki bu problem sadece Ispartalı çiftçinin değil, Türk çiftçisinin tamamını ilgilendirmektedir. 

“SULAMA BİRLİKLERİ BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR”

2002 tarihinden beri sulama birliklerinin sorunları halı altına süpürülmüş, ilgili sorunların çözümü için düzenlemeler yapılmamıştır. Sulama birlikleri borçlarını ödeyemiyor. Yeniden yapılandırma, faizini silme veya borçların ertelenmesi gibi birtakım çözümler üretilmesi artık zorunluluk hâline geldi. Çünkü bu sulama birlikleri ne maliyeye borcunu ödeyebiliyor ne sosyal güvenliğe personelinin borcunu ödeyebiliyor; daha da ötesi, personeline maaşlarını ödeyemiyor. İktidar mensuplarının diyeceklerini tahmin ediyorum. TEDAŞ’a taksitlerini ödesinler taksitlendirme yaptık. MHP OLARAK BİZDE DİYORUZ Kİ ÇİFTÇİMİZ BORCUNU ÖDER.BORCUNU NAMUS BORCU OLARAK GÖRÜR.Ödeyecek takati yok.önerilerimizi dikkate alın köklü çözümler üretin. Çiftçimizi yeniden ayağa kaldırın. Bu kitlenin oylarıyla iktidar olduğunuzu unutmayın.

TARIM KESİMİ İDDİA EDİLDİĞİNİN AKSİNE, AKP İKTİDARININ SON 10 YILINDA SÜREKLİ KAN KAYBETMİŞTİR.       

*Türkiye son on yılda ortalama % 4,4 büyüdü, ancak tarımda ortalama 1,4 büyüdü hâlbuki 10 yıl önce yani sadece 2002 yılında tarım % 8,1 büyümüştü. 

*Girdi maliyetleri son on yılda % 150 artmasına rağmen, ürün fiyatlarında on yıl boyunca artış miktarı % 20 bile olmamıştır. Ürün fiyatları dibe vururken, girdi fiyatları tavan yapmıştır. 

*Tarım sektöründen ekmeğini rızkını sağlayan insanımız bugün mutlu değildir. Sürekli zarardadır ve fırsat buldukça bu sektörden kaçmaktadır. Tarım kesiminde beklentilerin olmaması nedeniyle 10 yılda 1.771.000 kişi tarım sektöründen kaçmıştır. Kısacası her 4 çiftçiden 1’i tarımdan vazgeçmiştir.. 

*2012 yılında  dekar başına :2,70 - 6,40 TL. arası Mazot desteği, 3,70 - 6,30 TL. arası Gübre desteği ve 2,50 TL. Toprak Analizi Desteği ödenecektir.  Çiftçimizin üretimde kullandığı mazota eylül ayındaki son zamlarla akaryakıttan alınan KDV ve ÖTV miktarı kadar bile destekleme yapılmamıştır. Ama, gemilerde, yatlarda  ve gemiciklerde kullanılan mazotta KDV ve ÖTV sıfırdır.Aynı haktan çiftçimizde yararlandırılmalıdır. 

*Tarımsal sulamada elektrik ücretleri AB seviyesine çekilmelidir.2002 yılında sulamada kullanılan elektrik 

kilovatı ücreti 0,137 TL idi. Ancak, devlet bunun 0,03 TL’sini sübvanse ediyordu. Bu desteğin kaldırılması ile 2003 yılında fiyatlar % 34,4 artmıştır. Şimdi ise kilovat ücreti 0,223 TL’dir. *AB’de elektriğin kilovat ücreti 2,5 sent, Türkiye’de ise 11.15 senttir. Yani, çiftçimizin sulamada kullandığı elektriğin fiyatı AB’nin 4,5 katıdır. Bugün çiftçimizin en büyük derdi peşin istenen elektrik ve su borçları oluşmaktadır. Sulama ücretleri 2002 yılından bu yana % 225 ’in üzerinde artmıştır. 

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ OLARAK ÖNERİLERİMİZ:

* "Yenişarbademli Sulama Birliği Başkanlığı" tarafından 29 Ağustos 2012 tarihinde Başbakanlık makamına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına, TEDAŞ Genel Müdürlüğüne, Valilik Makamına ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlara resmi olarak gönderilmiştir. Derde deva olacak bir açıklama ilgili kurumlardan gelmemiştir. Bu konu acile çözüme kavuşturulmalıdır.

*Bankalarla yapılacak işbirliği ile çiftçimizin tarımsal alanda temel ihtiyaçlar arasında yer alan su ve elektrik kullanımı için ödemelerinin kolaylaştırmak amacıyla finansman desteği sağlanmalıdır. Bu konuda Isparta Ticaret ve Sanayi Odası üyesi durumundaki " Sulama Kooperatifinin sorunlarıyla yakından ilgilenmeli iktidarla birlik arasında sorunların çözümü için rehber olmalıdır

*Sulama tesisleri ekonomik ömürlerini doldurmuş ve verimli çalışmamaktadır. Gerek sulama teknolojisinde, gerekse pompaj sistemleri çağdışı olup acil olarak yenilenmeli ve enerji verimliliği maksimum noktaya çıkarılmalı. Devlet sulama yaparken sistemin içinde çalıştırdığı elemanların maaşlarını sulama maliyetlerinde hesaba katmıyordu. Bu gün personelde bu maliyetin içine katılmıştır. Bu konuda birliklerin mağduriyeti giderilmelidir.

*Tarımsal sulamadan kaynaklanan borçların tamamına af çıkarılmalıdır. 

*Bugün Avrupa çiftçisi nasıl destekleniyorsa, bizim çiftçimizde aynı şartlarda desteklenmelidir.  Desteklemeler gerçek anlamda çiftçinin yüzünü güldürecek şekilde olmalı. En az Avrupa çiftçisi gibi desteklenmeli ki çiftçimiz onlarla rekabet edebilsin. Bunun için "Sulama birlikleri ve kooperatifleri"  yeniden yapılandırılmalıdır. 

*Günümüzde bu yapılamadığı için tarım kesiminde faaliyet gösteren insanımızın gelir düzeyi düşmüş ve ürününü değerlendirememiştir. Sulama nedeniyle doğan borçlarını ödeyemez bir hale getirmiştir. Bunun için özellikle elma ve kiraz teşvik kapsamına alınmalıdır. 

*Atalarımız bu toprakların bedellerini kanla ödeyerek, vatanlaştırdı. Eğer bu toprakları terlerimizle ıslatmaz, işlemez, oradan çoluk çocuğumuza ekmek kazanmazsak, bu kutsal topraklar vatan olma özelliğini kaybeder. Bugün MHP olarak en büyük endişemiz budur.

*Kısacası çiftçimizin 10 yıldır kendisine iktidar olmada katkısını sağladığı AKP, çiftçimize hak ettiği ilgiyi göstermelidir.  AKP küçük çiftçimizin dertlerinin çözümü için acilen üzerine düşeni yapmalıdır.

 

Bu haber 1333 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...