Balon ve uçurtmalar gökyüzüne havalandı

2 Ekim 2014 17:45

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 28 Eylül Pazar günü Gökçay mesireliğinde Balon – Uçurtma Şenliği düzenlendi.

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 2014 yılı “ Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” olarak ilan edildi. 28 Eylül Pazar günü saat 15.00’da Gökçay Mesireliği’nde Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonluğunda “ Anne, Baba ve Çocuklarla Yürüyoruz, Balon-Uçurtma Etkinliği” düzenlendi. Etkinliğimize İl Halk Sağlığı Müdürü, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı, İl Sağlık Müdür Yardımcısı, Halk Sağlığı  Şube Müdürleri, personel ve halkın katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte balon, uçurtma, meyve ve su dağıtılmış olup ailelerle çocuklarıyla birlikte eğlenceli vakit geçirebilecekleri fiziksel aktiviteler yapıldı.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya açıklamasında; “Son yüzyılın en önemli çocukluk dönemi sorunlarının başında obezite vardır. Obezite görülme sıklığındaki artışta genetik etmenlerin yanı sıra çevresel etmenlerin de önemli rolü olduğu savunulmaktadır. Obezite prevelansının artmasında aşırı besin tüketimi ve fiziksel aktivite yetersizliği çevresel  faktörler arasında yer almaktadır. Ev dışında beslenme, hazır gıdalara yönelimin artması, bilgisayar ve televizyon karşısında geçen zamanın artmasına bağlı olarak sedanter yaşamın yaygınlaşması obezitenin artmasında rol oynar.

29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”nın “Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması” başlığı kapsamında “Çocukluk ve adölesan döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için temel besin gruplarında yer alan besinlerin tüketiminin özendirilmesine yönelik beslenme programlarının yürütülmesi, beslenme hizmetlerinin periyodik olarak denetlenmesinin sağlanması“ stratejisi yer almaktadır. bu stratejiye bağlı olarak; “İlk öğretim okullarında okul sütü programının başlatılması”, ”Okul kantinleri ve yemekhanelerinde yürütülen beslenme hizmetlerinde sağlıklı uygulamaların teşviki için çeşitli kampanya ve aktiviteler (Beyaz Bayrak Projesi, Beslenme Dostu Okul vb.) yürütülmesi” ve “Okul kantin ve yemekhanelerindeki beslenme hizmetlerinin belirli aralıklarla yeterli ve dengeli beslenme ve besin güvenliği kriterlerine uygunluğu açısından denetiminin sağlanması” faaliyetleri bulunmaktadır.

Çocukluk döneminde kilolu olma ve obezite kalp damar hastalıkları, diyabet hastalığı, hareket sistemi sorunları, ruhsal sorunlar, okul başarısızlıkları ve kendine değer vermeme gibi sorunlara neden olmaktadır. Çocuklarda obeziteyi değerlendirmek için beden kütle indeksinden yararlanılmaktadır. Türkiye Çocukluk Çağı ( 7-8 yaş) Şişmanlık Araştırması verilerine göre beden kütle indeksi her 10 çocuktan yaklaşık 7-8’i normal sınırlar içindedir. Erkek çocuklar arasında kilolu ve obez çocuk yüzdesi %23,3 ve kız çocuklarda %21,6’ dır.

Fiziksel aktivite; günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Çocukluk döneminde fiziksel aktivite, sağlıklı kemik-kas gelişimi, kötü alışkanlıklar edinmemesi, sosyalleşmesi ve kaliteli-hastalıksız yaşlılık geçirmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye Çocukluk Çağı ( 7-8 yaş) Şişmanlık Araştırması verilerine göre televizyon seyretmek ve bilgisayarda oyun oynamak günlük aktiviteleri arasında yer almaktadır.

Çocukların sağlıklı yetişkinler olabilmesi için tükettikleri besinlerin değerlendirilmesinin yanı sıra yaşanılan ortamın fiziksel aktivite yapmaya uygunluğuna da önem verilmelidir” dedi.

 

 

 

Bu haber 670 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...