‘’Ehliyet alımında Isparta’nın başarısı yüzde 70 olunca müfettişler ‘Başarıyı düşürün’ baskısı yapıyor’’

27 Eylül 2014 13:54

Şükrü Besler isimli vatandaş, ilimizdeki sürücü kurslarının en az 12 saat direksiyon eğitimi vermesinden dolayı Isparta’nın başarısının yüzde 70’lere çıktığını ve bu durumdan Bakanlığın rahatsız olduğunu iddia etti. Besler, bu anlamda Isparta’da sınav başarısının çok yüksek olmasından dolayı bakanlık tarafından ilimize özel müfettiş gönderildiğini ve bu başarının düşürülmesi için baskı yapıldığını ileri sürdü.

Isparta’da birçok sürücü adayının ehliyet almak için uğraştığını fakat birçok denemelerinde bunu başaramadıklarını belirten Şükrü Besler isimli vatandaş, çok ciddi bir iddia ortaya attı. Isparta’daki sürücü kurslarının diğer illere oranla çok iyi eğitim vermesine rağmen buradaki kursiyerlerin eskisi kadar ehliyet alamadığını ve bunun sebebini araştırdığında korkunç bir iddia ile karşılaştığını belirten Besler, ilgili Bakanlığın bu konuda Isparta’ya baskı yaptığını ileri sürdü. Diğer illerin ehliyet alma oranı yüzde 30-40’larda iken Isparta’da bu oranın yüzde 70’lerde olduğunu ifade eden Besler, Bakanlığın bu konuda baskı yerine tam tersine ilimizi tebrik etmesi ve bunun nasıl başarıldığını araştırıp diğer illere örnek göstermesi gerektiğini savundu. Bakanlığın neden baskı yaptığı konusunda ise hiçbir fikrinin bulunmadığını dile getiren Besler, şu iddialarda bulundu;

ÖRNEĞİN AFYON’DA 2 SAATLİK DİREKSİYON

EĞİTİMİ VAR ISPARTA’DA 12 SAAT’’

‘’Eşimi ehliyet sınavına yazdırdım. Ehliyet eğitimini alıyor. Isparta’da ehliyet kursları çok iyi. Ben Dinarlıyım.Afyon’da birçok tanıdığım ehliyet aldı. Orada 2 saatlik direksiyon eğitimi ile sınava giriyorlar ve onların başarısız olma oranları çok yüksek. Isparta’da eşim fiilen 12 saat direksiyon eğitimi aldı. Birinci sınavda geçemedi, ona hiçbir itirazımız yok. Çünkü geri geri kullanması iyi değildi. Şimdi 20 saat özel ders aldırdım. İkinci sınav için eksiklerini tamamlamak amacıyla kurstan da 5 saat fiilen ders aldık. Isparta’daki tüm sürücü kursları en az 12 saat direksiyon eğitimi veriyorlar. Diğer illere göre bu yüzden Isparta’daki başarının yüksek olması gayet normal.

‘’BAKANLIK BAŞARININ DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN BASKI YAPIYOR’’

Fakat sınavda görevli birçok arkadaşla görüştüm. Isparta’da sınav başarısının çok yüksek olduğunu ve bu yüzden bakanlık tarafından özel müfettiş gönderildiğini, bu başarının düşürülmesi için baskı yapıldığını söylediler. Kurstaki görevli arkadaşlar da Isparta’nın üzerin de bir baskı olduğunu doğruladı. Diğer illere göre ehliyet verme başarı oranımız yüksek. Ama bu başarının temel nedenini araştırmıyorlar. Biz öğrenciye trafiğe çıkabilecek kadar ders vermeden trafiğe sokmuyoruz diyorlar.

‘’YÜZDE 100 OLMASI İÇİN ÇABA SARF

EDİLMELİYKEN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN BASKI YAPILIYOR’’

Diğer illerde ben kendim şahidim yeterli direksiyon eğitimi verilmediği için başarı oranı düşük oluyor. Birçok ilde başarı oranı yüzde 30-40 seviyesinde iken Isparta’da bu oran yüzde 70’lere kadar çıkmış. Başarı bence alkışlanmalıdır. Neden yüzde 100 olmasın. Isparta’da okul bitirme oranı çok yüksek. Sınava girenlerin çoğu da üniversite öğrencisi. Bu insanların sınavda başarılı olması gayet normal.

‘’KİMSE 5 SANTİMLE BIRAKILMASIN’’

Bu müfettişlerin başarıyı düşürün diye baskı yapacaklarına başarınızın sebebi nedir, nasıl başarılı oluyorsunuz diye araştırıp, diğer illerdeki başarısızlığı araştırmalarını istiyoruz. Neden diğer illerde de başarı oranı yüzde 70’lerde değil? Bu baskı iddiası doğru ise bundan dolayı ehliyeti hak edip de alamayanlar oluyordur. Ama gerçekten araç kullanamayanlar alamasın tabi. Fakat öğrenen insanlar için de aşırı baskı yapılarak, heyecanlandı diye bırakılmasın. Park ederken tekerleri ölçülerek biri 30 diğeri 35 santim yanaştı, tam paralel yanaşmadı diye kimse bırakılmasın.

‘’BİMER’E BAŞVURDUM’’

Ben bu konuda BİMER’e başvurdum. Henüz cevap gelmedi. Bu iddiaları oraya da bildirdim.

Sınav değerlendirme sistemi kesinlikle objektif değil. Tamamen keyfi şekilde değerlendiriliyor. O günkü komisyondaki öğretmenin morali bozuksa kafasına göre bırakma yetkisi var. Bunun sebebini de açıklaması zorunlu değil. Sınavdan kalan öğrencinin neden kaldığı kişiye olmasa bile o kişinin kursuna bildirilsin. Öğrenci hatasını bilsin ve bir dahaki sınava bu hatayı telafi ederek girsin. Fakat hiçbir açıklama yapılmadan kaldı deniliyor.’’

Bu haber 800 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...