“Yaşam standardımız artarken çevreyi kirletiyoruz!”

25 Eylül 2014 16:02

Orman Genel Müdürlüğü, ÇEKÜD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen programda 60 öğretmenin çevre eğitimi sona erdi. SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, göl, deniz, toprak ve havanın insanoğlu tarafından kirletilmeye devam edildiğine dikkat çekti.

Çevre konusunda Türkiye’de bu çapta bir eğitimin, ilk kez aynı anda 81 ilde eşzamanlı olarak öğretmenlere yönelik Çevre Konulu Hizmetiçi Eğitim Kursu yapıldığı kurslar sonunda, Isparta’da bir atölye çalışması ve sınav da gerçekleştirildi. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü teknik personelinin de eğitici olarak görev yaptığı kurslarda, Isparta’da 60 öğretmen, çevre bilincinin geliştirilmesi ve genç kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla kapsamlı bir eğitim aldı.

AMAÇ; ÇEVRE BİLİNCİNİN TOPLUMA YAYILMASI

Çevre konulu hizmet içi eğitimler; teknolojik ürünlerin, aşırı tüketim alışkanlıklarının, israf ve gösterişe dayalı yaşamın çevre sorunlarını arttırdığı göz önünde bulundurularak toplumun bilinçlendirilmesinde öğretmen-öğrenci arasındaki etkili eğitim sürecini kullanabilmek amacıyla gerçekleştirildi. Verilen eğitimlerle çevre bilinci konusunda daha donanımlı hale gelen öğretmenlerin bu bilgi birikimlerini öğrencilere aktarması hedeflendi. Program çerçevesinde; Çevre ve Ahlak, Ormanların Önemi ve Faydaları, Türkiye’nin Orman Alanları, Doğa Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik, Ekoloji, Çevre Kirliliği ve Alınacak Önlemler,  Küresel Isınma, İklim Değişikliği,  Atıklar ve Geri Dönüşüm, Yenilenemez -Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerji Kirliliği ve Enerji Verimliliği gibi çevre konularında öğretmenlere detaylı bilgiler aktarıldı. Düzenlenen kurslarla çevrenin korunması, çevre sorunlarının çözümlenmesi konularında örgün ve yaygın eğitim kurumlarının katılımlarıyla çevre bilincinin topluma yayılması konusunda önemli bir çalışma gerçekleştirilmiş oldu.

GENİŞİM KATILIM OLDU

Söz konusu eğitim semineri dün yapılan sertifika töreniyle sona erdi. Gülkent Anadolu Lisesi Salonunda başlayan törene, Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ceylan Çaylak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz ve seminere tabi tutulan eğitimciler katıldı.

ÇEVREYİ KORUYACAK BİLİNCE ULAŞAMADIK

Törende konuşma yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, su, enerji ve gıdanın ülkemiz ile Dünyada en önemli 3 stratejik konu olduğunu belirten Prof. Diler, 3 konunun toplam bileşeninin ise çevre olduğunu bildirdi. Bu anlamda çevrenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Diler, “Bu eko sistemi torunlarımıza bırakabilecek şekliyle düzenli olarak acaba kullanabiliyor muyuz.  Su, enerji ve gıda kullanırken hiç bir şeyden taviz vermiyoruz. Yaşam standartlarımız gittikçe artıyor ama göllerimiz, denizlerimiz, toprağımız hatta havamız ne yazık ki bizler tarafından kirletiyor. Peki bunları önlemek için ne yapmamız lazım endüstriyel etkinliklerimiz, kuruluşlarımız var, sanayimiz var, tarımımız var. Ama bunları çevre ile bilinçli çevreyi tahrip etmeden koruyabilecek bilince ne yazık ki ulaşamadık.  Gün geçtikçe artıyor bu bilinç ama istediğimiz seviyede değil. Bizlerde gençlerimize en iyi eğitimi verebilecek olan öğretmenlerimize 1 haftalık çevre bilincinin farkında lığını oluşturmak amacıyla bir kurs düzenledik.  Ben çevre dernekleri adına emeği geçen herkese özellikle Gülkent Anadolu Lisesi öğretmenlerine teşekkür ediyorum” dedi.

Törenin sonunda ise, Çevre Bilinci konulu eğitim seminerine katılan okul müdürü ve öğretmenlere sertifikaları takdim edildi

 

Bu haber 700 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...