Roma Dönemine ait çift klineli kaya mezarı bulundu

13 Ekim 2012 13:38

Yalvaç İlçesi Kumdanlı Kasabası ve Celeptaş Köyü çevresinde geçtiğimiz Temmuz ayında Yalvaç Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında, Roma Dönemine ait çift klineli bir kaya mezarı tespit edildiği bildirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “İlimiz, Yalvaç İlçesi Kumdanlı Kasabası ve Celeptaş Köyü çevresinde geçtiğimiz Temmuz ayında Yalvaç Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında Yalvaç-Kumdanlı karayolunun yaklaşık olarak250 m. güney tarafında doğal anakayalara oyulmuş, 36326054D, 4244476 K GPS koordinatlarında, Roma Dönemine ait çift klineli bir kaya mezarı tespit edilmiştir.

Tespit edilen kaya mezarı çift klineli (ölü yatağı) olup klinelerden bir tanesi kaya mezarının hemen girişinin sol tarafında, diğeri ise kaya mezarının girişinin tam karşısındadır. Kaya mezarının giriş kapısının sol tarafında bulunan klinenin uzunluğu195 cm., genişliği60 cm., yüksekliği ise20 cm.'dir. Kaya mezarının girişinin tam karşısında bulunan klinenin uzunluğu225 cm., genişliği65 cm., yüksekliği ise25 cm.'dir.

Kaya mezarının ovalimsi bir giriş kapısı mevcut olup bu kapının yüksekliği ve genişliği170 cm.'dir. Kaya mezarının iç mekânda tavan yüksekliği185 cm.'dir. Kaya mezarında tahribatlar olduğu Yalvaç Müze uzmanları tarafından tespit edilmiştir.

Kaya mezarının kuzeye bakan giriş kapısının hemen bitişiğinde doğal ana kayalardan oluşan dramos (mezarların önlerine eklenmiş kuyu biçimli küçük giriş) şeklinde yaklaşık380 cm. uzunluğunda ve180 cm. genişliğinde doğal bir koridor vardır.

Roma Dönemine ait kaya mezarı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 12.09.2012 tarih ve 941 nolu kararı ile "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescil edilmiştir.

Kamuoyuna duyurulur”.

 

Bu haber 1822 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...