BAKA’nın Çalışmaları ve Destekleri İle Çin’den İlk Yatırım Antalya’ya

24 Eylül 2014 18:10

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 3 yıldır sürdürdüğü çalışmaları, girişim ve destekleri sonunda Çin’in sanayisi en gelişmiş eyaletlerinden Hebei’deki firma, Antalya’da ortak yatırım kararı aldı. Xingtai Wanhai Investment Group Şirketi, Antalya’da Ser- Gün Enerji ile ortak yapacağı ilk etapta 20 milyon dolarlık ortak yatırım; BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi’nde (YDO) imzalandı. Üretim tesislerinde ilk etapta 200 kişiye istihdam sağlayacak 20 milyon dolarlık yatırımın, ilerleyen aşamalarda 100 milyon dolara ulaşması öngörülürken, yatırımın baş danışmanı olan Niu FUZENG, “BAKA olmasaydı bu yatırım ya da benzeri faaliyetlerin hiçbirisini gerçekleştiremezdik” dedi.

‘Bölgenin iş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak, ihracatın, istihdamın ve yatırımların artırılmasına katkı sağlamak’ bulunan BAKA, Çinli firmanın Antalya’ya yatırım kararı almasını sağladı. BAKA’nın yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğü çalışmaları ve destekleri sonucunda Çin’in Hebei Eyaleti’nden Xingtai Wanhai Investment Group Şirketi, Antalya firmalarından Ser-Gün Enerji ile 20 milyon dolarlık ortak yatırım için anlaştı. Önümüzdeki aylarda ilk kazması vurulacak ve 200 istihdam planlanan 20 milyon dolarlık yatırımın ilerleyen aşamalarda 100 milyon dolara ulaşması öngörülüyor.

BAKA Antalya YDO Toplantı Salonu’ndaki törende; ortak yatırım anlaşmasına Ser-Gün Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tamer UĞURLUEL, Çinli Xingtai Wanhai Investment Group Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Liu MINGYU ile yatırım sürecinde destekleyici ve danışman kurum olarak BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN imza attı. Törene Xingtai Ticaret Odası’ndan Başkan Yardımcısı Gao SHENGLI, Baş Yatırım Danışmanı Zhane ZHIFARM, Ticari Baş Danışmanı Niu FUZENG ile Xingtai Wanhai Investment Group Şirketi Genel Müdürü Han JIANBING, Xingtai Rongji Sc. and Tec. Fin. and Loan Service Genel Müdürü Fan JINCHAO, Ser-Gün Enerji Müdür Yardımcısı Nadir UĞURLUEL, Ser-Gün Enerji Genel Müdür Yardımcısı Mustafa AYTEN, Dış Ticaret Müdürü Adem BENLİ ile BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin ÖZYÜREK, uzmanlar Seyitcan ALTINKAYNAK ve Osman Erol SARAYDERE.

Açılış konuşmasında Çinli heyetin 8 yıldır Türkiye ile bağlantıları olduğu bilgisini veren Genel Sekreter Tuncay ENGİN, yatırım çekmek ve yatırımcıya destek vermek amacıyla faaliyetlerini sürdüren BAKA ile tanışan Çinli heyetin, hızlanan süreçle Antalya’ya yatırım kararı aldığını belirtti. ENGİN, yatırıma ilişkin çalışmalara 3 yıl önce başlandığını, Ser-Gün Enerji ile Çinli heyetin ilk kez geçen yıl BAKA tarafından biraraya getirildiğini ve akabinde Ser-Gün Enerji yetkililerinin birkaç defa Çin’e gittiğini ve bu girişimler sonucunda şu an gelinen noktada ise 4 ana başlıkta ortak yatırım kararı alındığını söyledi.

‘ASIL HEDEFİMİZ MİLYAR DOLARLIK YATIRIM’

Çinli yetkililerin, Ser-Gün Enerji ile 2, 3, 4 tekerlekli elektrikli bisiklet ve yük taşıma araçları, fotovoltaik panel, mini traktör ile hazır makarna (noodle) üretimi konusunda mutabık kaldığını bildiren Genel Sekreter Tuncay ENGİN, “Bu yatırımlar ile asıl hedefimiz orta ve uzun vadede milyar dolarlık yatırımları bölgemize çekmektir” dedi. Toplantının kapanışında BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, Çinli heyet ile sadece ticari bağlarının olmadığını bu süreçte temelleri çok sağlam değerler üstüne kurulmuş gönül bağı ile dost haline geldiklerini vurguladı.

Antalya OSB’de 19 bin500 metrekarealanda kurulum çalışmaları başlayan üretim tesislerinin 3 aya kadar tamamlanacağını söyleyen Ser-Gün Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tamer UĞURLUEL, bu tesisin uzun vadede 40 bin metrekareye kadar yatırımla birlikte büyütülebileceğini belirtti. Türkiye ve Antalya için hayırlı olacağını düşündüğü güzel bir anlaşmaya imza attıklarını belirten UĞURLUEL, 1 yıl içinde toplam 20 milyon dolarlık yatırımın tamamlanacağını ve yatırımın iç pazar tüketim odaklı olmayıp ihracata da ağırlık verileceğini vurguladı. Ortaklık yapısının yüzde 51 Türk, yüzde 49 Çin sermayesi ile gerçekleştirileceği bilgisini veren UĞURLUEL, Türkiye’de sadece bir firmanın ürettiği ana maddeden doğrudan düz cam ve yan ürünlerinin elde edildiğini ancak kendilerinin de Çinli firma ile fizibilite çalışmalarına en kısa zamanda başlayıp bölgemize ek 100 milyon dolarlık yatırım kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

‘BAKA OLMASAYDI BU YATIRIMI GERÇEKLEŞTİREMEZDİK’

Çin Halk Cumhuriyeti’nin sanayisiyle önemli Hebei Eyaleti’nden fabrika yöneticileri ve resmi görevlilerden oluşan heyete başkanlık eden Hebei Ticari İşler Bürosu Başkanı yatırım başdanışmanı Niu FUZENG de, “BAKA olmasaydı bu yatırım ya da benzeri faaliyetlerin hiçbirisini gerçekleştiremezdik” dedi. BAKA yöneticileri ve uzmanlarının özverili, gayretli çalışmaları sadece bu yatırımı değil, diğer büyük uluslararası yatırımları da bölgeye başarı ile çekeceğini belirten Niu FUZENG, Batı Akdeniz’i Türkiye’nin ekonomik anlamda refah seviyesi en ileri bölgesi haline getireceğine inancının tam olduğunu söyledi.

Xingtai Wanhai Investment Group Şirketi Genel Müdürü ve Xingtai Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Liu MINGYU da, “Bugün bu imzayı atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Türk misafirperverliğinin sağlam ekonomik ilişkiler kurmada Çinli yatırımcıları kalpten bağlayacağını belirten MINGYU, Çin’de üretim yapmaktansa Türkiye’de yapacağı üretimin “Türk Malı” ibaresi ile Avrupa’da pazara çok daha kolay hâkim olacağını vurguladı. MINGYU, “Ayrıca ipek yolunun kaybolmakta olan değeri Çin ve Türkiye arasında kurulacak yatırımlarla sağlanacak. Çin Hükümetimiz de yeni politikası olan bu düşünceyle bizlere destek oluyor” diye konuştu.

Çin Eğitim Bakanlığı yetkilisi Han JIANBING da, ekonomik yatırımları kültürel ilişki ile sağlamlaştırmanın ve sürekliliğini sağlamanın en temel unsurunun eğitim olduğunu belirten Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan üniversiteler ile sadece öğrenci değişim programı değil aynı zamanda öğretim görevlisi değişimi de planladıklarını bildirdi. Bu kapsamda Batı Akdeniz Bölgesi’ndeki üniversitelerde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Xingtai’deki üniversitelerde ise Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin karşılıklı olarak oluşturulması çalışmaları içerisine gireceklerini belirten JIANBING, “Böylece Çin ve Türk heyetleri arasında işbirliği kurulurken doğrudan kaliteli bir iletişim ile daha güçlü yatırımların tahsis edilmesi sağlanacaktır” dedi.

Bu haber 767 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...