Psikolojimiz bozuldu!

19 Eylül 2014 15:42

Isparta’da son 3 günde 3 bayanın intihar etmesi endişe yaratmaya başladı. Şehir merkezinde 16 yaşındaki A.D, Yalvaç’ın Özbayat Köyü’nde, 30 yaşındaki S.E ve Eğirdir’de H.K, psikolojik nedenlerden dolayı hayatlarına son verdi. Yaşanan bu intiharlar toplumdaki psikolojik bozulmaların önemini bir kez daha vurguladı.

İlimizde, son günlerde artan intihar vakalarıyla sarsılıyor. Çok fazla gündeme gelmeyen ancak nedenlerine bakıldığında toplumdaki psikolojik bozulmaları gün yüzüne çıkartan intiharlar, birçok aile için tehlike oluşturuyor. Uzmanlar psikolojik sorunları olan kişilerin mutlaka tıbbi destek alması gerektiğini vurgularken, son günlerde yaşananların intiharların bayanlar tarafından gerçekleştirilmesi de dikkat çekiyor.

GENÇ YAŞTA CANINA KIYI

Özellikle intiharların küçük yaşlara kadar inmesi dikkat çekerken burada ailelere de büyük görevler düşüyor. Son olarak önceki gün Hanife Sultan Mahallesi’nde 16 yaşındaki kız A.D, canına kıydı. A.D’nin gece saatlerinde evde yalnız olduğu sırada bunalıma girerek, intihar ettiği ileri sürüldü.

2 ÇOCUĞU VARDI ANCAK O YAŞAMAMAYI SEÇTİ

Yalvaç İlçesine bağlı Özbayat Köyü’nde ise yine psikolojik sorunları olduğu öne sürülen 30 yaşındaki S.E intihar ederek, hayatına son verdi. 9 yıllık evli olan ve 8 ile 3 yaşlarında 2 çocuğu bulunan S.E, bir yakınının evinin çatı katında kendisini ipe asarak intihar etti.

EĞİRDİR TEPELİ KÖYÜ'NDE İNTİHAR

Bir intihar haberi de Eğirdir’in Tepeli Köyü’nden geldi. Psikolojik bunalıma girdiği belirtilen yaşlı kadın H.K kendisini ipe astı.

UZMANLARDAN UYARI

Uzmanlar özellikle Isparta’da bayanlarda artış gösteren intihar teşebbüslerinin ve ölümle sonuçlanan intihar olaylarının nedenlerinin araştırılması gerektiğini vurguluyor. Bu konuda ailelere de büyük görevler düştüğünü belirten uzmanlar, ortak analizle doğru bir program belirlenmesi gerektiğini vurguladılar.

2013 YILINDA 25 KİŞİ İNTİHAR ETTİ

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre Isparta’da 2013 yılında 25 kişi intihar ederek, hayatına son verdi. Yaşa özel intihar hızları incelendiğinde, en fazla intihar olayı “75+” yaş grubunda görüldü. En az intihar olayı ise “35-39”yaş grubunda görüldü. Kaba intihar hızının en yüksek olduğu yaş grubu, erkeklerde“75+” yaş grubunda, kadınlarda ise “15-19”yaş grubunda görüldü.

YÜZDE 50’Sİ KENDİSİNİ ASARAK İNTİHAR ETTİ

Yine 2013 verilerine göre intihar eden kişilerin yüzde 53,8’inin intihar nedeni tespit edilemedi. İntihar eden kişilerin yüzde16,1’i“hastalık”, %9,3’ü “aile geçimsizliği”, yüzde6,9’u “geçim zorluğu”, yüzde3,3’ü “hissi ilişki ve istediği ile evlenememe”, yüzde1,9’u “ticari başarısızlık” ve yüzde0,5’i ise “öğrenim başarısızlığı” nedeniyle intihar etti. İntihar edenlerin yüzde50,9’u kendini asarak yaşamına son verdi.

YILLARA GÖRE İNTİHAR SAYILARI

Diğer taraftan son 10 yılın Isparta’daki intihar sayılarına bakıldığında 2004’te 20 kişi intihar ederken, 2013’de bu sayı 25 olarak gerçekleşti. En az intihar ise 16 sayısı ile 2005 ve 2009 yıllarına ait. En fazla intihar ise 27 ile 2007’de meydana geldi.

 

Bu haber 851 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...