“2014–2015 Eğitim-Öğretim Yılını her yıl giderek Ağırlaşan acil çözüm bekleyen sorunlarla açıyoruz!”

17 Eylül 2014 19:08

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Ali Korkmaz; 2014 – 2015 eğitim – öğretim yılının açılışı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Korkmaz’ın mesajı şöyle: “Eğitim sisteminin, eğitim emekçilerinin yıllardır birikerek artan sorunları sürekli artmakta, her eğitim-öğretim yılı giderek ağırlaşan sorunlar ve çelişkiler eşliğinde açılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ise, her yıl çözüm üretmekten çok, yeni sorunlar yaratan politika ve uygulamalarıyla başta eğitim emekçileri olmak üzere, öğrenci ve velileri sürekli mağdur etmiştir.

AKP hükümetinin, eğitim sistemini ticarileştirme ve dini içerikte yeniden biçimlendirme uygulamaları 4+4+4 dayatması sonrasında katlanarak artmıştır. Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında okul dönüşümleri sürecinde yaşanan sorunlar giderek ağırlaşmaktadır. Okul dönüşümleri sürecinde merkezi ve alt yapı sorunu olmayan okulların imam hatip yapılması yetmiyormuş gibi, şimdi de normal ortaokullarda imam hatip sınıfları açılarak "bütün okulları imam hatipleştirme" yolunda büyük bir adım atılmıştır.

Laik eğitim anlayışına meydan okurcasına zorunlu ve "zorunlu seçmeli" din dersi dayatmalarına ek olarak liselere mescit açılmasının zorunlu hale getirilmesi, yıllardır temel bir insan hakkı ve toplumsal talep olan okullarda giderek artan fiziki donanım ve altyapı sorunları, kalabalık sınıflar, ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim sorunları, eğitim müfredatında piyasacı, bireyci ve dini içerikli kavram ve söylemlerin artması vb gibi pek çok sorun, 2014-2015 eğitim öğretim yılı başında öne çıkan temel eğitim sorunları olarak dikkat çekmektedir.

Siyasi iktidar eğitim sistemini kendi dünya görüşüne göre yeniden biçimlendirmeye çalışırken, eğitimin sorunlarına kalıcı çözümler üretmekten çok, tamamen dayatmacı bir tutum izlemektedir. Bütün okulların imam hatipleştirilmeye çalışılması ve son olarak liselerde mescit açılması zorunluluğunun getirilmesi, eğitimin acil çözüm bekleyen onca sorunu varken, MEB`in tek gündeminin eğitim sistemini hem içerik, hem de biçimsel olarak "tek din, tek mezhep" anlayışıyla biçimlendirmek istediği anlaşılmaktadır. Eğitim sisteminin temel bileşenleri olan öğrenciler, veliler ve öğretmenler arasında yeni ayrışmalara ve kutuplaşmalara yol açacak olan dayatmaların kabul edilmesi mümkün değildir.

Türkiye`de eğitim sisteminde yaşanan sorunların temelinde eğitim sisteminin kamusal, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmemesi, eğitim biliminin temel ilkesi olan her bireyin kendi anadilinde eğitim alma hakkının olmaması bulunmaktadır.

Halka yapılan  bu zulümü anlamak mümkün değil.Öğrencilerin okul rotasyonları halkımızı bıktırmış durumda  aynı zamanda  zamlanan servis ücretleri halk otobüslerine yapılan zamda cakası olmuştur.Her örgencinin mutlak surette servis ücreti  ödemek durumunda kalmaktadır.Gittikçe nitelikli eğitimden uzaklaşılarak hızla toplum cahilleştirilmektedir.Eğitimde fırsat eşitliği zedelenmiş,teba, iyi tüccar bir zihniyetiyle  köleleşme  düzeni yaratilmak istenmektedir”.

Bu haber 727 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...