Amaç; toplumun sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek

8 Eylül 2014 19:40

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya; 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, haftanın halk sağlığı açısından en önemli amacının toplumun sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek olduğunu kaydetti.

Isparta’da 8 – 12 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftasının çeşitli etkinliklerle kutlanacağını belirten Halk Sağlığı Müdürü Karakaya, açıklamasında şunlara yer verdi; “Halk Sağlığının önemini vurgulamak amacıyla; her yıl Eylül ayının ilk haftası, “Halk Sağlığı Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bakanlığımız tarafından bu yıl “Halk Sağlığı Haftası” 03-09 Eylül arası olarak belirlenmiştir. Bu hafta kapsamında halk sağlığı ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemi vurgulanmaktadır. Halk sağlığı açısından en önemli amaç; toplumun sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmektir

Müdürlüğümüz 08-12 eylül haftasında Halk Sağlığı haftasını çeşitli etkinliklerle kutlayacaktır. Bakanlığımızın bu yılki teması “ Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım” olarak belirlenmiştir.

“Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşlılığın habercisidir. Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Yeterli ve dengeli beslenme ise vücudun büyümesi, gelişmesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme için 4 besin grubunda yer alan besinleri yaş grubu ve enerji gereksinimine göre önerilen miktarda tüketilmelidir. 4 besin grubu ve bu gruptaki besinler;

•     Süt grubunda yer alan besinler: Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler

•    Et grubunda yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.

•     Sebze ve meyve grubunda yer alan besinler: Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır.

•    Ekmek ve tahıl grubunda yer alan besinler: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.

Sağlıklı yaşamın temel kuralı; alınan enerji ve harcanan enerji dengesinin sağlanmasıdır. Enerji dengesini sağlayabilmek için her yaş grubu için önerilen fiziksel aktivite düzenli olarak yapılmalıdır. Fiziksel aktivite; günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji

tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme- kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler. Haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite (tempolu yürüme, bisiklete binme vb) bile genellikle sağlığımız üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterlidir. Geleceğinize yatırımı sağlıklı beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak yapabilirsiniz”.

 

Bu haber 793 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...