Şenol’dan ‘Dünya Barış Günü’ mesajı

2 Eylül 2014 15:41

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda; Geleceğimiz için, toplumsal barış için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünün anlamını bir daha hatırlayıp barış içinde yaşamanın tüm insanlığa yarar sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Şenol’un mesajı şöyle: “1 Eylül 1939 yılında Alman ordularını Polonya’ya saldırarak yüzyılımızın en kanlı savaşını başlatmıştı ve bu savaşta milyonlarca insan hayatını kaybetmişti. Öyle ki ölenlerden daha çok yaralı, sakat ve sonraki yıllara taşınan çeşitli travmalar, düşmanlıklar, öfkeler, kinler ve birçok olumsuz tutum ve davranışlar süre gelmiştir. İşte o günden bu güne kadar irili ufaklı 150 nin üzerinde savaş yaşanmış ve 60 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir. 1990 yılından önceki savaşlarda daha çok kayıplar cephede savaşan askerler arasında olurken 1990 dan sonra sivil kayıplar öylesine çoğalmıştır ki %90’ı çocuk ve yaşlılardan oluşmaktadır. Yine savaşlar nedeniyle göç edenlerin de %80’ini kadın ve çocuklar oluşturmaktadır.

Buradan da anlaşılacağı gibi şiddetin şiddeti doğurduğu en çok kadınlarımızın ve çocuklarımızın tarifsiz acılar çektiği söylenebilir. İnsanların ruhsal durumları bozularak her an saldırgan, korkak, kaygılı, mutsuz ve  güvensiz bir hal almıştır.

UNICEF tarafından 1996 yılında yayınlanan çocukların durumu raporuna göre; 1986-1996 yılları arasında 2 milyon çocuk öldüğü, 5 milyon çocuk sakat kaldığı, 12 milyon çocuğun evsiz kaldığı, 1 milyon çocuğun ailesini kaybettiği, 10 milyon çocuğun da ruhsal travma geçirdiği tesbit edilmiştir. Ayrıca çocuk yaştaki insanların askere alınarak çeşitli görevler verilerek cinsel ve fiziksel istismarlara açık hale getirilmişlerdir. Çocuklara yapılan işkenceler akıl almaz boyutlara ulaşmıştır.

Savaş sonrası; savaşan devletlerle savaşa girmeyen devletler arasındaki adam öldürme oranları karşılaştırıldığında savaşa giren devletlerde adam öldürme % 10 artmış, savaşa girmeyen devletlerde %10 azalmış olduğu gözlenmiştir. Savaş bitse de etkisi uzun yıllar devam etmektedir.

Günümüzde bazı devletlerin menfaatleri için veya dünyanın herhangi bir yerindeki problemi dayatma, güç kullanma, şiddet yoluyla çözebilmesi kendi halkında zamanla bunu doğru kabul edip kanıksaması dünya barışını zedelemektedir. Ülkemizde de ne yazık ki geçmişten günümüze ulaşan etnik köken ve mezhep farklılıkları yüzünden Tunceli (Dersim), Çorum, Kahramanmaraş, Sivas katliamları. Son 30 yıldan beri terörün nice canlar alması, siyasi ve etnik kutuplaşma Edirne, Selendi, İnegöl, Mersin, Dörtyol ve son olarak da Reyhanlı’da meydana gelen olaylarda ülkemiz adına son derece tehlikeli girişimler olduğunu görmek zorundayız. Bu gibi olaylara sebep olanların sorumsuzca bilinçsizce, inatla hareket ettiğini görüp sorumluların cezalandırılması için bir yurtdaş olarak bize düşen görevleri yerine getirmeliyiz ki barış içinde yaşamaya layık olalım.

Savaşın acısını sayfalara sığdıramayız. Bu nedenle ülkemizde de savaşa yatkın gruplara doğruları yılmadan anlatmalıyız. Hatta bu grupların devletin ilgili kurumları tarafından planlı bir şekilde normal hale gelmesini  sağlamalıyız.

Savaştan sonra acıları sarmakla öğünmek yerine hiç savaşa girmemek en doğrusu olmaz mı?

Geleceğimiz için, toplumsal barış için Atamızın dediği gibi Yurtta sulh cihanda sulh’un anlamını bir daha hatırlayıp barış içinde yaşamanın tüm insanlığa yarar sağlayacağına inanarak herkesten gayret, çaba, emek, özveri göstermesini istiyor ve davet ediyorum.

1 Eylül Dünya Barış Gününüz kutlu olsun”.

 

Bu haber 730 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...