“Herşeyin başı ‘Sağlık’, sağlığın başı ‘Aşı’dır”

11 Ekim 2012 18:37

Sağlık Bakanlığının "Sağlıkta Dönüşüm Projesi” ile Halk Sağlığına verilen önemin daha da öne çıktığını belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, bu çerçevede koruyucu Sağlık Hizmetlerine paralel olarak aşı takviminde son yıllarda önemli değişiklikler kaydedildiğini ifade etti.

Dr. Meral Kişioğlu, 2006 yılına gelinceye kadar 7 hastalığa karşı aşılama yapılmakta iken; en son olarak takvime Ekim 2012 itibari ile Hepatit A aşısının da girmesiyle koruma sağlanan hastalık sayısının 12’ye yükseldiğini kaydetti.

Kişioğlu’nun koruyucu halk sağlığı hizmetlerinden biri olan ‘Aşılama’ çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Bağışıklama, bazı bulaşıcı hastalıkları önlemede veya ortadan kaldırmada kritik bir silahtır. Temiz bir içme suyunun sunulması dışında, antibiyotikler de dâhil olmak üzere hiçbir müdahale bulaşan hastalıklara yakalanmayı ve bu hastalıklara bağlı ölümleri aşılar kadar azaltamaz. ABD Hastalıkları Kontrol Merkezi “Aşıyı 20.yy’ın en önemli sağlık zaferi olarak tanımlamakta ve aşılama sayesinde yılda 3 milyon çocuğun hayatının kurtulduğunu beyan etmektedir.

Aşı; hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkilerini ortadan kaldırarak geliştirilen biyolojik maddelere denir.

Aşılama koruyucu halk sağlığı hizmetidir. Aşılama çalışmaların en büyük başarısı çiçek hastalığının 1977 yılında tüm dünyada ortadan kaldırılmasıdır. Daha sonra çocuk felci hastalığına karşı dünya genelinde yapılan çalışmalardır. DSÖ Avrupa Bölgesi Türkiye’yi 2002 yılında “Poliodan Arındırılmış Bölge” Sertifikası ile belgelendirmiştir. Ayrıca ülkemizde Kızamık Eliminasyon Çalışmaları devam etmektedir.

Ülkemizde aşılama çalışmaları Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yürütülmektedir. Bakanlığın aşılama çalışmalarını kapsayan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP), Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit, Hepatit B, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile Streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların morbidite ve mortalitesini azaltarak, bu hastalıkları kontrol altına almak ve hatta tamamen ortadan kaldırmak amacı ile hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak için yapılan aşılama hizmetlerini içerir.

Temel amaç; doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak yukarıda sayılan hastalıklara karşı bağışık kılınmasıdır. Genişletilmiş deyimi ise aşısız veya eksik aşılı bebek ve çocukların tespit edildiği anda aşılanmasının sağlanması ve bu uygulamanın ülke genelinde her yerde eşit olarak yapılması anlamını vurgulamak için kullanılmaktadır.

Sağlık Bakanlığının "Sağlıkta Dönüşüm Projesi” ile Halk Sağlığına verilen önem daha da öne çıkmıştır. Bu çerçevede Aile Hekimliği Sistemiyle beraber koruyucu Sağlık Hizmetlerinde bu çalışmalara paralel olarak aşı takviminde son yıllarda önemli değişiklikler kaydetmiştir. 2006 yılına gelinceye kadar aşılama çalışmalarında sadece 7 hastalığa (Verem, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Kızamık ve Hepatit-B,) karşı aşılama yapılmakta iken;

*2006 yılında başlanan Hib (Hemofilus influenza tip b), Kızamıkçık, Kabakulak aşıları,

*2008 yılında Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA) takvime eklenmiştir. En son olarak takvime Ekim 2012 itibari ile Hepatit A aşısının da girmesiyle koruma sağlanan hastalık sayısı 12’ye yükselmiştir.

AŞI TAKVİMİNE UYUN!

Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık Hizmetlerine verdiği öneme karşılık vatandaşlarımıza da görevler düşmektedir, bunlardan biride toplumsal duyarlılığı aşılara karşı artırmada yardımcı olmak ve zamanında aşı olmaktır. Çünkü her hangi bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarda yapılması şarttır. Aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir. Geniş araştırmalar sonucunda belirlenen "Aşı Takvimi"ne uyulması, en yüksek düzeyde koruma sağlanması açısından çok önemlidir. Bebekleri, ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onlara sağlıklı bir gelecek sunabilmek için en emin yol aşılamadır. Bebeklerin korunması, gebelikten itibaren anne adayına uygulanacak aşılar ile başlamaktadır. Anne adaylarımızda hiç aşılanmamış gebelerin en az iki doz Td aşısı almaları sağlanmalıdır. İkinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır. Yeterli süre sağlanamadıysa tek doz Td almış gebenin ve bebeğinin tetanoz hastalığı açısından risk altında olduğu dikkate alınmalıdır. Temiz doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin göbek bakımının doğru yapılması daha da önem kazanmaktadır

RİSK GRUBUNDAKİ VE 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARA GRİP AŞISI

Tüm bu saydığımız aşıların yanında dönemsel aşılardan Mevsimsel Grip Aşısı bulunmaktadır. kış döneminde Grip hastalığına yakalanmamak için yapılan aşılardır. Bu aşılar 65 yaş üstü ve riskli hastalık grubundaki vatandaşlarımıza reçete edilebilmektedir. Diğer vatandaşlarımız eczanelerden temin ederek sağlık kuruluşlarımızda yaptırabilirler. 

HAC AŞILARI MERKEZ TSM’NDE DEVAM EDİYOR

Ayrıca Hac Ziyareti amacıyla yurtdışına çıkan vatandaşlarımızın yapılması gereken aşılarda bulunmaktadır. Toplum arasında Hac aşısı olarak bilinen bu aşılar (Meningokok C VE OPV aşısı) Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde Perşembe günleri yapılmaya devam edilmektedir.

Bu çalışmalar çerçevesinde gebelik döneminden başlamak üzere ve geleceğimiz olan çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atmak için çocuklarımızın aşılarını mutlaka yaptıralım, Tüm Aile Sağlığı Merkezlerimizde çalışan Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Çalışanlarımız aşılar konusunda ve diğer sağlık konularında vatandaşlarımıza bilge ve hizmet vermek için çalışmaktadırlar.

Unutulmamalıdır ki “Herşeyin başı SAĞLIK, Sağlığın başı AŞIDIR” 

Bu haber 913 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...