Hepatit A aşısı, rutin aşı takvimine girdi

11 Ekim 2012 18:35

Hepatit A aşısının Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı takvimine eklendiğini bildiren İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, Ebeveynleri;  01 Mart 2011 tarihinden itibaren doğan 18 aylık bebeklerini bağlı oldukları Aile Hekimine başvurarak aşı durumunu kontrol ettirmeleri ve Hepatit A aşısını yaptırmaları konusunda uyardı.

Dr. Kişioğlu’nun konu ile ilgili açıklaması şöyle. “Hepatit A virusüne bağlı olarak ortaya çıkan Hepatit A enfeksiyonları kronikleşmeye yol açmaması nedeni ile yanlış değerlendirilmekte; toplumun genelinde ciddi bir hastalık olarak algılanmamaktadır. Ancak en yaygın viral hepatit hastalığıdır. Hepatit A virüsü karaciğerde yaptığı akut iltihabi bir hastalıktır. Hepatit B ve C’nin aksine kronikleşmez, 6 aydan uzun sürmez ve karaciğer kanserine neden olmaz. Hastaların büyük çoğunluğu hastalığın farkına varmaksızın ayakta geçiririler. Ancak hastalık nadiren de olsa ölümcül olabilmektedir.

Tüm dünyada yıllık rapor edilen vaka sayısı yaklaşık 1.4 milyondur ve gerçek insidansın bu rakamın 3-10 katı olduğu düşünülmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi hijyen şartlarında düzelme, soysa ekonomik durumda iyileşme, aile büyüklüğünde küçülme küçük çocuklarda HAV sirkülasyonunda azalmaya ve yetişkinlerde duyarlı kişi sayısında artmaya yol açmaktadır. Böylece giderek epidemi riskinde ve adolesanlarda ve yetişkinlerde daha ağır hastalık görülme riskinde artma meydana gelmektedir.

Hepatit A’nın etkeni hepatit A virüsüdür (HAV). Hastalık kişiden kişiye fekal ve oral yolla bulaşabilmekte hijyenin kötü olduğu kalabalık ortamlarda risk daha yüksek olmaktadır. Hepatit A’nın kuluçka dönemi 15-50 gün arasında değişir. Ortalama 28 gündür. Belirtiler ateş, iştahsızlık, bulantı, mide ağrısı, koyu renkli idrar ve ciltte ve gözlerin beyaz kısımlarında sarı renk gelişmesidir. Hastalık genellikle ani başlar ve belirtiler iki aya kadar devam edebilir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu bebeklik döneminde yapılan aşılama çalışmalarıdır.

Hepatit A aşısı ölü (inaktive) virüs aşısıdır. Aşıda canlı hiçbir parça yoktur. Hepatit A aşısı kolun üst kısmına (deltoid kasa) kas içine (intramusküler) uygulanır. Hepatit A aşısı 18 ve 24. aylarda olmak üzere 2 doz uygulanacaktır.  Hepatit A aşısı çok güvenilir bir aşıdır. Hepatit A aşısının ciddi yan etkiye neden olma ihtimali son derece düşüktür. 

Hepatit A aşısına bağlı az olmak üzere baş ağrısı, iştahsızlık, düşük düzeyde ateş veya halsizlik görülebilmektedir. Bu problemler genellikle aşıdan 3-5 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle bir-iki gün sürer.

Hepatit A aşısı çok etkin bir aşıdır. İki doz hepatit A aşısından sonra erişkinlerin, adolesanların ve çocukların %100’ü hepatit A enfeksiyonuna karşı bağışıklık kazanırlar. İlk doz hepatit A aşısından sonra aşılanan kişilerin %94’ü kısa süreli bağışıklık kazanırlar ve bu hızlı kazanılan bağışıklık hepatit A’nın yüksek oranda görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişiler için değer taşımaktadır.

Ebeveynlerin 01 Mart 2011 tarihinden itibaren doğan 18 aylık bebeklerini bağlı oldukları Aile Hekimine başvurarak aşı durumunu kontrol ettirmeleri ve Hepatit A aşısını yaptırmaları önemle duyurulur”.

 

Bu haber 877 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...