Suyun tadını Eğirdir Gölü değiştirdi!

28 Ağustos 2014 16:37

Su tüketiminin en fazla olduğu dönemden geçtiğimiz şu günlerde su kaynaklarında da azalma meydana gelince Isparta Belediyesi ilimizin su ihtiyacını karşılamak için Eğirdir Gölü'ne yöneldi. Buradan alınan su miktarı artırılınca suda tat değişikliği meydana geldi.

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Salim Güntaç'ın sosyal medya üzerinden gündeme getirdiği sudaki tat değişikliği ve koku Isparta gündemine oturdu. Su tadında meydana gelen yavanlaşma ve kokunun nedeni içme suyu şebekesine Eğirdir Gölü'nden alınan suyun artırılması. Belediye yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ilimizin günlük su ihtiyacı günlük 60-70 bin m3. Ancak aşırı sıcaklar nedeniyle günlük tüketim bu dönemde 80 bin m3'e kadar çıkıyor.. Isparta, Mayıs-Haziran ayına kadar su ihtiyacının tamamına yakınını Darıderesi Göleti ve memba sularından karşılıyor. Çok az bir kısmı ise Eğirdir Gölü'nden alınarak diğer sularla harmanlaştırılıyor. Ancak su tüketiminin en üst seviyeye çıkması ve kaynak sularının azalması nedeniyle memba suları ile Darıderesi Göleti, Isparta'nın günlük su tüketimini karşılamıyor. Bu nedenle Eğirdir Gölü'nden alınan su miktarı artırıldı. Şu anda ihtiyaç olan suyun yarıdan fazlası Eğirdir Gölü'nden basılarak karşılanıyor. Bu durum da özellikle Bağlar, Bahçelievler, Hızırbey gibi üst mahallelerde suda tat değişikliğine neden oldu. Vatandaşlar yaşanan tat değişikliği ve koku nedeniyle tepki gösteriyor.

DARIDERESİ 2 ŞART OLDU

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da suyun koktuğunu kabul etmiş ve çözüm bulduklarını açıklamıştı. Günaydın ayrıca kokunun sağlık açısından bir sorun oluşturmadığını belirtmişti. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'nün sık sık analiz yaptığı ve su da sağlık açısından herhangi bir problem oluşturmadığı bildirildi. Isparta'da özellikle her yılın bu aylarında yaşanan su sıkıntısının kesin çözümünün Darıderesi 2 Göletinin yapılması olduğu belirtiliyor. Üst kesimde yapılacak ikinci göletin içme suyu hizmetine sunulmasından sonra Isparta su ihtiyacının büyük bir bölümünün buradan karşılanabileceği belirtiliyor. Diğer bir sorun da Darıderesi Göleti'nden çıkan suyun büyük bir bölümünün Isparta ovasının sulaması için kullanılması Bu ovanın damla sulamaya dönüştürülmesiyle su israfının önlenebileceği ifade ediliyor. Isparta ovasında tarımsal sulama için her yıl 2-3 milyon m3 suyun boşa aktığı kaydedildi. Öte yandan Isparta Belediyesi'nin yeni 2 adet yeni su deposu yatırımı için planlama yaptığı edinilen bilgiler arasında.

 

Bu haber 657 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...