“Isparta’ya her çivi çakanı değil doğru çiviyi çakanı desteklemeliyiz”

22 Ağustos 2014 15:42

Genç Ispartalılar Araştırma Geliştirme Derneği Başkanı Turan Hayta, yatırım için en önemli kriterin o şehirde yatırımın verimliliği olduğunu söyledi. Hayta, bu sebeple Isparta’ya her çiviyi çakanı değil doğru çiviyi çakanın desteklenmesi gerektiğini savundu. Hayta, yanlış çivi çakandan da Ispartalının hesap soracağını ileri sürdü.

Genç Ispartalılar Araştırma Geliştirme Derneği Başkanı Turan Hayta, yeni araştırmanın raporunu açıkladı. Isparta’daki şirketlerin durumu baz alınarak yapılan araştırmada ilimizi bekleyen sıkıntıları tespit ettiklerini ifade eden Hayta, şunları söyledi;

“ISPARTA’DAKİ ŞİRKETLER YATIRIM YAPMAKTA ZORLANIYORLAR”

“Isparta’daki tüm esnaflar işyerlerinin kurumsallaşmasına yönelik  ticari eğitim programları düzenlenen programlara katılıp uluslararası düzeyde geçerli olan sertifikalara sahip olmalıdırlar. Dolayısıyla kurumsallaşmanın kritik noktası ARGE çalışmalarına bağlıdır. Isparta’da son zamanlarda kârlılığı düşen işletmelerin teknolojilerini yenilemekte ve yatırım yapmakta zorlandıkları görülmektedir. Bu yüzden Isparta esnafı cirosunun yüzde 5’ini ARGE çalışmalarına ayırmalıdır.

“ISPARTA’NIN USTALARI TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞÜYOR”

Isparta’da imalat sanayi sektörünün düşüşüne neden olan verimlilik kaybı daha fazla kişi ile daha az üretir hale gelmemizdendir. Ayrıca Isparta sanayisinde eski ustaların yeni teknolojiye yenik düştüğü görülmektedir. Yani Isparta’da üretimimiz olmazsa satacağımız bir şeyde yok demektir. Dolayısıyla Isparta ARGE desteklerinden en az faydalanan illerden biridir.

“ISPARTA ARGE ÜSSÜ OLMALIDIR”

Türkiye’nin gül bahçesi olan Isparta’da kurumsallaşmış şirket sayısı artmalıdır. Günümüzde 470 bin yeni iş alanı açılmıştır. Dolayısıyla Isparta’dan dünya markaları çıkartabilmek için kurumsallaşma gerekmektedir. Isparta Türkiye’nin ARGE üssü olması yönünde çalışmalar yürütmelidir ve Isparta’ya ARGE merkezi açılması gerekmektedir.

“ISPARTA’NIN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ VAR”

Isparta’nın güçlü ve zayıf yönleri bulunmaktadır. Güçlü yönleri; Tarım, hayvancılık, gül, halı, elma, kiraz, balıkçılık, Antalya’ya ve alternatif turizme yakınlık, ucuz işgücü, yeterli sermaye kültürünün bulunmasıdır. Zayıf yönler ise birleşme kültürünün sağlanamaması, şirketleşememe, girişimcilik kültürünün az olması, sanayi sektöründe belirli alanların dışına çıkılamama, tanıtım eksikliği, marka yaratamamak, tarımsal arazilerin imara açılması.

“ISPARTA’DAKİ ŞİRKETLERİ UYARIYORUZ”

Isparta da ki şirketleri uyarmak istiyoruz; Artık eski usul çalışma dönemi sona erdi. Şirketlerin kâr marjları azaldı. Isparta’da son zamanlarda yapılan yatırımlarda 1 veya 2 yıl geri dönüşü beklenmemelidir. Bu nedenle yatırım analizlerine önem verilmelidir. Üretim ve yatırım faaliyetlerinin fizibilite çalışması gözden geçirilmelidir. Yatırım için en önemli kriter o şehirde yatırımın verimliliğidir. Bu sebeple Isparta’ya çakılan her çiviyi çakan değil doğru çiviyi çakan desteklenmelidir. Yanlış çivi çakandan unutulmamalıdır ki Isparta halkı hesabını soracaktır.”

 

 

 

Bu haber 815 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...