Seracılıkta Deregümü’ den sonra Çetince

22 Ağustos 2014 15:25

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen; ilimizde seracılığın yavaş yavaş Yalvaç ilçesinin Çetince Köyü’ne kaydığını belirterek, buradaki sera alanlarını ziyaret ettiklerini ve çiftçinin sıkıntı ve memnuniyetleri hakkında görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Şölen’in konu ile ilgili açıklaması şöyle: “İlimizde sera denince akla ilk Deregüme köyü gelmektedir. Fakat bu fikir yavaş yavaş değişerek Yalvaç İlçemizin Şirin bir köyü olan Çetince’ ye kaymaktadır. Biz de İl Müdürlüğü olarak Çetince köyünün değişen ve gelişen bu yüzünü tanıtmak amacı ile sera alanlarını ziyaret ederek girişimci çiftçimiz Ekrem İNCİ ile üretimden hasada kadar olan sıkıntı ve memnuniyetleri hakkında konuşmalar yaptık.

Çiftçimiz Ekrem İNCİ, köyünde sera tesisi kurmadan önce 2 yıl Antalya ilinde ortakçı olarak seralarda çalıştığını, işin nasıl yapıldığını, küçük ve ince ayrıntılarını öğrendikten sonra neden ben kendi köyümde bu işi yapmıyorum? Diyerek Çetince köyüne döner ve sera tesisi yapmak için gerekli girişimlerde bulunur. Öz sermayesi olmadan yola çıkan çiftçimiz kredi kullanmak için çeşitli bankalarla görüşmeler yapar. Görüşme yaptığı bankalardan bir tanesinin kendisine 100.000 TL sera, 30.000,00 TL işletme kredisi kullandırabileceğini belirtmesi üzerine hemen kabul eder ve işlemlere başlar. Finansman sıkıntını aştıktan sonra kendi arazisi üzerine toplam9.000 m2sera tesis eder.

Köyde bu işi yapan ilk kişi olmasından ve çevresi tarafından tepki almasına rağmen yılmadan amacına ulaşmak için mücadele eden çiftçimiz 2011 yılında başladığı seracılığa 2014 yılı itibarı ile köyün medarı iftiharı olarak devam etmektedir. Aynı zaman da köy de komşularına de örnek olarak sera kurmalarını teşvik etmiş ve şuan da 200 dekar üzerinde sera kurulmasına yardımcı olmuştur

Aile işletmesi olarak başladığı seracılığa halen aynı şekilde devam etmekte olan çiftçimiz sözlerine şöyle devam etti; işlerin yoğun olduğu dönemde dışarıdan işçi temin ediyorum. Kurmuş olduğum seralarda salatalık ve domates yetiştiriciliği yapmaktayım. İklim ve hava şartları dikkate alındığında Nisan ayının ilk haftasında sebze fidelerinin dikimine başlar Kasım ayının sonun da seraları boşaltırım. Geriye kalan 4 aylık dönem de seraların bakım onarımı ve toprak hazırlığı gibi işlemlerini yaparım.

Üreticimiz, salatalık ve domates yetiştiriciliği için 1 dekar alana ortalama 3.000 - 3.300 adet fide kullandığını, kullanmış olduğu bu fideleri Antalya ilindeki fide yetiştiricilerinden tanesini 0,60 TL den temin ettiğini, düzenli ve düzgün bakım yapıldığı takdirde1000 m2alandan salatalıkta ortalama 10-13 ton, domateste ise 15-18 ton arasında ürün aldığını belirtiyor. Yetiştirdiği ürünlerin tadı, lezzeti, aroması, görünümü ve kalitesi ile sera alanları ile ünlü Kumluca ilçesinden aşağı kalmayacağı hatta aroması ve kalitesi ile tüccar tarafından daha çok tercih edildiğini, pazarlama konusunda hiçbir sıkıntı ve problemle karşılaşmadığını söyleyen Ekrem Bey; bu yıl salatalığın toptan ortalama satış fiyatının 0,80 TL, Domatesin ise 1.400 TL olduğunu belirtti.

Ekrem Bey en çok karşılaştığı ve sıkıntı çektiği konuların başında hastalık ve zararlılarla mücadele ederken kullanacağı zirai ilaçların temini olduğunu bu problemi de zaman içinde aştığını ifade etmiş, hastalık, zararlı ve diğer konularda kendisine yardımcı olan İl ve İlçe Müdürlüğü personeline teşekkür etmiştir.

 

 

 

Bu haber 780 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...